Vajinal Koku Anne adaylarının yaklaşık %60'ında rastlanabilen vajinal kokulu akıntı, genellikle hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkar. Bu duruma, hamilelikte değişen pH dengesi, hamilelik hormonları, beslenme düzeninin değişmesi ve kimi zaman da vajinal enfeksiyon yol açabilir.
Balık kokulu vajinal akıntı
Bakteriyel vajinoz kadınlarda çok yaygın olarak görülür ve hamile kadınların% 10-20'sinde Bakteriyel Vajinoz vakasıyla karşılaşılır. Vajinadaki zararlı bakterilerle yararlı bakterilerin miktarındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır.
Hamilelikte vajina kokusu da normal bir durumdur. Hormonal değişiklikler nedeniyle vajinal akıntının kokusu değişebilir. Ancak, rahatsız edici bir koku, yanma veya kaşıntı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Buhurdanlığa ıtır, portakal gibi esansiyel yağlar damlatabilir ya da nane, zencefil ve tarçın gibi doğal kokulara sahip bitkilerden oluşan bir koku tabağı bulundurabilirsiniz. Parfümsüz ya da hafif kokulu kozmetik ve deterjan ürünleri seçebilirsiniz.
En yoğun koku seviyesi genellikle döngünün ortasında yaşanır. Vajinal koku ilişkiden sonra daha güçlü olabilir. Bununla birlikte, özellikle birkaç gün devam eden ve güçlü ve çürümüş balık kokusuna benzer bir koku, sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Genelde Metronidazol veya Klindamisin gibi bir antibiyotik tercih edilir ,bazende kendi kendine iyileşebilir. ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALİYIZ? *Tuvalette genital bölge temizliğine dikat edelim. *Genital bölge temizleyicileri vajinal flora dengesizliğine neden olabilirler, PH 3.8 olanları tercih etmeliyiz.
Gebeliğe bağlı görülen kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve ince vajinal akıntılar dışında, kötü kokulu, yeşil, kahverengi, sarı, pembe veya kırmızı lekelenme şeklinde veya köpüklü ise veya kaşıntı da eşlik ediyorsa hemen doktora başvurmanuz gerekmektedir.
Beyaz peynir kesiği gibi olan akıntılar vajinada mantardan kaynaklanan akıntılardır. Yanma sızı ile birliktedir. Trichomonas nedenli yoğun akıntılarda bol köpüklü, yeşilimsi, kötü kokulu akıntılar olur. Bol mukuslu sarı renkli akıntılarda bel soğukluğu olabilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Vajinal akıntı beyazımsı, sarımsı veya yeşilimsi renkte olup normal bir akıntı ya da enfeksiyon belirtisi olabilir.
Gebelikte vajinal akıntı, ince, beyaz, şeffaf ve hafif kokulu olabilir. Bu durum normaldir ve endişe etmenizi gerektirmez.
Bebeğinizi enfeksiyondan korumak için gebelik sırasında oluşan tıkaç, doğumdan hemen önce veya doğum sırasında, rahim ağzının da genişlemesiyle birlikte gevşer ve vajinadan dışarı çıkar. Gebelik akıntısından daha kalın olan mukus tıkacı, pembemsi renkte; berrak veya hafif kanlıdır.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Mantar enfeksiyonunun gebeliğe hiçbir zararı olmaz.
Cinsel ilişki nedeniyle enfeksiyon hastalıklarından ve hamilelikten korunmak için prezervatif gibi koruyucu yöntemler kullanılması gerekir. Vajinal bölgeyi mümkün olduğu kadar kuru tutmak önemlidir. Ter, adet kanı, akıntı gibi sıvılarla temas eden ve ıslanan çamaşırların sık aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Vajinal akıntı hamilelik döneminde çoğunlukla normaldir. Ancak bazı enfeksiyonlar ve bakteriler de akıntıya neden olabilmektedir. Akıntının hamilelik döneminde rastlanan normal bir akıntı olduğundan emin olmalısınız. Gebeliğin ilerleyen haftalarında su gibi bir akıntı geliyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Sümüksü denilen türdeki akıntılar genellikle cinsel uyarılma ile yaşanır, uyarılma geçtikten sonra kesilir. Bu durum adet döngüsünün başında ve sonunda da yaşanabilir. Genellikle kadının vücudunda hormonal değişimden kaynaklanır, kokusuz ve renksiz olduğu sürece endişe edilecek bir durum yoktur.
Hamilelikte hangi enfeksiyonlar tehlikeli? Hamilelikte; kızamık, kızamıkçık, sitomegalovirüs, toksoplazmozis, hepatit, kabakulak ve idrar yolu enfeksiyonu bebeği etkileyebilir.
Hamilelikte en sık görülen enfeksiyonlardan idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, ishal gibi enfeksiyonlar çok şiddetli olmadıkça bebek üzerinden genellikle yan etkisi beklenmeyen ve kendiliğinden veya antibiyotik tedavisi ile iyileşen enfeksiyonlardır.
Hamilelik sırasında zaten artan bu ihtiyaç enfeksiyon söz konusu olduğunda daha da belirgin hale gelebilir. Ayrıca idrara çıkarken yaşanan yanma hissi ve ağrı da enfeksiyonun diğer işaretleri arasındadır. İdrar yaparken zorlanma ve tam olarak boşaltamama hissi de idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir.
Vajinanın güzel kokması için bol su içmek tüketebilirsiniz çünkü su vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Yine vajinadaki kötü kokulara karşı kafein ve şekerli içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız daha doğru olacaktır.
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri