ÇİĞ BADEM ZAYIFLATIR MI? Çiğ badem her gün düzenli ve ölçülü biçimde tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıp, uzun süre tokluk sağlıyor. Böylece çiğ badem, zayıflama, kilo verme konusunda da son derece yardımcı oluyor.
- Badem ile kilo vermek isteyen kimseler diyette çiğ ve tuzsuz bademden 15 adet tüketin. - Mümkünse kabuklu ve kabuğu kolay kırılan bademleri yiyin. - Diyet listenizdeki ara öğünlerde badem tüketin.
Bademin aynı zamanda çok da iyi zayıflattığı kanıtlandı. Çok yakınlarda, Amerika'da yapılan bir araştırma ile zayıflamak isteyenlere günde 17 tane badem verildiğinde daha iyi kilo kaybettikleri gösterildi. Bademin kaliteli protein içermesi ve sağlıklı yağlardan zengin olması kişiyi daha uzun süre tok tutuyor.
Ama siz avuç avuç çiğ ve sağlıklı badem almak yerine tuzlu kavrulmuş badem tüketirseniz diyette badem yemek kilo aldırır. Kısacası, günde en fazla 4-5 adet badem yemek iştahınızı kapatmak ve ara öğün olarak diyette bademi kullanmak için tercih edilebilir.
•Bu besin içerikleri nedeniyle uzun süreli tokluk sağlar. Yağ miktarlarına bakacak olursak nem farkından dolayı kavrulmuş bademin yağ oranı daha yüksektir. Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer.
İlgili 26 soru bulundu
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler. İçeriğinde yer alan vitamin ve minerallerin antioksidan içeriği yüksektir.
Bunun yanında 100 gr çağla, ortalama olarak 600 kalori şeklinde açıklanabilir. Özellikle kilo vermek isteyenlerin tadımlık şekilde bu besini tüketmeleri daha faydalı olmaktadır. Kalorisi bakımından kilo aldırma olasılığı vardır.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
–Badem kavrulduğu zaman içerisindeki nemi kaybeder. Oluşan nem farkından dolayı gram başına düşen yağ miktarı çiğ bademe kıyasla kavrulmuş bademde daha fazladır. –Tansiyon sorunu olanlar içerdiği tuz miktarından ötürü kavrulmuş bademi değil, çiğ bademi tercih etmelidirler.
Cilt hastalıklarından kalp rahatsızlıklarına kadar birçok alanda faydalı olan Acı Badem'in faydalarını maddeler halinde sıralayacak olursak; Kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Badem yüksek oranda protein ve lif içermesi sebebiyle diyet listelerinde beslenme uzmanları tarafından önerilen kuru yemişler arasında yer almaktadır. Oldukça düşük karbonhidrat kaynağı olan badem günlük uygun miktarda tüketildiğinde kilo alımına sebep olmaz.
Diyet kuruyemiş ürünlerini dozunda tükettiğiniz takdirde diyetinizde herhangi bir problem meydana gelmez. Diyet listenizin ara öğünlerine ilave edebileceğiniz fındık, ceviz, leblebi veya badem çeşitleri gibi ürünler sağlıklı yaşamınızı destekleyebilmenizi sağlar.
Posadan zengin yiyecekler ise bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırıyor. Badem, içeriğinde bulunan yağlar ve posa sayesinde kabızlığa iyi geliyor.
Kolesterolü dengeleyen bitkisel steroller bakımından da fındık bademi geçer ve fındığa bu kadar övgü yeter, sıra bademde. Buyurun… BADEMİ KİM TERCİH ETMELİ? Eğer muradınız bedeninize daha fazla kalsiyum kazandırmaksa ilk tercihiniz fındık değil, badem olsun.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Çiğ bademin içerdiği doymamış yağlar, Omega 3 yağ asitleri,lif, arginin ve E vitamini de kalp sağlığını destekler. Bu kadar faydası olan çiğ badem aynı zamanda enerji de verir. Zaten ara öğün olarrak önermemin önemli sebeplerinden biri de bu. Gün içinde düşen enerjinizi toparlar.
Lif oranı yüksek olan çağla, metabolizmanın hızlanmasında aktif rol alır ve yağ yakımını gerçekleştirir.
Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Yağ yakımına yardım ederek daha kolay kilo vermesini sağlar. Çok yoğun tüketilmedikçe, leblebi zayıflama sürecinde destek besinlerden biri olur.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, ceviz hem kilo vermeye yardımcı oluyor hem de kolesterolü düşürüyor. Araştırmacılar doymamış yağ bakımından zengin yiyeceklerle beslenmenin kilo vermede düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler kadar etkili olduğunu ortaya koydu.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri