Özellikle soya, baklagiller ve yağlı tohumlar proteinden zengin bitkisel kaynaklardır. Soya, en çok kullanılan bitkisel protein kaynağıdır. Soya proteini bitkisel olarak en kaliteli protein kaynaklarındandır.
Bitkilerin bir kısmında da protein bulunur. Etsiz öğünler geçirmek isteyenler, bitkisel proteinler açısından zengin olan besinleri tercih edebilir.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
İlgili 37 soru bulundu
Günlük protein ihtiyacı genellikle gıdalar yoluyla karşılanır. Uzmanlar dengeli ve sağlıklı beslenme için besin çeşitliliğine ve her öğünde mutlaka protein alımına dikkat edilmesini tavsiye etmektedir. Eczanelerde, spor mağazalarında ve çeşitli internet sitelerinde protein tozları satılmaktadır.
Protein değeri en yüksek bitkisel bazlı besinler arasında öne çıkan bir ürün olan mercimeğin 100 gram çiğ yeşil mercimekte 23 gram protein bulunmakta. Lif yönünden de zengin olan yeşil mercimek A vitamini, demir ve potasyum yönünden de oldukça besleyici.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Bir su bardağı pişmiş kale, içerisinde ıspanak ve karalahana gibi diğer koyu yapraklı yeşilliklerden biraz daha yüksek olan yaklaşık üç gram protein içerir.
Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Yüksek protein içeriğine sahip hayvansal kaynaklı besinler et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleridir.
Araştırmalarda bulunan bir diğer dikkat çekici sonuç, sağlıklı kaslar ve kilo kontrolü için gereken protein bitki temelli protein kaynaklarıyla da elde edilebiliyor. Her birimiz için önemli olan şey, “protein paketinin” doğasıdır diyor Harvard araştırmacıları.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
İYİ KALİTE PROTEİN; vücuttaki kullanımları % 100'e yakın olan protein kaynaklarıdır. Balık, tavuk, et, süt ve bu besinlerle yapılmış benzer besin maddelerinin büyük oranları emilerek vücut proteinine dönüştürülürler. Bu besinler iyi kalitede protein kaynakları olarak anılırlar.
Yulaf yüksek lif içeriği sayesinde sizi daha uzun süre tok tutar. Ayrıca B vitamini açısından da zengindir. 100 gram yulaf 14 gram bitkisel protein içerir.
Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur. Balık çeşitleri, hem protein hem de omega-3 bakımından oldukça zengindir. Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri protein bakımından zengin besinler arasında yer alır.
Protein alımı gün içerisindeki öğünlere dağıtılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
Yeterli Protein Nasıl Alınır? Protein kaynaklarında, günlük ihtiyaç miktarları alınabilir. Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri