KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Sarı çöp kutularına atabileceklerimiz arasında plastik şişe, plastik temizlik şişesi, yoğurt kabı gibi plastik kutular, plastik kapaklar, plastik çiçek saksıları, plastik torbalar bulunur. Ayakkabı, oyuncak, cam ya da tekstil ürünleri bu kutulara atılmamalıdır.
- Gri Kutu: Karışık belediye atıkları, süprüntü temizleme kalıntıları, ıslak havlu ve mendiller, seramik ve porselen gibi mutfak ve aksesuar eşya atıkları. - Kahrevengi Kutu: Meyve ve sebze atıkları, çay ve kahve posaları, her türlü yiyecek atığı, park ve bahçe bakımından kaynaklı yeşil çimen, yaprak, çiçek vb atıklar.
Siyah veya Gri Kutu: Geri kazanım yapılamayan artık atıklar veya ev çöpleri ve geri dönüşüm edilemeyen diğer tüm atık türleri (örneğin porselen, hijyenik ürünler, kirli ambalajlar, hasarlı ayakkabılar veya ev eşyaları, elektrikli süpürge torbaları, bebek bezleri, sigara izmaritleri, cam gözlükler).
İlgili 45 soru bulundu
Ambalaj atıklarının malzeme cinslerine göre ayrı biriktirilmesi halinde kullanılacak biriktirme ekipmanlarında (geri dönüşüm kutularında) cam için yeşil ve/veya beyaz, kağıt için mavi, plastik için sarı, metal için gri renk kullanılır.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Kağıt, Karton, plastik, metal, kompozit atıklarınızı mavi renkli Ambalaj Atık Kutularına atabilir, binlerce ağaç kurtarabilir, tonlarca petrol tasarruf edebilirsiniz.
Gaita, idrar, balgam kapları ve bunlarla bulaşmış eşyalar. Bulaşıcı hastalığı olan hastaların odalarından çıkan atıklar, hasta ile temas etmiş yemek atıkları
Geri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfınca (TÜKÇEV), aralarında yağlı ve ıslanmış kağıtlar, duvar kağıtları, kullanılmış kağıt havlu ve karton bardaklarla kırık camların da olduğu atıkların geri dönüşüm kutusuna atılmaması konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Böyle plastik, çatal, bardak, kaşık ve tabakları kesinlikle sıcak yiyeceklerde kullanmamamız gerekiyor. Çünkü o sıcaklıkla birlikte polimerik (plastik parça) madde molümerlere dönüşüyor.
İçerisinde çok az miktarda gaz kalmış olan çakmaklar bile yangın tehlikesi oluştururlar; bu yüzden çöpe atmadan önce tamamen bitmiş olduklarından emin olmalısınız. Su filtreleri eskiyene kadar çok kullanışlıdırlar. Bu büyük, pahalı filtreleri çöpe atmak yerine geri dönüşüm merkezlerine yollayabilirsiniz.
- Organik atıklar için kahverengi, - Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar için siyah, - Ekmek artıkları için mor, - Yemek artıkları için beyaz renk esas alınmıştır.
Geri dönüşüm atık kovalarında bulunan renklerden biri mavidir. Mavi renk geri dönüşüm kutularında kağıt atıkları sembolize etmek için kullanılmaktadır. Yeşil renk de sıklıkla kullanılan atık kovalarındandır. Günlük yaşantıda sık kullanılan cam ürünleri muhafaza etmek için yeşil renkli atık kovaları tercih edilmektedir.
Özellikle tercih edilirliği yüksek renk seçenekleri arasında sarı atık kutusu yer alır. Her rengin farklı anlamı bulunur. Bu bakımdan mavi kağıtlar, sarı plastikler, kırmızı tehlikeli maddeler ve piller, yeşil camlar, kahverengi organik atıklar, siyah olan ise dönüştürülmeyen ev atıkları içindir.
Kağıt atık nedir? Atık kağıt bir geri dönüşüm hammaddesidir. Kullanım amacını tamamlayarak atlan kağıtlar, kağıt toplama ünitelerine atılır. Kağıt toplama ünitelerindeki kağıt atıklar daha sonra atık toplama konteynerine alınır ve geri dönüşüm tesislerine gönderilir.
Ayrıca beyaz renk yemek artıklarını, gri renk metal atıkları, mor renk dönüşüm çöp kovası ise ekmek atıklarını atabileceğinizi ifade etmektedir. Siyah renkli ürünler genellikle geri dönüştürülemeyen diğer atıkların depolanması için kullanılmaktadır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir.
Biriktirilen bu eşyalar, işleme tesislerine ulaştırılmak üzere günümüzde neredeyse tüm belediyelerin yaygınlaştırdığı tekstil geri dönüşüm kutularına atılabilir. İplik fabrikaları ile tekstil üreticileri de kırpıntı, parça ve elyaf gibi artıkları doğrudan işlemeyi yapacak tesise ulaştırabilir.
Mendil, peçete, bebek bezi ve ıslak mendil atıkları
Kullanılan atıkların ise çöp depolama veya yakma tesislerine gönderilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri