Çedar peyniri, bir peynir çeşididir. Adı İngiltere'deki Cheddar kasabasından gelmektedir. Bu peynir sarıdır ve tadı biraz ekşidir. İnek sütünden üretilmektedir.
Cheddar Peyniri Nedir? Peynir, inek sütünden imal edilir. Yağlı ve sert olan Cheddar, hafif ekşi tadı ile diğer peynirlerden ayrılır. Dünyanın dört bir yanında yaygın olarak tüketilen peynir kalıp halinde ve dilimlenmiş olarak satılır.
Çedar Peyniri Nerede İcat Edildi? Çedar peynirinin İngiltere,Somerset'te bulunan Cheddar köyündeki köylüler tarafından bulunduğu düşünülmektedir. Zengin meraları ile Somerset, İngiltere süt endüstrisinin merkezi olarak kabul edilmektedir. Yerel bir rivayete göre, bir sütçü Cheddar mağaralarında süt dolu bir kova tuttu.
Cheddar peyniri çoğunlukla inek sütü ile yapılır. Özel çiftliklerden elde edilen taze süt pastörize edilir ve sütü kesmek için peynir mayası ilave edilir. Pıhtı oluştuğunda peynir altı suyu ayrılarak telemeler kesilir ve levhalar halinde birbirine yaslanarak preslenir.
Cheddar peynirleri tat açısından 4 farklı tipe ayrılır; hafif, orta, keskin ve ekstra keskin. 3-24 ay arası olgunlaştırılan Cheddar peyniri, olgunlaşma süresi uzadıkça daha keskin ve yoğun bir tada ulaşır. President Red Cheddar peyniri ise, en az 9 ay olgunlaştırılmış keskin ve aromatik bir tada sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
Dünyada en çok tercih edilen ve popüler olan koyu renkli Cheddar peyniridir. Taze olarak tüketilebildiği gibi yaklaşık 30 aya kadar eskitebilir. Bu klasik peynire beyaz mantar ve altın varak eklendiği için fiyatı artmıştır.
Hamburgerin vazgeçilmez lezzet unsurlarından biri olan Cheddar peyniri, turuncuya yakın rengi ve yoğun tadıyla yüksek kalsiyum ve protein içeriyor. Bu nedenle lezzetiyle meşhur olduğu kadar sağlıklı besin içeriğiyle de biliniyor.
Çedar peyniri, bir peynir çeşididir. Adı İngiltere'deki Cheddar kasabasından gelmektedir. Bu peynir sarıdır ve tadı biraz ekşidir. İnek sütünden üretilmektedir.
Lacti̇ma Çedar (Cheddar) Peyniri
Helal sertifikalı. 272 kalori.
Hafif ekşilikten orta ekşiliğe kadar aromaya sahip olabilen cheddar peynirinin rengi sarı ya da kirli beyazdır. Fakat günümüzde albenisini artırmak için kırmızı biber yağı, gıda boyası ya da achiote ağacından elde edilen annatto eklenerek koyu turuncu bir renk ile satışa sunulmaktadır.
Tarihçe. Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
Cheddar peyniri, hamburger peyniri olarak da bilinmektedir.
Kaşar kelimesinin nereden geldiğini merak edenler içinse kaşar İbrani dilinde Koşer veya Kaşer kelimesinden gelmektedir. Yahudiler tarafından bulunan bu peynirin yenilebilmesi için Musevi inancına göre Koşer onayı alması gereklidir. Kaşar peynirine ismi de bu onay sonrasında verilir.
Cheddar peynirinin kökeni, 12. Yüzyıl ve İngiltere'nin güneybatısındaki Somerset şehrinin Cheddar köyüne dayanır. Keskin bir tadı olan, diğer peynirlere kıyasla nispeten sert ve doğal bir peynir türüdür.
'Cheddar' türü peynir gibi sert peynirlerle, 'cottage cheese' denen peynirlerin ve işlenmiş peynirlerin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Grilled Cheese Tarifinin Pişirme Önerisi
Salam ya da pastırma ilave ederek de hazırlayabilirsiniz. Cheddar peyniri yerine dilediğiniz peynir çeşidi ile tostu çeşitlendirebilirsiniz.
Domuz sütünden üretilen peynir, konsantre ve yoğunlaştırılmış domuz sütü tadına sahip olarak tanımlanmıştır. Şef Edward Lee, domuz sütünden "lezzetli" olarak nitelendirdiği bir ricotta peyniri hazırlamıştır. Hollandalı bir çiftçi ilk deneysel domuz sütü peynirlerinden birini üretmiştir.
Geleneksel hayvan mayası yani şirden mayasının kaynağı buzağıların mide astarıdır. Astar, sindirim ve süt emilimine yardımcı olan doğal olarak oluşan bir enzim olan kimozin içerir. Enzim, kesilen buzağının mide astarından, astarın yıkanması ve kurutulmasıyla çıkarılır.
Bu konuda GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Yüksek Mühendisi Hayreddin İşbilir, en çok domuz yağını içeren gıdaları: " Çikolata, bisküvi, dondurma, sakız, yaş ve kuru pasta, şekerleme, cips, hazır çorba, bulyon, tatlı, meyve suyu prosesi, yufka, pizza, öksürük şurubu, grip ilaçları, bitkisel yağ, un, ekmek katkıları, kek ve ...
Kahvaltıda, salatada hatta yemeklerde peynirden vazgeçemeyenlerden misiniz? Belki de çoğunuzun ilk defa duyduğu Feta peynirinin ana vatanı Yunanistan olan ve aslında mutfağımızdaki beyaz peynire çokça benzeyen bir peynirdir. Genellikle Avrupa ülkelerinde 'güzel ve kaliteli' peynir arayışının cevabı olarak bilinir.
Peynir çeşitleri denildiğinde ilk akla gelen ülke Fransa olsa da bir diğer Avrupa ülkesi olan Hollanda da inekleri ve ineklerinden elde ettikleri sütleri ile ünlüdür. İnek sütü kullanılarak yapılan ve Hollanda'da en çok tüketilen peynir çeşidi Gouda peyniridir.
Hollanda'ya özgü peynir çeşitlerinden biri olan gouda peyniri, tekerlek şeklinde orta sertlikte bir peynir türüdür.“Hoda” şeklinde telaffuz edilir ve “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan peynir türleri arasına girer.
Açılmış çedar blokları, buzdolabında parşömen veya yağlı kağıda sarılmış ve daha sonra streçlenerek saklanmalıdır. Bu şekilde saklandığında, cheddar peyniri bir aya kadar sağlıklı ve lezzeti korunmuş bir şekilde tüketilebilir.
Acılık, Gouda ve Cheddar peynirlerinde, temel bir kusur olarak uzun zamandan beri bilinmektedir. Ancak, Camambert peyniri ve Fransa 'da üretiien benzer peynirlerde, Swiss dağ peynirinde, Gorgonzola, Cottage ve diğer bazı peynirlerde de rastlandığı bildirilmektedir (Lemicux ve Simard, 1991).
Çedar veya kaşar peyniri gibi sert peynirler ise derin dondurucuda saklanabilir ama yine de dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir. Hemen hemen tüm süt ürünleri dondurucu dostu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri