Türkiye'de Edirne'de 120 dekar ve Samsun'da 60 dekar olmak üzere 180 dekar alanda siyah pirinç üretimi yapılıyor. Ülkemizde 2 adet tescilli siyah pirinç çeşidi bulunuyor. Ülkemizin ilk siyah pirinç çeşidi olan Siyah 1, Trakya Tarımsal araştırma Enstitüsü tarafından 2015 yılında tescil edildi.
Pirinç Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir.
Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
En çok pirinç üreten ülke Çin'dir. Çin'i Hindistan takip etmekdir.
Ülkemizde çeltik ticareti dikkate alındığında 2020 yılında çeltik ithalatı 179 bin 493 ton ve ihracat ise 202 ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında ise çeltik ithalatı 73 bin 121 ton ve ihracat 173 ton olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde pirinçte kendine yeterlilik oranı yüzde 80 civarındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Yetkililere göre ithalatın temel nedeni, üretimin tüketimi karşılamaması. TMO yetkilileri, Türkiye'de pirinç üretiminin tüketimini karşılama oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu belirtti.
Türkiye'de başlıca pirinç üretim alanları Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde. En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur. Sorunun doğru cevabının ise "Edirne" şıkkı olduğu bildirildi.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Madde 27- Çeltikliklerde kullanılan işçilerin sıhhatlerinin korunması için konulan hükümlere aykırı gidenlerden veya mükellef oldukları vazifeleri yapmayanlardan ilk defasında elli Liradan yüz Liraya kadar hafif para cezası alınır.Tekrarlayanlardan bu ceza alınmakla beraber komisyonca bunlara çeltik ekimi yasak edilir.
Türkiye'de başlıca pirinç üretim alanları Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde. En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur. Sorunun doğru cevabının ise "Edirne" şıkkı olduğu bildirildi.
Hektar başına ortalama pirinç verimi (tane) 3 – 6 tondur. Avustralya ve Mısır gibi ülkelerde, verim hektar başına 10 – 12 ton veya daha fazla da olabilir. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare).
Sofralarda ve besin zincirinde önemli bir yer tutan çeltiğin pirinç olma yolculuğunda başka formlardan da bahsediliyor. 100 kilogram çeltiğin işlenmesi sonucu ortalama 55-60 kilogram pirinç, 7-8 kilogram kırık pirinç, 8-10 kg pirinç kepeği , 2-3 kilogram fotosel iadesi, 2 kilogram ham tane, 15-20 kilogram kavuz elde ...
Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken sürekli tarlalar su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikleri biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirerek tüketicilerle buluşuyor.
PİRİNÇTE BİLE YETERLİ DEĞİLİZ
Ülkemizde ise üretilen pirinç tüketimi karşılamıyor, her yıl ortalama 250 bin ton pirinç ithal ediliyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında çeltik üretimi 1 milyon tonun altına düşüyor.
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir.
Pirinç tarımı ilk olarak M.Ö 3.000ˊlerde Hindistan'da başlamış olup, daha sonra Batıya doğru yayılmıştır. Avrupa'ya gelişi ortaçağda rastlanır. Türkiye'ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği bilinmektedir.
Dünyada pirincin üretimi
İlk sırayı Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Tayland alır. ABD, Vietnam, Brezilya, Filipinler de öbür önemli üreticilerdir.
CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, “Artık ipin ucu kaçtı” dedi. Yerli pilavlık pirinç adı altında tüketiciye sunulan pirinç, Yunanistan menşeli çıktı. 9 Eylül'de piyasaya sürülen pirinç paketlerinde hem 'Yerli' hem de menşeinin Yunanistan olduğu yazıyor.
Yılda 83.037.000 ton üretim ile Endonezya, üçüncü büyük pirinç üreticisidir. 940.000 ton üretimiyle Türkiye 38 olarak sıralanmıştır.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Özellikle de 5 cm ile 50 cm derinliğinde olan sulak araziler pirinç tarımı için elverişlidir. Sıkça yağış alan bölgelerde suyun dışında doğal sulama yöntemiyle pirinç yetişir. Bu kritere uygun alanlarda pirinç tarlaları yağmur suyundan beslenir. Mevsiminde bolca yağış aldığı için kolayca verim elde edilebilir.
Pirinç üretimi 3 şekilde yapılır, bunlar: Sulanarak yapılan üretim (dünya çapında ticari çeltik tarlalarının çoğu bu kategoridedir). Pirinç, yağmurla sulanan veya sulama uygulamaları ile sulanan, kısacası su ile kaplanmış alanlarda pirinç yetiştirilir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri