Eğer hamsi tuzlamanızı hemen tüketmeyecekseniz, hamsilerinizi suda bekletip istenilen tuzluluk düzeyine ulaştıktan sonra, daha sonra yemek üzere saklamak istediğiniz bir kavanoza koyun ve üzerini sızma zeytinyağı ile kaplayıp buzdolabında (+4C) saklayabilirsiniz.
Saklama Koşulları:
Balıkları içinde yüzmeyeceği oranda zeytinyağ eklenerek, buzdolabınızda muhafaza edilebilirsiniz.
Hamsinin ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk suda bekletilmesi gerektiğine dikkat çeken Saraç, hamsi tuzlamanın inceliklerini şöyle anlattı: “Hamsi ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk ve hafif tuzlu suda bekletilir.
Çiğ balığınızı buzdolabı şartlarında tazeliğini koruyarak saklamak için buz dolu bir kap içerisinde olmasını tavsiye ederiz. Bu şekilde ortalama 2 gün boyunca buzdolabında çiğ balığı muhafaza edebilirsiniz.
Kare cam yada saklama kabına tuzu serip üstüne balıkları dizip tekrar üstüne tuz koyuyoruz. Böyle tuz ve balık devam edip bittikten sonra 7-10 gün boyunca balkonda yada cam kenarında bekletiyoruz. Devamında yenilecek kadar alıp üç dört kere suda bekletip tuzunu aldıktan sonra zeytinyağı ve limonla servis ediyoruz.
İlgili 44 soru bulundu
üzerine tekrar tuz serpilir. hamsilerin hepsi bu şekilde kavanoza dizildikten sonra en üst kısmı da kalınca bir tuz ile kaplanır ve en üste de bir taş ya da ağırlık konulur. kapağı kapatılıp dolabın alt kısmında bekletilir. bir yıl bozulmadan kalabilir.
Ayıklama işleminden sonra tüm balıkları bir süre tuzlu suda bekleterek temizlenmesini sağlayın, akan suyun altında durulayın. Tuzlu suda bir süre beklettiğinizde üzerinde kalan kalıntılardan temizlenecek olan balıklar için son aşamada akan suyun altında durulama işlemi yapmayı da unutmayın.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Suyu iyice süzülen balıklar kasa yada dibi delinmiş bir bidona karınları bir birine değmeyecek şekilde, bir sıra balık dizildikten sonra üstünü tamamen kapatak kadar tuz dökülerek bir sıra daha balık konur. bidon yada kasa dolana kadar bu işleme devam edilir. Serin yerde muhafaza edilir.
En üstüne tuzla tamamen kapatıp kavanozumuzu karanlık serin bir mutfak rafımıza koyuyoruz.Yaklaşık on beş günde balığımız olur tuzda pişen balıklarımızı tuzlarını elimizle sıyırarak saklama kabına alıyoruz.
3 veya 4 aya kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz buzluktan çıkardığınız gibi tavanıza güzelce dizin hafif yağ gezdirin ve kızartın.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz. Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz.
Küçük balıklar:
Sonrasında parmak yardımı ile gövdesini sıyırarak iç organlarını alın. Bu işlemden sonra balıkları tuzlu soğuk suda bekletmek çok önemli.
Buzdolabında 3 gün, 0 ila 5 derecede 14 gün saklanabilir. Deep-freeze'lerde saklama süreleri; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay.
1- Çok ağır bir kokusu vardır. 3- Pullu balık olduklarından, pullu olup olmadıklarını kontrol ediniz. Pulları yok ise bayattır. 5-Balığı kestirip temizlettiriniz, taze ise balık kolayca kesilmez.
Özellikle bol miktarda hamsi avlayan balıkçılar, hamsinin denizin soğumasıyla yağlandığını ve kasım sonu itibarıyla şubat ayının ortalarına kadar en lezzetli dönemine ulaştığını belirtiyor.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
balıkların tuzlanarak saklanması, soğutarak saklamanın mümkün olmadığı zamanlarda başlamış ve günümüze kadar ulaşmış bir yöntemdir. yöntem balık dokularındaki suyun tuz yardımıyla çıkarılarak bakteri faaliyetinin durdurulması ve suyun yerine geçen tuz yardımıyla balıkların uzun süre saklaması esasına dayanır.
Kuru olduklarına emin olduktan sonra bir tabağa alınıp üzerlerine tuz ve mısır unu serpilir. 1 kilo hamsiye ne kadar tuz atılır? Bir çay kaşığı ve daha azı yetecektir.
Güzelce temizlediğimiz palamudu suda bekletiyoruz, daha sonra tuza yatırıyoruz. 2 gün bekledikten sonra defne yaprağı, sarımsak, limon ve kaya tuzu ile birlikte büyük bir kavanoza koyuyoruz. 7 ay kapalı kaldıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri