Gebelikte Kasık Ağrısı Rahmi yanlardan destekleyen round ligament denen bir bağ vardır. Bu bağ rahim ile kasık bölgesi arasında uzanarak destek görevi görür. Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur.
Karın ve kasık bölgesinde görülen ağrıların geçmemesi, düzenli olarak artması ve anne adayını rahatsız etmesi halinde durumun doktora söylenmesi gerekir. Ağrılara eşlik edecek olan; ateş, titreme, kanama ve vajinal bölgede akıntı komplikasyonların oluştuğunu işaret eder.
Kasık bölgesi hamileliğin hemen her döneminde ağrı hissedilebilen bir bölgedir. Hamileliğin ilk haftalarında rahmin büyümeye başlaması ve kanlanma artışına bağlı olarak oluşabilen kasık ağrıları, ilerleyen haftalarda ağırlığın artışı ve rahmi asan bağların gerilmesine bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar? hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Hamilelik döneminde anne adayının rahmi içinde her geçen gün büyüyen bebek hem hacim hem de ağırlık olarak anne adayını zorlar. Sağ kaşıkta meydana gelen ağrı da genellikle bundan kaynaklanır.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle sabah bulantıları erkek bebek hamileliklerinde olmaz; hatta mide bulantısı olmaması erkek bebek belirtisi sayılır. Erkek bebek belirtilerinden biri de karnın aşağıda olmasıdır; bu durum gebeliğin son zamanlarında kasık ağrısına neden olabilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Hamilelikte kasık ağrısı olması durumunda bol bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda ağrıların görüldüğü dönemde yatak istirahati yapılması da gerekmektedir. Hamilelik döneminde görülen kasık ağrıları, yatak istirahati ile hafifleyebilir.
Hamileliğin 2. ayında kasık ağrılarının başlaması beklenir çünkü bu dönem embriyonun rahme yerleştiği dönemdir (4. ve 5. hafta) ve kaslarda baskı artar.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Gebelikte Kasık Ağrısı
Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur. Oturup kalkmak, yatağa girip çıkmak, öksürmek ve hapşırmak ağrıyı tetikler. Bu ağrı tipik olarak istirahat ile geçer.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer. Kanamanın eşlik ettiği şiddetli kasık ağrıları varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Gebelik sırasında en sık görülen kasık ağrıları ise şu şekilde sıralanabilir; Preeklampsi en sık görülen kasık ağrılarından biridir. Bu gebelik zehirlenmesinden dolayı kasık bölgesinde ve karında ağrı yaratır. Erken müdahale edilmemesi halinde anneye ve bebeğe zarar verebilir.
Hamilelikte kasık ağrısı ya da hamilelikte karın ağrısı şikayeti, hemen her gebede görülür. Temelde, gebeliğin tipik belirtilerinden biridir. Genellikle, çok doğal bir durumun çok doğal bir sonucudur. Endişelenecek bir şey yoktur.
Değişen metabolizma nedeniyle yaşanabilecek gaz, şişkinlik ve rahatsızlık hisleri, karın ve kasık bölgesinde de ağrıya sebep olabilir.
7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Anne adayı, kendini sürekli yorgun hissedebilir. Bunun yanında karnında büyüme başlar. Bel ve sırt ağrısı şikayeti, şişkinlik, gaz sancısı, kasık ağrısı gibi şikayetleri olabilir.
8 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Bu haftaya kadar güzel ilerledik. 8 haftalık gebelik belirtileri arasında hafif mide bulantıları, yorgunluk gibi durumlar oluşabilir ama onlar da olacak artık. Bu ay birazcık kasık ağrısı ya da karın ağrısı yaşayabilirsiniz.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Hamilelikte kasık ağrıları her zaman normal süreç olarak değerlendirilmeyebilir. Ağrıların uzun sürmesi veya ağrıların giderek şiddetlenmesi, kanama görülmesi anne ve bebekle ilgili gebelikte gelişebilecek başka olumsuz süreçlerin belirtilerini veriyor olabilir.
Kasık ağrısı, travma veya yaralanma, tümörler, enfeksiyonlar, fıtıklar nedeniyle ortaya çıkabildiği gibi, kasık dışındaki bölgelerden de kaynaklanabilir. Örneğin, bacaktaki kasların veya tendonların yaralanması kasık bölgesinde hissedilen bir ağrıya neden olabilir.
Başlangıç zamanıyla ilgili keskin bir çerçeve çizilemeyen gebelikte aşerme, genellikle 7 ila 16'ncı haftalar arasında kendini gösterir. Hamilelikte aşerme 4'üncü aydan itibaren kesilmektedir.
Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir. Bebeğin Rahme Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri