Özellikle bol miktarda hamsi avlayan balıkçılar, hamsinin denizin soğumasıyla yağlandığını ve kasım sonu itibarıyla şubat ayının ortalarına kadar en lezzetli dönemine ulaştığını belirtiyor.
Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır. İstavrit Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar. Yumurtlama süresi türe göre Haziran ile Eylül ayına kadar sürer.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Üstelik bu acı bazen öyle fazla olur ki, sanki bir balığın değil de bir kâğıdın tadı ağzınıza geliyormuş gibi bir his oluşur. Balık taze ya da bayat hiç fark etme bu şekildeki bir acı meydana gelebilmektedir.
Balık zehirlenmesi genellikle balık tüketiminin ardından 2 ya da 3 saat içerisinde kendini gösterir. Ardından bu zehirlenme 3 güne kadar devam edebilir.
Mart : Artık palamut ve uskumru gibi balıklar sadece soğuk hava deposu ürünleridir. Çinekop azalmıştır. Hamsi devam eder.
Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.
Peki Kasım ayında hangi balıklar yenir? Kasım ayının en lezzetli balıkları hamsi, istavrit, torik, palamut, kefal, uskumru ve çipura en taze halleriyle sofraları süslüyor. Akıllara ilk gelen balık hamsidir. Ekim ayından itibaren tüketilir, kasım ayında daha yağlı olur ve daha bol bulunur.
Buzdolabında 3 gün, 0 ila 5 derecede 14 gün saklanabilir. Deep-freeze'lerde saklama süreleri; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay.
Balıkları doğrudan buzluğa atmak da en yaygın olarak yapılan hatalardan. Aslında balıkları öncesinde bir süre buzdolabının içinde bekletmeli, yaklaşık 1-2 saatin sonunda ise derin dondurucuya kaldırmalısınız. Böylece balıklarınızın dokusunu sağlıkla korumuş olursunuz.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir.
Ay ay balık mevsimi listemizin kış önerilerinden kalkan, şubat ayı için popüler bir balık türü oluyor. Hamsi ve izmarit balıkları da bu ay için tercih edilecekler arasında. Şubat geldiğinde bol bol hamsi tava yiyebilirsiniz. Omega yağ asitlerini almanın en iyi yolu balık tüketmek!
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
Karadeniz'de 1 Eylül'de başlayan balık avı sezonu sürüyor. Sezonu istavrit ve palamut ile açan balıkçıların beklediği hamsi avı da başladı.
Lüfer, torik, palamut ve uskumru bu mevsimde oldukça yağlı ve besleyicidir. Hamsi, tekir, barbunya gibi balıklar da bolca bulunup farklı çeşitlerde pişirilmeye müsaittir.
"Hamsi de deniz soğudukça yağlanır. Zaten aralık ve ocak aylarını hamsinin en çok tüketildiği mevsim olarak her zaman dile getiriyoruz. Özellikle bu aylar hamsinin en lezzetli olduğu dönem. Dünyanın en değerli balığı olan Karadeniz hamsisinin tüketilmesini tavsiye ederiz.
Yeni Balık Av Sezonu Akdeniz'de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül'de başlayacak. BALIK AVLAMA YASAĞI NEDEN GETİRİLİYOR? Balık stoklarının kendini yenileyebilmesi ve üreme faaliyetlerini gerçekleştirmesi bakımından 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihlerinde endüstriyel balıkçılar için avcılık yasağı getiriliyor.
İşte, şubat ayında yenmesi gereken balıklar... Şubat ayı kalkan mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Bu süre mayıs sonuna kadar devam eder. Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, kaya balığı, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Şubat ayında reyonlarda bolca göreceğiniz ve gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz balıklar; Hamsi, Gümüş, İzmarit, Mezgit, Kalkan, Mersin, Torik, Kefal, Kaya balığı, Levrek ve Çipura şeklindedir. Bu ayda en bol dönemini Tekir yaşamaktadır. Kalkan sezonu ise başlamıştır ve Mayıs ayı itibariyle son bulmaktadır.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri