Kanamayla birlikte ağrı , rahim kasılması, fetus kalp atımlarında bozulma ve şok tablosu da görülebilir. Bu durumda acilen hastaneye gidilmelidir. Vajinal muayene yapılmadan önce USG ile neden belirlendikten sonra damardan sıvı tedavisi başlanarak, doğum da dahil olmak üzere gerekli tedavi yapılmalıdır.
Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Gebelikte en sık karşılaşılan leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılardır. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır.
Karnın alt kısmında adet sancısına benzeyen ağrılar, Vajina ya da karnın alt bölgesinde basınç hissi, Hafif kanama ve lekelenme, Suyun gelmesi erken doğumun belirtileri arasında gösteriliyor.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Yüksek riskli gebelik
Fetüs ya da annenin açık şekilde tehlikede olduğunun tespit edildiği gebeliklerdir. Başka bir deyimle, istenmeyen olumsuz bir etkenin, anneyi ya da fetüsü ve gebeliğin sonucunu olumsuz etkilemesidir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Genellikle 2. trimesterda görülen burun kanaması şikayeti, burnun iç dokusunda şişme ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerle birlikte oluşabilir. Gebeliğin 2. trimesterında, bebeğin artan besin ihtiyacının karşılanması için anne vücudu daha fazla kan üretir.
Genel bir kural olarak, en az 1 saattir süren, 5 dakikada bir gelen ve 60 sn süren kasılma olduğunda, hastaneye başvurulur. Ama doktorunuz, 1 saati beklemeden, daha erken başvuru da önerebilir.
Bu hastalardaki en büyük endişemiz de ektopik gebelik olup olmadığı. Gebeliğin erken dönemlerinde acil servise başvuran bu hastaları değerlendirirken en büyük yardımcımızdan birisi ultrasonografi (USG) oluyor.
Gebelik zehirlenmesi, hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrardaki protein seviyelerinin yükselmesidir. Protein seviyelerinin yüksekliği ise başta böbrek olmak üzere diğer organlarına hasarına yol açabilir. El, bacak, ve ayak şişmesi rahatsızlığın en yaygın belirtisidir.
Gebelikte ilk 10 hafta bebeğinizin yerleşmesi, tutunması, organsal gelişimleri için en kritik haftalardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Erhan Karaalp, bebeklerin ilk haftalardaki gelişimini ve oluşabilecek riskleri yazdı. Gebeliğinizi ilk 10 haftaya kadar yakın çevrenizle paylaşmamaya özen gösterin.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
Hamilelikte karın ağrısı, genellikle hamileliğin normal bir parçasıdır ve rahimdeki büyüme ve yuvarlak bağların gerilmesiyle ilişkilidir. Rahmin genişlemesi ve bağların esnemesi, karın bölgesinde hafif ağrılar veya kramplar yaşanmasına neden olabilir. Bu ağrılar genellikle uzun sürmez ve şiddetli değildir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Düşük, tıbbi adı ile abortus, hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda gerçekleşebilir. 12. haftadan itibaren ise düşük yapma riski azalmakla birlikte hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması ihtimali de bulunur.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir.
Gebelikle Vajina Ağrısı Nedenleri
Gebelikte vajina ağrısının, en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri