Cevap. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
HAVUÇ • Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
İlgili 24 soru bulundu
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Kökleri salata olarak yenir.
Cevap. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
Buğdaygiller familyası "buğday, arpa, çavdar" gibi tahılları ve bazı otsu bitkilerin tohumları yenir. Baklagiller familyasında da "Balkabağı bezelye, fasulye, nohut, mercimek" gibi tohumu yenen sebze bitkileridir. Çilek,Ceviz, fındık, kestane gibi meyveler tohumları yenilebilen meyvelerdir.
Çiğ olarak tüketilir. Zaman zaman yemeklerde pişmiş olarak da tüketilebilir.
Yeşil aksamı ve yaprakları yenen sebzeler grubunda ravent, sap kereviz, Çin lahanası, baş lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, Brüksel lahanası, maydanoz, roka, nane ve tere yer almaktadır.
Sarımsak, Allium cinsine ait bir kök sebzedir. Birçok minerali bünyesinde barındıran sarımsak, doğal bir antibiyotiktir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğinden, vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına destek olur.
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
Doğrulanmış Cevap. patatesin kökü çamurlu olur ve temizlenerek yenilir fakat patatesin gövdesi yeşil yapraklıdır ama biz insanlar yeşil yaprak yemeyiz kökü yenilir.
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Kırmızı turp ağız kokutmasıyla ünlüdür. Turpun isim kökeni olan Raphanus sativus kelimesi "Kokan Soğan" anlamına gelmektedir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır.
Avrupa ülkelerinde tarımı yapılan bitkinin yaprakları ve kökleri sebze olarak tüketilir.
Ispanağın yaprakları kadar kökü de faydalıdır.
Ispanak diğer yeşil sebzelerdeki lif miktarının 2 katına sahiptir. Bu sayede kilo vermek isteyenlere destek olur ve muhteşem bir antioksidandır.
Adem otu (Radix Mandragorae) bitkisi ve bu bitkiden hazırlanan ürünler Türkiye'de dahil olmak üzere dünyada satışı yasaklı bitkiler listesinde yer alır. Bunun nedeni, Mandragora bitkisinin yüksek toksisite seviyelerine sahip olması ve yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmesidir.
Toprağın altında yetişen yumrulu bitkiler havuç, patates, turp, şeker pancarı, pancar, tatlı patates, soğan ve zencefil olarak bilinmektedir. Bu bitkilerin hepsi toprağın altında yetişen kök bitkilerdir.
Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi)
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri