Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketimi Oldukça Önemli Hamilelikte beslenme süreci günlük bir düzen gerektirir. Her gün en az 1 bardak süt, bir kase yoğurt ve peynir muhakkak tüketilmelidir. Yumurta protein açısından oldukça zengin bir gıda olduğundan haftanın en az 3 günü muhakkak beslenme ritüeline eklenmelidir.
Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme. suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak. çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Maden suyu (soda) içmenin ise gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Doğal bitki çayları, nane, limon, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, papatya gibi içecekler tamamen doğal ve katkısız oldukları için gebelikte içilebilir. Alkol tüketimi gebelikte kesinlikle zararlıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Asitli içecekler ve meyve suları midede yanmaya sebep olacağından uzak durmaya çalışın. Sıvı ihtiyacınızı karşılamak adına suyu yemek sırasında değil ara öğünlerde tüketmeye çalışın ve günlük en az 5-6 bardak su içtiğinizden emin olun.
"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Hamilelik boyunca doktor onayından sonra ağız ve diş sağlığını korumak adına maden suyu tüketebilirsiniz. Bebeğin anne karnında daha rahat hareket etmesi için maden suyunu içmeniz önerilir.
5 haftalık bebek anne karnında nasıl olur? 5. haftalık bebek anne karnında amniyon kesesi adı verilen sıvı dolu bir baloncuğun içinde gelişimini sürdürür ve hamilelik boyunca bu kesenin içinde büyür. Henüz bir nokta boyutunda olsa da ince bir tüp görüntüsüne sahiptir.
Beslenme listesinden eksik edilmemesi gereken sağlıklı besinlerden biri de muzdur. Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Kuru yemiş ile bir bardak su veya bir kase yoğurt sabah bulantılarını önleyecektir.
*Kuru baklagiller, bulgur, yulaf ezmesi gibi posa açısından zengin besinleri sık tüketilebilir. *Bulantı yoksa sabah kalkınca bir bardak ılık su tüketilebilir. *Muz, kabuksuz elma ve kabuksuz şeftali tüketilmemelidir. *Kayısı, mürdüm eriği, armut, erik gibi meyveler daha sık tüketilebilir.
Gebelikte yeterli miktarda fındık ve ceviz gibi kuruyemişler tüketmek gerekiyor. Beyin gelişimi açısından elzem olan folik asit tüketimine de gebelikte dikkat etmek gerekiyor. Karaciğer ve böbrek gibi hayvansal ürünlerde folik asit bulunabildiği gibi, ıspanak ve marul gibi sebzeler de bol miktarda folik asit içeriyor.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Gebelikte ilk 3 ay yatış pozisyonu yüz üstü olabilir. Yüz üstü uyumaktan hoşlanıyorsanız karnınız büyüyene kadar bu şekilde yatabilirsiniz. Karnınız büyüdükten sonra yüz üstü yattığınızda rahat edemeyeceğiniz için kendinize farklı bir uyku pozisyonu bulmanız gerekecektir.
Yani örnek vermemiz gerekirse gebelikte 1 fincan türk kahvesi ve 2 bardak çay veya kahve tüketilmeyecekse 4 bardak çay güvenle tüketilebilir.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında ihtiyaç duyulan bu besin maddesinin bebeğin omurga ve beyin gelişimi üzerinde belirgin etkileri vardır.Hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde hamilelikte limonlu su tüketimi bebek gelişimini olumlu yönde destekler.
Aynı zamanda, fazla kafein, gebelikte zaten artan, uyku bozuklukları, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve susuz kalma şikâyetlerini artırabilir. Burada sınır, kafein içeren içecekleri günde 2 büyük kupadan fazla tüketmemektir. Çay, kola, kakao ve çikolatada da kafein olduğunu unutmayın.
* Ananas: İçerdiği vitaminler ve besleyici özelliğiyle ananas oldukça sevilen bir meyvedir. Gebelikte ise ananas kısıtlanması gereken meyveler sınıfına girmektedir.
Hamilelikte cinsellik son derece normal ve pek çok çift için güvenlidir. Eğer annede erken doğum riski, plasentanın aşağı yerlesmesine bağlı kanamalar , plasental sorunlar ya da tekrarlayan düşük geçmişi gibi sorunlar bulunmuyorsa, cinsel ilişki bebeğe karşı bir tehlike arz etmez.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Ailenize ve dostlarınıza ise bu haberi hemen verebileceğiniz gibi hamileliğin 12. haftasına kadar da bekleyebilirsiniz. Anne adayları düşük riskinin olabildiği ilk 12 haftayı bekledikten sonra bu sevinci yakınlarıyla paylaşmayı da tercih edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri