Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
“Yok fırında balık mı olurmuş canım?” diyorsanız, balığı kızartırken tavanın içine atacağınız birkaç dal defne yaprağı hem balığa güzel bir aroma verecek hem de yayılan kokunun bir miktar da olsa azalmasını sağlayacak.
Balık kızarttıktan sonra bir tencereye su koyun, suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu ve hoş bir koku vermek için de defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin ve kaynatın. Bu mutfağındaki balık kokusunu alıp güzel kokmasını sağlayacaktır.
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
Hamsi neden kokar? Ve deniz ürünleri diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur. O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar.
İlgili 44 soru bulundu
Pişirme işleminden sonra mutfakta bir tencere içine su ve bir miktar sirke veya limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil gibi hoş ve güçlü kokulara sahip bitkileri ekleyip kaynatarak evinize sinen balık kokusunu yok edebilirsiniz.
Temizleme bittikten sonra hamsileri tuzlu suda bir süre bekletip öylece dondurucuya koymalısınız. Tuzlu suda kalan hamsiler dondurucu içerisinde daha diri kalabilirler. Hamsileri maksimum 2-3 ay dondurucuda bekletebilirsiniz. Mümkünse bu kadar süre beklemeniz daha iyi olacaktır.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
- Ya da bir miktar karbonatı fırının içine serpiştirin. Daha sonra boş bir sprey şişesine sirke ve su koyun. Karbonatı serpiştirdiğiniz her alana bu spreyden sıkın. Yaklaşık 3 dakika kadar bekleyin ve temiz bir süngerle temizleyin.
- Balığı, ister kızartırken ister mangalda ya da fırında yaparken mutfağın bir köşesine kokulu mum koyup yakabilirsiniz. - Balık kızartma işlemi bittikten sonra suyun içine bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımın içine vanilya, çubuk tarçın, karanfil, sirke ve defne yaprağı ekleyip kaynatabilirsiniz.
Mutfaklarda sık sık kullanılan sirke ve limon, kızartma kokusunu giderme konusunda da oldukça başarılıdır. Tencerenin içerisine bir bardak su, yarım limon suyu ve yarım çay bardağı sirke koyarak kaynatın. Bu yöntemi hem kızartma esnasında, hem de kızartma işleminden hemen sonra uygulayabilirsiniz.
-Teflon bir tava içerisine bir veya 2 yemek kaşığı siyah kuru çay koyun ve bu çayı kavurun . Artık tavadan duman çıktığını gördüğünüzde altını kapatabilirsiniz. -Bir tava içerisine toz vanilya koyup kavurmak da koku için faydalı olacaktır. Ocağın altı kapatıldığında vanilya kokusu daha ağır basacaktır.
YUMUŞATICIYI CEZVEDE KAYNATIN
Evde kalıcı güzel koku istiyorsanız çözümü yumuşatıcı kaynatmak. Evinizde bu iş için ayırdığınız bir cezve ile cezvenin yarısını yumuşatıcı doldurarak kaynatabilir, ardından buharlaşan ve havaya karışan yumuşatıcı ile evin dört bir yanı misler gibi kokabilir.
Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
Hamsiler temizlenir ve soğuk suyla yıkanır. Portakalın kabuğu ve sarımsaklar rendelenir sonra baharatlar eklenir, karıştırılır. 1 saat buzdolabında bekletilir. Balıklar hafifçe kızarınca kevgir ile tabaklara alarak salata roka arzuya göre servis yapın.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
1 - Kokusu :Taze balıkta deniz kokusu olacak, balığın kendine has kokusu bulunacaktır. Fakat bozuk balığın kokusu ekşimsidir. Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
Soğuduktan sonra içini ıslak bir bez veya sünger ile temizleyip kurulayın. Mümkünse her kullanımdan sonra, yoksa sık sık fırın içi temizliğinin mutlaka yapılması gerekir. Aksi takdirde zamanla fırın içinde kalan yemek atıkları yanarak koku oluşmasına neden olabilir.
Ayrıca; balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp 2 saat kadar beklettikten sonra ızgara yapın. Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır. Isının bu belirtilen sıcaklıkların altında olması kızartılan balıkların fazlaca yağ çekmesine ve çıtır olmamasına neden olur.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Hamsinin ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk suda bekletilmesi gerektiğine dikkat çeken Saraç, hamsi tuzlamanın inceliklerini şöyle anlattı: “Hamsi ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk ve hafif tuzlu suda bekletilir.
Yapılışı Hamsinin filetosu çıkarılır. Fileto hamsi üzerine tuz ve sirke eklenerek 6 saat bekletilir. Bu karışımın suyu süzülerek üzerine sarımsak maydanoz ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri