Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Köfte baharatı olarak bilinen yedi türlü baharat, aslında birçok yemeğin gizli kahramandır. Et sote, tavuklu sebzeli türlü, ciğer ezme, kâğıt kebabı, sini kebabı veya çiğköfte gibi birçok yemekte kullanılan yedi baharat, acuka yapımında ve kahvaltılık olarak da kullanılır.
Çalışmalar baharatların kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğünü, şeker hastalarında kan şekerini düzenlediğini, kanı sulandırdığını, iltihap giderici etkilerinin bulunduğunu ve kanser gelişimini önleyebileceğini göstermektedir.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Bunların dışında kişniş, maydanoz, yenibahar ve karabiber de hem tavuğa hem de balığa çok yakışan baharatlardandır.
Ispanak: Anason, fesleğen, frenk maydanozu, frenk soğanı, tarçın, dereotu, biberiye, yabani kekik, hodan, mercanköşk, nane, adaçayı, kuzukulağı ve tarhun.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Kalp, kanser, Alzheimer'a karşı koruma sağlayarak sağlık açısından birçok faydası bulunur. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir, kemik sağlığını iyileştirir ve vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasında önemli rol oynar.
Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır. Sulu et yemeklerinde, köftelerde, hamburgerlerde kullanıldığında bambaşka bir aroma verir. Kırmızı ve beyaz ete de oldukça yakışır şefim. Kokusuyla mest eden yenibahar, zeytinyağlılarda ve çorbalarda da çokça kullanılır.
Kajun ya da cajun baharatı salata ve soslarda kullanılan bir çeşnidir. Patates ve tavuğa da çok yakışır. Izgaralarda, balık, et ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Kajun baharatı Hint ve Fransız mutfaklarının en sevilen baharatlarından biridir.
Genel olarak yıldız anason, karanfil, tarçın, Sichuan biberi ve rezenenin karışımından elde edilir.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Yoğurt ile beraber tüketildiğinde ise bağışıklığı güçlendirerek kanseri sıfırlar. Aynı zamanda hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma oranını da azaltır. - B vitamini bakımından zengin olan kimyon rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
Kimyon ve yoğurt karışımı en yüksek faydayı sağlamak için genellikle yemeklerden hemen sonra en az 1 yemek kaşığı kadar tüketilir.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor. Üreticiler, elinde ürün kalmadığını söylüyor. Safranın getirisi iyi hem de ek bir bakımı yok.
Kırmızı Biber: Toz veya pul biber olarak çorbalarda, kebaplarda, salatalarda ve arzu edilen bütün yemeklerde, güveçlerde ve soslarda kullanlır. Kimyon: Köftelerde, soslarda, bazı yemeklerde, sucuk içlerinde, çemen yapımında, bazı çorbalarda ve dolma içlerinde kullanılır.
MALZEMELER. Mercimeği yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye alın. Üzerine zencefil, tarçın, yenibahar, soğan, rezene, domates, kırmızı biber, tereyağı, su, ve tuz ekleyip ocağa oturtun.
Aslında baharatlar da tamamen damak zevkinize bağlıdır. Genel olarak karabiber ve kekik patlıcan yemeğine çok yakışsa da acı sevenler pul biber ya da kırmızı biber eklemesi yapabilirler.
Bol suda yıkadığımız ve irice doğradığımız ıspanakları da ilave edelim, tencerenin kapağını kapatarak biraz sönmesini sağlayalım. Ispanakları kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde suyunu salıncaya kadar karıştırarak 10 dakika pişirelim. Daha sonra yıkadığımız pirince ıspanakları ilave ederek karıştıralım.
Yıkanmış ıspanakları doğrayalım. Bir tencerede yağla birlikte soğan kavrulur. Salça ve tuzla birlikte baharatlar da eklenir. Salçada 5 dakika kavrulduktan sonra doğranmış ıspanaklar ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri