Yeterince su içmediğimizde eklem arası sıvılarla birlikte eklem kayganlığı da azalıyor. Bu da eklem ağrılarına, hareket sırasında eklemlerden ses gelmesine neden oluyor. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri aşınıp kalıcı eklem bozuklukları oluşuyor. Ağrısız hareket etmek için su içmek en basit önlem.
Şişkinlikler ve eklem için kullanılan yeşil çay, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Zencefil tüketimi, kireçlenme şişkinliklerinin dinmesini sağlamaktadır. Hem soğuk hem sıcak kompres yapmak, kireçlenmenin neden olduğu eklem ağrılarını kontrol altında tutmaktadır.
Eklem kireçlenmesi için bitkisel tedaviler aloe vera, boswellia (ak günlük), kedi pençesi, okaliptüs, zencefil, yeşil çay, thunder god vine, zerdeçal, söğüt kabuğu gibi bitkileri içermektedir.
Egzersiz sadece kireçlenme nedeniyle ağrının çok şiddetlendiği durumlarda önerilmiyor. Soğuk ve sıcak kompres: Kireçlenme ağrısının şiddetlendiği anlarda ağrıyan eklem üzerine sıcak veya soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Yaşın artması, obezite probleminin var olması, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle risk ihtimali oldukça artmaktadır. Hareket halinde kireçlenme ağrıları daha fazla hissedildiği için hastanın dinlenmesi kendini fazla yormaması, ağırlığa maruz kalacağı hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Yeşil çay antioksidan ve anti-iltihap özellikleriyle kemik sağlığımıza birçok katkıda bulunur. Vücuttan kireç atımı için oldukça tercih edilen yeşil çay kireçlenme kaynaklı eklem ağrılarına ve şişkinliğe iyi gelir.
Epsom tuzu, eklem ağrısı çeken ve kireçlenme sorunu yaşayan kişiler için başlıca çözüm önerisidir. Epsom tuzu banyoları, özellikle eklem ağrısı için bütüncül bir rahatlama sağlayabilir.
Elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi
Anti-iltihap ve alkalin yapıcı özellikler gösterdiği için elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi oldukça fazladır. Uzmanlar kireçlenmeyi azaltmak için elma sirkesi kürü önermektedir.
Kireçlenme her yaşta insanda görülebilir ancak 65 yaş üstü kişilerde kireçlenme görülme sıklığı daha fazladır. Yaygın risk faktörleri arasında; ilerleyen yaş, obezite, eklemlerin sık kullanımı ve genetik yatkınlık yer alır. 4 yetişkinden birinde 85 yaşına kadar kireçlenme görülmektedir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun kireçlenmeye karşı tavsiye ettiği kür şu şekildedir: Kaynayan 1 su bardağı suya 1,5 tatlı kaşığı çınar yaprağı atıp, kısık ateşte 1 dk demleyiniz. Sıcakken süzünüz, ılıyınca akşam yemeklerinden ve gece yatmadan önce içiniz.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Diz Kireçlenmesine Yürüyüş İyi Gelir Mi? Hareketsiz bir yaşam vücut sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır.
Hasta bacağınız düz, diğer bacağınız bükük olacak şekilde oturun. Uyluk kasınızı kasarak dizin arkasını yere doğru bastırın. 5 saniye bu pozisyonu koruyun, sonra gevşeyin. Her 2 bacağı düz uzatarak oturun ve dizlerin arasına yastık koyun.Dizlerinizi bükmeden yastığı sıkıştırın. 5 saniye tutun ve gevşeyin.
Ayakta ağrı ve tutukluk, etkilenen eklem yerinde şişlik-ödem, normal hareket açısına kıyasla hareketlerin kısıtlanması ve kemiklerde şekil bozukluğu olması kireçlenme belirtileridir. Şikayetler ayağa yük verdikçe artar, yürümek zorlaşır.
Bazen ara ara diz eklemi içerisindeki sıvının şiştiği dönemler de olabilir. Kireçlenme neticesinde bozulması nedeniyle eklem içi sıvının arttığını da tespit edebiliriz” şeklinde konuştu. Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir.
Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir. İşte bu nedenle kireçlenmesi olan kişilere hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmalarını öneriyoruz.
Kireçlenme en başta diz, kalça ve omurgayı etkiler. Soğuk havalarda hava içindeki moleküllerin ve basınç değişiminin ağrılardaki etkisi büyüktür. Bu değişimle beraber romatizmal ağrılar yağışlı hava gözlenen günlerde belirginleşebilir.
Kireçlenme Neden Oluşur? Yaşın ilerlemesi, obezite, genetik yatkınlık ve ağır yükler taşımak risk faktörlerinin arasında yer alır. Kireçlenme (osteoartroz) yaşlanmanın doğal sonucudur. Kireçlenmenin yok olması tedavinin amacı değildir.
D vitamini eksikliği, kireçlenme ve ayrıca romatoid artrit gibi otoimmün artrit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle eklem ağrılarınız varsa ve kan testi sonucunda D vitamini eksikliği tespit edilirse doktorunuz vitamin takviyesi önerebilir.
Peki bu sebze ve meyveler nelerdir? Bu besinlere elma, muz, şeftali, armut, kavun, üzüm ve kuru meyveleri örnek verilebilir. Sebzelere bakıldığında ise soğan, sarımsak ve pırasa kireçlenme riskini azaltan besinlerdendir.
İşte faydaları:
Kireçlenmeyi engelleyerek eklem yüzeylerinin yenilenmesini sağlar. Kolesterolü düşürür.
1. gün üç limon, 2. gün beş limon, 3. gün yedi limon, 4. gün dokuz limon, sonra 10 gün boyunca günde on limon suyu, suyla karıştırılarak ikindiye kadar içilir. Yani, 1 -2 limon suyu 150-200 gr. su ile karıştırılır ve her 2 saatte bir, toplam 5-10 bardak içilir.
Egzersiz yapmanın, hafif ve orta düzeyde diz kireçlenmesinin en etkili tedavisi olduğu kanıtlanmıştır.
Kireçlenmeye iyi gelen bitkisel yağlar ve tarifleri aşağıdaki gibi açıklanabilir: Çamur Yağı: Kireçlenmeye karşı doğal bir yöntem olan çamur yağı evde kolay bir şekilde yapılacak tarifler arasında yer alır. Maden suyu içerisine deniz tuzu, kil, biberiye yağı, menekşe yağı, irmik ve kil eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri