Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır. 1988 yılında 90 bin ton ile hemen hamsiden sonra yer alır. Kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor.
İlk beş resim beyaz un ile kızartılan, ikinci beş resim ise mısır unu ile kızartılan hamsilere ait.
Hamsi paketi tavaya konur ve orta ateşte kızartılır. (Tavaya yağ koymanıza gerek yok) Sonra bir kapak yardımıyla diğer tarafı çevrilir tekrar kızartılır. İki tarafıda kızardıktan sonra servise hazır, yağsız, unsuz, kokusuz, temizlik açısında da kolay bir pişirme yöntemi, afiyet olsun.
İlgili 41 soru bulundu
Hamsi tava mısır unsuz yapılır mı? Hamsi tava mısır unsuz hazırlanabilir.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Bununla beraber ortalama olarak dört kişiliktir denebilir. Bir porsiyon hamsi kaç kg? Pişmiş bir porsiyon pişmiş hamsinin 150-200 gram arasında gelmesi beklenir.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Yapılışı Hamsinin filetosu çıkarılır. Fileto hamsi üzerine tuz ve sirke eklenerek 6 saat bekletilir. Bu karışımın suyu süzülerek üzerine sarımsak maydanoz ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Balıkları temizleyip yıkıyoruz ve suyunu iyice süzüyoruz . 3-4 kaşık sıvı yağ ve tatlı kaşığı tuzla tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz sonra tavaya yağı koyuyoruz. Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz.
Hamsi balığı çok çeşitli vitaminleri ihtiva eden bir besindir. B2, B12, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir.
Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz. Yağlı kağıda sarıp yukarıdaki yöntemle tüm balıkları pişirebilirsiniz. Bu sayede yanmaz ve çok da lezzetli olur.
Yıkanan hamsiler temiz bir gazete veya havlu peçeteye suyu çekilmek üzere bekletilir. Ayrı bir temiz gazete üzerine mısır unu ve tuz karıştırılıp hamsiler mısır ununa bulanır ve tavaya dizilir. Zeytinyağı da döktükten sonra kuyrukları çıtırlaşana kadar kızartılır.
Hamsileri iyice kılçıkları da dahil temizleyip yıkıyoruz. Daha sonra tuzlayıp iki hamsinin içleri birbirine gelecek şekilde yapıştırıp önce una sonra yumurtaya bulayıp 1 çay kaşığıyla yağlanmış tavaya diziyoruz. Arkası önü iyice kızarana kadar kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
Varsa, ekleyin. Temizlenmiş 600 gr hamsi 1 kg olarak sayılıyor.
OCAK: Yağlanmanın devam etmesiyle palamut, lüfer ve uskumru en lezzetli halindedir. Hamsi de en lezzetli halini bulmuş durumdadır. ŞUBAT: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Hamsi bu ayda biter.
Diyette ve öğünlerde tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Pişirme yöntemini en sağlıklı şekilde tercih ederseniz, hamsi yerken kilo almazsınız. Hamsi Karadeniz mutfağında tatlıdan tuzluya kadar yer alır. Besin değeri de yüksek bir balık türüdür.
Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyetle yiyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri