Baklava ve benzeri şerbetli tatlılar veya diğer tatlılar tüketilebilir ancak az miktarda tüketmek gerekir, aşırı kalori içerdikleri için çok kolay kilo aldırabilirler bu da gebelikte istenmeyen bir durumdur. Gün içerisinde sık sık ve az az olacak şekilde yemek yenilmelidir.
Olabildiğince az tüketilmesi gereken baklava ve benzeri şerbetli tatlılar için uyaran uzmanlar, bu besinleri az miktarda tutmak gerektiğini, besin değerinin olmadıklarını ve aşırı kilo aldırabileceğini belirtti. Fazladan alınan kilo, anne adaylarının sağlıklı yapısı için istenmeyen durumlar arasında yer almaktadır.
Hamilelerin pekmez-bal gibi doğal olduğu düşünülen besinlerin yararlı olduğu düşüncesi ile fazla tüketilmesi ile şerbetli ve sütlü tatlıların, meyve ve hamur işlerinin aşırı tüketiminin de bebeğe zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Anne adayı gebelikte 'güzelleşirse' bebek erkek olacaktır, çünkü kız çocukları annelerinin güzelliklerini alırlar. Gebelikte anne adayının canı daha çok tatlı şeyler çekerse kız bebek, tuzlu şeyler çekerse erkek bebek olacağına delalet eder.
Baklava, revani, tulumba gibi en sevilen şerbetli tatlıların hamileler için zararlı olduğunu belirtmekte fayda var. Çok tüketilmek istendiğinde ufak bir porsiyon tercih edilebilir. Ancak her akşam ya da gün içinde sık sık tüketilmesi önerilmez. Gebelik şekerini ortaya çıkararak riskli durum oluşturabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Cips ve Kızartmalar
Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesi önerilmektedir.
Rektör Tarhan; "Hamilelik sürecinin koşullarından etkilenen baba adayları bazen eşinin yaşadığı gebelik belirtilerini yani fiziksel ve duygusal değişimleri doğrudan yaşabilmektedirler. Baba adayında aşerme, mide bulantısı, baş dönmesi, bacak ve belde ağrılar, yorgunluk gibi belirtiler görülebilmektedir.
Folik Asidi İhmal Etmeyin
B vitaminleri beyin gelişimi açısından önemlidir. Özellikle folik asit beyin ve sinir sistemi gelişiminde önemlidir ve eksikliği en çok görülen vitaminlerdendir. Besinler içinde en çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur.
Erkek bebekte annenin canı ne çeker? Yaygın inanışa göre erkek bebekte annenin canı tatlı ve tuzlu çeker; kız bebekte ise ekşi.
Bir çok kadın hamileliği boyunca en az bir besini aşerir. Bazen çikolata, pasta, elma gibi besinler aşerilirken bazen de normal zamanda yenilmesinden hoşlanılmayan sıradışı yiyecekler aşerilebilir. Çikolata, dondurma gibi bazı şekerli yiyecekler, balık, süt ürünleri, meyveler en çok aşerilen yiyeceklerin başında gelir.
Aç kalmayın
Aç kalan annede kandaki keton miktarının artması, bebeğin ilerideki psikolojik ve nörolojik gelişiminde gerileme ve sakatlık riskine; tansiyon inip çıkmasına, bayılmalara sebep olur. Kan şekerinin düşmesiyle de baş dönmesi, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.
Aşerme ne zaman olur? sorusunun bilimsel bir cevabı olmasa da genelde aşerme olayı hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır. Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir.
Ev baklavalarının bazılarının hamuruna eşit ölçülerde olmak üzere süt, yoğurt, yağ, yumurta, tuz ve sirke, bazı baklavaların hamurlarında ise sadece süt, yağ, yumurta, tuz, sirke; bazen de yağ, yoğurt, yumurta, tuz, limon suyu kullanılmaktadır.
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
* Hamile kadının karnı sivri olursa veya 'tatlı yiyeceklere aş ererse çocuk erkek, karnı yuvarlak veya ekşi yiyeceklere aş eriyorsa çocuk kız olur. * Bebeğin anne karnında ilk kıpırdadığı an, anne kime bakarsa bebek ona benzer.
İspanyol bilim insanları tarafından yapılan araştırma, hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ceviz gibi kuru yemiş tüketiminin bebeğin zekâsını geliştirdiğini gösterdi.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Sucuk, salam ve sosis gibi besinler oldukça lezzetliler ve bu tür besinlere karşı istek hamilelik döneminde artabilir. Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir.
Couvade sendromu en hafif şekliyle erkeğin eşiyle birlikte gebelik belirtileri yaşamasıdır. İleri durumlarda nedeni açıklanamayan baş ağrıları, kolay sinirlenme, gerginlik, yerinde duramama, kilo alma, gaz sancıları, bel ağrıları gibi belirtiler ya da tam bir depresyon tablosu ortaya çıkabilir.
Hoşlanan erkek; normal bakışma süresinden daha uzun bakar ve tepeden tırnağa karşısındakini süzer. Her fırsatta sizinle göz teması kurmaya çalışırlar, gözlerini kısarlar, keskin ve çapkın bakışlar sergilemeye çalışırlar. Erkekler kadınlara hoş görünmek için istemsizce davranışlar sergileyebiliyorlar.
Bazı hamilelik belirtileri baba adayında da görülebiliyor. Bu süreçte anne adaylarının en çok yaşadığı mide bulantısı, kusma, aşerme hatta anne adayı gibi karında şişme baba adaylarında da görülebiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Bu nedenle hamileler gazlı içecek içebilir mi? Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Doğru dozda çikolata tüketmenin sağlığa faydası olduğu gibi, hamilelik döneminde de anneye ve bebeğe yararı büyüktür. Çikolata, flavonol denilen, kardiyovasküler sorunları azaltmaya ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olan bir protein çeşidi içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri