Yüksek baskı çeşitleri olarak linol ve ağaç baskı teknikleri kullanılmaktadır. Linolyum malzemesinden yapılan bir baskı çeşididir. Linolyum; beziryağı, doğal reçine, mantar tozu, talaş, kalker ile sıvanmış kendir dokumasından yapılan, rulo halinde bir çeşit taban malzemesidir.
Yüksek baskıresim ağaç, linol, plastik levhalar, kontrplak gibi kalıpların çeşitli oyma aletleri ile oyularak, oyulmayan bölümlere merdane ile boya verilerek yapılan bir baskıresim tekniğidir. Yüksek baskıresim ya da rölyef baskıresim en eski baskıresim tekniğidir.
Baskı teknikleri basıldıkları kalıba göre isim alırlar. En yaygın kullanılan baskı teknikleri; Yüksek baskı(Tipografi), Düz baskı(Ofset), Çukur baskı(Tifdruk) ve Elek baskı(Serigrafi) dir.
YÜKSEK BASKI (İNG.
Linolyum ve ağaç üstüne, yüksek yerlere boya sürülerek yapılan baskı. Baskı tekniği olarak en eski olanıdır. Baskı yüzeyinin üstüne yapılan çalışma yüksek baskı alanları düşünülerek, baskı dışı kalan yerlerin oyularak alçaltılması ilkesine dayanır.
1- Yüksek baskı (tipografi):
Yüksek baskı sisteminde, kalıp biçiminde kullanılan makine dizgi, el dizgi, fotopolimer klişeleri ve çinko klişe baskıyı yapan ve yapmayan alanların birbirlerine olan yükseklik farkından dolayı sisteme yüksek baskı sistemi adı verilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Ofset baskılarda mürekkeple suyun karışmadığı ortamda yapılan baskılar kaliteli baskılar olarak adlandırılmaktadır. Kitap ve dergi baskılarında kullanılıyor olmasından dolayı en çok kullanılan baskılama işlemlerinden biri de ofset baskıdır.
Tifdruk baskı sistemi; genel anlamda kalıp üzerine oyulmuş olan çukurcukların içine yerleşmiş mürekkebin, emici olan veya emici olmayan malzemeler üzerine uygun bir basınç altında transfer edilmesidir.
Baskı sanatı, boya ve mürekkep kullanarak metin ve görüntülerin mekanik olarak oluşturulmasıdır. Kopyalama ve çoğaltma işlevleri, baskı sanatında belirgindir. Baskı tekniği ilk olarak Almanya'da kullanılmıştır.
Geleneksel baskı resim teknikleri (gravür, litografi, ağaç baskı, linol, kuru kazı, ipek baskı vb.) ve Gravür sanatı Baskı makinelerinin gelişiminde, baskı kalitesini ve üretimini etki- leyen çok önemli faktörlerden biridir.
Taş baskı ya da litografi/litografya, kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların basım sanatı. Taşbaskıya el litografyası da denir. Taşbaskı, modern ofset litografyanın başlangıcıdır. Taşbaskı tekniğinin esası, yağın suyu itmesi özelliğine dayanır.
UV baskı, diğer baskı yöntemlerine göre daha dayanıklı ve kaliteli bir baskıdır. UV baskıda, mikro boyuttaki boya tanecikleri ürünü işler ve boyalarının ürün yüzeyine değdiği anda ultraviyole ışınlarıyla kurutularak baskı elde edilir. UV baskı sayesinde boyaların kuruma süresi 1 saniyenin altında gerçekleşir.
Ofset baskı sistemi endirekt (vasıtalı) bir baskı sistemidir. Baskı kalıbı ile kâğıt yüzeyine direkt baskı yapılmaz. Baskı kalıbındaki düz görüntü, ilk önce ters olarak blankete aktarılır. Blanketteki ters görüntü de düz olarak baskı silindiri preslemesi yardımıyla kâğıda geçer.
➢ Tipo baskının geliştirilmiş bir hali olan flekso baskı, ambalaj basımında en yaygın kullanılan baskı tekniğidir. ➢ Flekso baskı makineleri (çoğunlukla) 'ROTATİF' olup bobin halindeki plastik film üzerine baskı yaparlar. Ayrıca karton, kraft, oluklu mukavva (koli) gibi düzgün olmayan yüzeylere baskıda tercih edilir.
Süblimasyon; maddenin ısı uyguladığında katı halden direkt gaz haline geçmesi durumudur. Süblimasyon baskı, kağıt üzerine printer çıktısı ile uygulanan desenin; kumaş, sert malzemeler v.b. gibi materyallere ısı ve basınç ile aktarılması tekniğidir.
Rotasyon baskı, uzun metraj baskılarda en avantajlı baskı tekniğidir. Bu yöntemde, basılacak kumaş geniş bir kauçuk bant üzerinde sürekli olarak dönen baskı silindirlerinin altından geçer. Makine parkı ve ilk yatırım maliyeti olarak en pahalı baskı tekniğidir.
En eski baskı metotlarından biri ağaç gövdesinin kazınarak yüksekte kalan kısımların üzerindeki mürekkebin kağıda aktarılması ile üretilen ağaç baskıdır. Sümerler, Çinliler ve diğer birçok medeniyetten kalma oyma ve çizme sanatından fikir alarak doğan gravür sanatı Avrupa'da 15. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Baskı yapılacak görüntü ahşap, metal veya taş levha üzerine çeşitli yöntemler (elle kazıyarak veya asite yedirme) aktarıldıktan sonra levha mürekkep ile sıvanır. Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep yalnız çukur yerlerde kalır ve levhanın üzerindeki görüntü baskı uygulanarak kağıda aktarılır.
Monobaskılar tek basılı resimlerdir. “Baskı resimcinin pentürü” ya da “Ressamca Baskı” olarak da adlandırılırlar. Görüntünün tam anlamıyla tek bir güçlü baskıda oluşmasından dolayı bu baskılara monotip ya da monotype denmektedir.
Metal plaka yüzeyinin çeşitli alet ve teknikler ile çukurlaştırılıp resimlendirilmesi ve yüzeyde oluşturulan resmin boyanarak kağıt üzerine aktarılması işlemine çukur baskı adı verilir.
Serigrafi baskı, hazır tasarım örneğinin şablon yardımıyla çeşitli teknikler kullanarak düz yüzeye aktarılma işlemidir. Baskı yüzeyi kağıt, kumaş olabileceği gibi cam, metal, plastik hatta ahşap olabilmektedir. Serigrafi baskı yapabilmek için mürekkep, silecek ve örgü elek gibi destek elemanları kullanılmaktadır.
Dijital Baskı Nedir? Elektronik ortamda hazırlanmış tasarımlar ve fotoğrafların, gelişmiş baskı teknolojileri sayesinde, el değmeden, kaliteli ve hızlı bir şekilde yapılan baskı tekniğine dijital baskı denir. Geleneksel baskı yöntemlerine göre (ofset ve serigrafi) sayfa başına daha çok ürün alınabilir.
DTF kelime anlamıyla İngilizce “Direct to Film” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Tercümesi ise “doğrudan film üzerine” demektir. Özel DTF yazıcı ve mürekkebi kullanılarak, yine özel bir DTF filmi üzerine baskı yapılır. Transfer tozu eklenir, toz eritilir.
Flatbed Dijital baskı makineleri inkjet baskı sisteminin UV ışınlar yardımı mürekkep kurutması üzerine kurgulanmış halidir. Genellikle kağıt, plastik ve düz zeminli malzemelere baskı da kullanılmaktadır.
basılması için kullanılan sistemlerdir. Bu tip yazıcılarda mürekkep akışı (jet), inkjet yazıcı kafasındaki bir enjektör içerisinden geçer. Basınçsal elektrikli bir rezonatör, mürekkep akışını titretir ve akışın tek tip damlalara ayrılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri