Sonuç olarak namaz kılınacak yerlerin temiz olduğundan emin olunmak kaydıyla, köpek bulunan evin odalarında, Hanefilere göre, namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması gerekir.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Evde köpek beslemenin hoş görülmediği ve caiz olmadığı Buhari'den nakledilmiştir. İddiayı daha önce analiz eden Malumatfuruş Diyanet'ten bilgi talebinde bulunmuştur. Malumatfuruş'a verdiği yanıtta Diyanet, zorunlu ihtiyaç duyulduğu hâller dışında ev içinde köpek beslemenin caiz olmadığını belirtmiştir.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Din. Bumu. Evde köpek veya kedi beslemenin günahı yoktur, namaz da kılınır zaten ibadet kapalı odalarda yapılması daha iyidir çünkü Allah ile baş başa kalmaktır namaz kılmak..
İlgili 36 soru bulundu
Şafiî mezhebine göre ise köpeğin kendisi pistir. Dokunduğu yeri de pis eder. Sonuç olarak namaz kılınacak yerlerin temiz olduğundan emin olunmak kaydıyla, köpek bulunan evin odalarında, Hanefilere göre, namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması gerekir.
Çıtırık yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığının 2015 takviminde "sırf süs için evde köpek beslenmesi uygun değildir. Nitekim Hz. Peygamber 'Melekleri içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler' demiştir" sözleri yer almıştır.
mantiksalliginin tartisilmamasi gereken bildiginiz korkutmaya dayali dini kurallardan biridir kopek giren eve melek girmez aciklamasi. inanan insanların inançları gereği evde köpek beslememelerinin tek nedeni eve melek girmemesi değildir. köpek dinen necis olduğu için oturduğu, kalktığı yerlerde namaz kılınamamaktadır.
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de, yaklaşık olarak 125 yerde hayvan isimleri geçmekte ve onlardan bahsedilmektedir. [1] Kur'an-ı Kerim'de kendisinden bahsedilen hayvanlardan biri de, köpektir. Köpek kelimesi, Kur'an-ı Kerim'de “kelb” diye geçmektedir.
Her ne cins köpek olursa olsun evin içinde beslenmemeli. Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar.
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
Hanefi mezhebine göre köpeğin kuru vücudunun elbiseye temasında bir sakınca yoktur; namaza da engel değildir. Ancak Şafi mezhebine göre köpeğin değdiği her yer necistir, yıkanmadan namaz kılınmaz.
Köpeğe dokunmaktan dolayı abdest bozulmaz. Ayrıca köpeğin üzerinde necis bir şey yoksa değdiği elbise ile namaz kılınabilir. Bu hüküm Hanefi mezhebine göredir. Şafii mezhebine göre köpek necis kabul edildiği için, köpeğin değdiği yerleri yıkamak gerekir.
Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır.
“Birinizin kabını köpek yaladığında, o kabın temizliği, birincisi toprakla olmak şartıyla onu yedi defa yıkamasıdır.” Hadis-i şerifteki 'yedi' ifadesi, bizzat 'yedi' defayı ifade ettiği gibi, çokluktan kinaye de olabilir. Bu sebeple, Hanefî fukahâsı, üç defa yıkamayı yeterli görmüşlerdir.
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır.
Kehf / 22. Ayet
İnsanlar, bu kıssanın verdiği dersler üzerinde düşünecek yerde: “Onlar üç kişidir, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler. “Beş kişidir, altıncıları köpekleridir” diyecekler. Bunların yaptıkları gaybı taşlamaktan ibarettir. Bir grup da: “Onlar yedi kişidir, sekizincileri köpekleridir” diyecekler.
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
Büyüklerimiz de bunu bildikleri için özellikle namaz kılınan eve köpek almıyorlar. Köpeğin kendisi temizdir ama salyası temiz değil. Salya yıkanmadan namaz kılınmaz. İnsanın üzerine bulaşırsa yıkanması gerekiyor.
bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. meleğin girmediği eve şeytanlar dolar. şeytanların bulunduğu yerde fesat ve huzursuzluk hâkim olur. köpek beslenen evde biri ölürse, onun canını almak için azrail bile o eve gelmez.
"Secde"nin dünyada geliştirilen ilk akıllı seccade olduğunu vurgulayan Hamis, 2 bin 300 baskı sensörü ve yenilikçi yapay zeka analiz algoritmaları sayesinde, akıllı seccadenin namazı bozabilecek herhangi bir durumu düzeltebileceğini ifade etti.
Peygamber (s.a.s.)'in “Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler” anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir (Buhari, Libas, 88; Ebu Davûd, Libas, 47).
el Cevab: Suret bulunan eve melek girmez hadisi sebebiyle mekruhtur. Kadınların başı açık gezdiği evlere de rahmet melekleri girmezler.
1- (Melek girmeyen eve şeytan girer.) Şeytan da her türlü kötülüğü yaptırmak için vesvese verir. [Buralarda, melekten kasıt rahmet melekleridir.] 2- (Bir eve misafir gelince, melekler sofrada ev sahibine dua eder.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri