Bu sebeple bu ürünlerde gluten proteini çalıştırmadan ürünün kabarmasını sağlayan karbonat veya kabartma tozu kullanırız. Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir.
Maya Yerine de Geçen Kabartma Tozunun Harika Sonuçlar Verdiği 12 Hamur İşi Tarifi. Kim istemez ki yaptığım hamur işi kabardıkça kabarsın, formu ise yumuşacık olsun... Bu yüzden her ikisi de kabartıcı özellik taşıyan malzemeler olan karbonat ya da kabartma tozu yardımımıza yetişiyor.
Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar. Kabartma tozunda yaygın kullanılan baz sodyum bikarbonattır. Karbonat olarak da bilinen bu bazın yanında kuru asit olarak bazı fosfat ve sülfat bileşikleri kullanılır.
Toz hale gelip içerisinde herhangi bir parça kalmayana kadar blenderdan geçirin. Pürüzsüz bir kıvama gelince bir küçük kavanozun içerisine aktararak saklayın ve hamur işlerinize tarifte belirtilen miktara bağlı olarak kullanın. Klasik hamur işi tariflerinde 1 - 1,5 tatlı kaşığı kadar kabartma tozu yeterli olacaktır.
Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini artırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Toz, karbondioksit gazını sulu bir hamur ile karışmasıyla veya bir asit-baz reaksiyonu yoluyla hamur haline getirerek ıslak karışımdaki kabarcıkların genleşmesini ve böylelikle karışımın şişmesini sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Fazla kabartma tozu zararlı mı? Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Örneğin karbonatın içinde sodyum bikarbonat olarak tanımlanan kimyasal bir madde var. Bu yüzden hamur işlerinde doğrudan kullanılmaması gerekiyor.
Görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Karbonat kullanılan hamurların içinde asitli sıvı bir madde bulunması gerekir. Böylece karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı oluşur. Bu gaz hava kabarcıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Tuzlu bir tada sahiptir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Kabartma tozu hamuru nasıl kabartır? Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Temel bir mayalı hamur için ihtiyacınız olan şeylerin başında kaliteli bir un, yaş, kuru ya da instant maya, su, süt gibi bir sıvı, toz şeker ve tuz geliyor. Bunlar elinizdeyse hepsinin özellikle oda sıcaklığına geldiğinden emin olun.
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz. Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Hem Mayalı Hem Kabartma Tozlu Pastane Poğaçası Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kasede instant maya, toz şeker ve 1 su bardağı ılık suyu döküp, güzelce karıştırın. Yoğurma kabına tereyağ, sıvı yağ, tuz, kabartma tozu, yoğurt, yumurta akı ve hazırladığımız mayalı karışımı döküp karıştırın.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Kek ve poğaça yaparken elinizde kabartma tozunun kalmadığını fark ettiğiniz o anda, 1 çay kaşığı tuz size yardım edecektir. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eden bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri