Hamilelikte günde 100 gram tavuk ve hindi eti tüketilmesi önerilir. Ancak tavuk ya da hindinin yağlı derisi çıkarılarak pişirilmelidir. Tavuk bakteri üremesine çok müsait bir et olduğundan mermer veya cam doğrama tahtalarında temizlenmeli, doğranmalı, haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Et, tavuk ve balığı çok iyi pişmiş olarak yemelisiniz. Bu açıdan hamile iken dikkat etmemiz gereken beslenme kuralları: Çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden kesinlikle tüketmeyin. Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Yapılan araştırmalara göre hamilelerin düşük yapmasına neden olan listeria bakterisi tavuk etinde çok miktarda görülüyor. Prof. Işıl Var, "Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile listeria soğuk koşullarda yaşamaya ve üremeye devam ediyor" dedi.
Bu yüzden hamileler kırmızı et tüketirken, en faydalı olunan eti tercih etmesi gerekir. Hamileler açısından dana eti bu konuda biçilmiş kaftan olduğunu belirten uzmanlar, kuzu ve koyun gibi hayvanların etleri dana etine göre daha ağır ve yağlı olduğunu belirtti.
Çünkü hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin bir hücreden fetüse geçtiği kısa ama bir o kadar da bebeğin hızlı geliştiği bir süreçtir. Hamilelikte ilk üç ayı düşük bakımından da en riskli aylardır. Ayrıca bu dönem bebeğin gelişen organları alkol, ilaç, ve diğer zararlı maddelerin hasara yol açabileceği en hassas dönemdir.
İlgili 37 soru bulundu
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Hamilelikte günde 100 gram tavuk ve hindi eti tüketilmesi önerilir. Ancak tavuk ya da hindinin yağlı derisi çıkarılarak pişirilmelidir. Tavuk bakteri üremesine çok müsait bir et olduğundan mermer veya cam doğrama tahtalarında temizlenmeli, doğranmalı, haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Dr. Işıl Var, hamileleri etkileyen ve düşük yapmasına neden olan, ayrıca bebeklerde menenjite neden olan listeria bakterisinin yanı sıra salmonella bakterisinin de yapılan araştırmalarla tavuk etlerinde çok miktarda görüldüğünü söyledi.
Canları gebelikte ne çekiyorsa alırız ama yenir mi faydalı mı zararlı mı bunları araştırmalıyız. Özellikle de gebelik sürecinde bebek için sakıncalı mı buna bakmalıyız. Hamburger, lahmacun, pizza, döner ve börek gibi besinler hamile biri için çok yağlı yemek çeşidi olduğundan çok fazla tüketimi zararlıdır.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir. Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın.
Yapılan araştırmalar, gebelikte abur cubur tüketimi fazla olan annelerin çocuklarında, alerji ve astım riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Abur cuburlar, işlenmiş gıdalar ve fast food yiyecekler, anne karnındaki bebeğin beyin kimyasını olumsuz etkilemektedir.
Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, bebeğin dış görünümündeki sıra dışılıkları anne adayının beslenmesiyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirtti.
Enç, hamile kadınların çiğ köfteyi kesinlikle yememesi gerektiğini söyledi. boyunca ortalama 950 gr kadar protein depo edilmelidir. Son 6 ayda bebeğin büyümesi hızlandığı için protein gereksinmesi de artar. Bu artış yüzde 30 kadardır ve anneden 5 gr/gün protein çekilmektedir.
Doğru dozda çikolata tüketmenin sağlığa faydası olduğu gibi, hamilelik döneminde de anneye ve bebeğe yararı büyüktür. Çikolata, flavonol denilen, kardiyovasküler sorunları azaltmaya ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olan bir protein çeşidi içermektedir.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Tam buğday unu ile yapılmış ekmek, fıstık ezmesi, krem peynir besleyici kahvaltı seçeneklerinden. Kalsiyum, bebeğinizin güçlü kemik ve dişlerinin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kasları ve sinirleri desteklediği için gebelik sırasında gereklidir. Kahvaltıda süt ürünlerini tercih etmek, kalsiyum için önemli.
Aşırı kafein tüketimi bebeğinizin kemik yoğunluğunu ve kalsiyum içeriğinde zararlı etki yapabilir ve bu minerallerin yeteri kadar emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir. Kafein içeren kahve, kakao, gazlı içecekler, siyah çay veya yeşil çaydan uzak durulmalıdır.
Bu yüzden hamileler gün içinde mutlaka düzenli olarak protein tüketmelidirler. Süt, yoğurt, tavuk, kırmızı et, balık, hindi, yumurta, peynir, kuru baklagiller protein kaynağıdırlar. Gebelikte iyi bir protein kaynağı kırmızı ettir.
Süt ve süt ürünleri
Ancak peynir, yoğurt ve kefir gibi ürünler kalsiyum, protein ve probiyotikler içerir. Bu ürünler hem senin vücudun hem de bebeğinin kilo alması ve sağlıklı gelişimi için faydalıdır. Bu yüzden anne karnında bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasında.
Annenin günlük olarak en az tek bir öğünde; kırmızı et, balık, kurubaklagil gibi bir protein kaynağını; günlük 3 bardak süt veya yoğurdu; günlük 5-6 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketimini tamamlanması ve karbonhidrat olarak; kepekli ürünler değil tam buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği, çavdar ekmeği gibi vitamin ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri