Eğer ekmek bıçağı ve ekmek tabağı da olacaksa sofranın sol dış tarafına konulur. Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Peki, güzel sofra düzeni için bardakların yeri nasıl olmalıdır? Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
Su ve diğer içecekler için kullanılacak bardakları, tabağın sağ tarafındaki bıçak ve kaşığın önünde duracak biçimde yerleştirmek gerekiyor. Eğer tatlı servisi yapılacaksa, tatlı masaya gelmeden önce yemek tabaklarının masadan kaldırılması önemli.
İlgili 39 soru bulundu
Çerez ve tatlı çatalı tabağın ön kısmında bulunmalı ve sapı sola doğru durmalıdır. Çerez ve tatlı bıçağı yine ön kısımda durmalı ve keskin kısmı tabağa doğru olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tabağın sol ön kısmına su bardağı yerleştirilmelidir.
Ekmek tabağı sağ tarafa, salata tabağı ise sol tarafa konulur.
Peygamber Efendimiz (A.S.M.) ve Sahabeleri günde 2 öğün yemek yerdi. Efendimizin (A.S.M.) öğlen yemek yediğine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Günün öğünleri ise sabah ve akşam yemeğidir.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.
🔷Yemeğe besmele ile başlardı. 🔶Sofrada kendisinden büyük biri varsa önce onun yemeye başlamasını beklerdi. 🔷Yemeği her zaman önündeki tabaktan yerdi. 🔶Yiyebileceği kadar yemek alır, yemeğin israf edilmesini asla uygun bulmazdı.
Pişmiş etler, patatesler ve sebzeler için ideal bir araçtır. Bu iki uçlu çanak çatal kolayca hindi, tavuk ve eti kolayca delebilir. Bu da oyma ve servis etme zorluğunu ortadan kaldırır. Çoğu büyük pişirme çatalı iki ila üç çatala sahiptir; aslında yengeç pençeleri şeklindedirler.
Kullanılmış çatal, bıçak ve kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır. Çorba içerken kaşık sapı kendinize dönmüş şekilde içinde bırakılmalıdır. Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir.
Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına; Sosluklar sofranın ortasına yakın; Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir.
Kahvaltı masasında tabağın sağ üst kısmında çay bardağı yer almaktadır. Çay bardağının sol tarafına ise meyve suyu bardağı konulmaktadır. Kahvaltı masasında servis peçetesi, çatal, bıçak, kaşık, ekmek tabağı, kahvaltı tabağı, çay fincanı ve meyve suyu bardağı yer almaktadır.
Kahvaltı Sofra Düzeni Kuralları
Yulaf veya mısır gevreği gibi yiyeceklerin servisi için geniş ve derin kaseler kullanılmalıdır. Kahvaltı sofra düzeni için çatal, çay kaşığı ve tereyağı bıçağı yeterli olacaktır. Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş. Asırlar sonra, Peygamberlerinin dünyaya gelişini, yine Peygamberlerinin en sevdikleriyle kutlayan narin kalpler…
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Hz. Peygamber Efendimiz'in döneminde genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, enerji aynı zamanda şifa deposu olarak biliniyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda hem kan şekerini düzenleyen sahine tatlısı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)
İbn-i Sina, 'İki öğün sağlıktır, üçüncü öğün hastalıktır' der. Sabah zaten çok kuvvetli yiyince doğal olarak iki öğüne iniyorsunuz.
Kuşluk yemeği sabah namazından bir müddet sonra, akşam yemeği ise gün batımında yenirdi. Hz. Muhammed elbette ekmek de yerdi.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
15 cm. büyüklüğünde küçük boy çataldır. İstiridye, tarak gibi çiğ yenen deniz mahsullerinde sağ elle tutularak kullanılır. Karides, ıstakoz kokteyli ve benzeri kokteyllerde çatal sol elle kullanılır.
Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir. Peçete, sağ üst kösesinden tutularak açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri