Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yüzden hamuru meydana getiren 4 bileşenden birisi de tuzdur. Bir hamurda gramaj olarak en az tuz kullanılmasına rağmen bu küçük gramajın hamurda çok büyük fonksiyonu vardır. Tuz ekmekte hem lezzeti sağlar hem de hamuru güçlendirir.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Tuz hamuru sertleştirir mi? Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Ayrıca araştırmada en fazla tuzun Kanada'da üretilen, her 100 gramında 2,65 gram tuz olan bir ekmek çeşidinde bulunduğu belirtildi. Türkiye'de üretilen ekmeklerde ise her 100 gramda 1 gram tuz olması öneriliyor.
Hamura mutlaka ılık olarak eklenmelidir. Ilık süt veya su hamurun mayalanmasını hızlandırır.
Bir ekmeğin içinde 5-6 gram tuz var. Günlük alınan 18 gramlık tuzun 11-12 gramı sadece ekmekten alınıyor. Ekmekteki tuz miktarı azaltılırsa büyük bir adım atılmış olur. Damak zevki zamanla değişebilir, eğer tuzsuz yemeye alışırsak damak zevkimiz o yönde değişebilir.
Deniz ve göl tuzu üretim yöntemi rüzgar ve güneş ışınlarının etkisi ile tabii buharlaşmadır. Kaya Tuzu üretim sistemi oda-topuk yöntemidir. Kaynak tuzu ise tuzlu su kaynaklardaki suyun buharlaşma ve kristalleşme havuzlarında bome dereceleri yükseltilmesi yöntemiyle elde edilmektedir.
Çukur bir kabın içinde un, tuz, su ve yağı karıştırıp iyice yoğurun. Yağın miktarını hamurunuzun kıvamına göre çoğaltabilir veya azaltabilirsiniz. Eğer hamurun kıvamı fazla sıvı olursa, daha fazla un ekleyerek daha katı olmasını sağlayabilirsiniz. Hamurunuz kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin.
Aksi takdirde hamuru toparlayacağım derken sert bir hamur elde edebilir, tarifin dilediğiniz şekilde olmamasına neden olabilirsiniz. Hamuru yoğurma aşamasında içine tuz ilave edin, ilk aşamada ilave etmeyin.
Belediyesi iktisat Müdürlüğünce 1 çuval standart unun ekmek üretiminde kullanılması halinde 1 kg tuz sarfedileceği ve tuz kullanımındaki firenin % 3 olarak bildirilmesi üzerine 5.965 kg tuzun üretime sevk edildiği, buna göre imalata sevk edilen un miktarının da 5965 çuval olarak hesaplandığı, imalata sevk edilen un ...
Gramaj seçenekleri: 750 gr25,93 TL/kg. 1.5 kg12,67 TL/kg. 3 kg12,33 TL/kg.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır.
Bu sebeple kısık ateşte pişirilmelidir. Yani kavurma gibi et, tüm suyu çekip kendi yağı ile bırakılmaz. Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri