İndüksiyonla Isıtılan Yüzeye Su Verme Bu ısıl işlem yöntemi metalin çok kısa sürede Su Verme sıcaklığına ısıtılmasından sonra soğutmak için su püskürtülmesi ile yapılır. Çoğunlukla orta karbonlu çelik ve orta düzeyli alaşımlı çelikler için kullanılır.
Su veya yağ gibi tek bir ortamda sürekli soğutma yöntemidir. Sertleşme derinliği az olan alaşımsız çeliklerde, yüksek hızla (suda) soğutma sonucu karmaşık biçimli parçaların iç ve dış kısımları arasında doğabilecek büyük sıcaklık farkı nedeniyle, çarpılma ve çatlama tehlikesi ortaya çıkar.
Belli bir sıcaklığa kadar (genellikle 850-1100 ºC) ısıtılmış çeliğin cinsine göre su, yağ veya tuz banyolarında soğutularak martenzit bir yapı sağlanmasına su verme işlemi denir. Soğutma hızı, parçanın büyüklüğüne, çeliğin sertleşebilme yeteneğine ve su verme ortamına bağlı olarak değişir.
İç yapıda kalın ve sert tane sınırlarının bulunması, çeliklerin talaşlı yöntemle işlenmelerini zorlaştırır. Bu nedenle yumuşatma tavı, ötektoid üstü çeliklere son işlem olarak uygulanmaz.
Sertleştirme işlemi, çeliğin östenit bölgesine kadar ısıtılması ve bütün yapının östenit fazına dönüşene kadar beklenilmesi sonrasında hızlı bir şekilde soğutulması ile gerçekleştirilir. Bu dönüşüm sonucunda martenzit adı verilen yüksek sertliğe sahip yapı oluşur.
İlgili 20 soru bulundu
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
Mangan (Mn) : Mangan da karbon gibi üretim işlemlerinde çelik yapısında yer alan bir elementtir ve çeliğin dayanımını arttıran etki gösterir. Bunun yanında sertleşebilme ve kaynak kabiliyetini de artırır, ostenit kararlaştırıcı bir elementtir.
Martenzitik paslanmaz çelikler yüksek karbonlu çelik gibi ısıl işlemle sertleştirilebilir. En az, %12 krom (Cr) içerir ve bu alaşım korozyon dayanımına yeterlidirler. Tavlanmış durumda iyi yumuşaklığa sahiptirler, ancak ısıl işlemle 50 Rockwell sertliğe çıkma kabiliyetleri vardır.
Su vererek sertleştirme işleminde suyun dışında bazı soğutuculardan da yararlanılır. Su vererek sertleştirme işleminde doğrudan su verme en eski ve en yaygın sertleştirme metodudur. Su verme işlemi malzemenin sertleştirme sıcaklığına kadar ısıtılmasının ardından ani şekilde soğutulması olarak tanımlanır.
Çeliğin yavaş soğutulması, iç gerilmelerin yani çarpılmanın az olmasını sağlar. Suda sertleştirilmiş çeliklerin sertlik tabakası ince olur. Yani çelik özüne kadar sertleşmez. Fakat yağda sertleştirme işlemi ile çeliğin sertlik tabakası daha derinlere iner.
Demsa Isıl İşlem - Yay Çeliği Islahı
Çelik parçanın, koruyucu gaz altında östenit faz sıcaklığına kadar (çoğunlukla 810-900 °C) ısıtılması ve bu sıcaklıkta parça kalınlığına göre belirli bir süre tutulup yağda soğutularak sertleşmesidir.
çeliğin ısı iletim katsayısını düşürür. Çeliğin 1200°C gibi yüksek sıcaklığa hızla ısıtılması düşük ısı iletim katsayısı nedeniyle çarpılma ve çatlamalara sebep olur. Ayrıca yüksek sertleştirme sıcaklıklarında tane büyümesi ve oksidasyon meydana gelir.
%C arttırkça yapıdaki Perlit oranı arttığından , çeliğin çekme dayanımı ile akma dayanımı artar, % 0.80 – 0.85 C değerinden sonra dayanım daha fazla artmaz.Diğer yandan % C arttıkça çeliğin sünekliği ile kaynak edilebilme özelliği azalır;su vermede çatlama yatkınlığı ise artar.
Çelik; %2,14'de kadar C içeren demir alaşımına verilen isimdir. Ötektoid çelik; % 0.76 C içeren çeliğe ötektoit çelik adı verilir. Bu kompozisyonun altındaki çeliklere ötektoid altı çelikler (C oranı < % 0.76), bu bileşimden daha fazla C içeren çeliklere ötektoid üstü çelikler (C oranı > % 0.76) adı verilir.
İmalat çeliğinin kaynak ve yüzey işleme kabiliyeti düşüktür. Karbon miktarına bağlı olarak ısıl işlem ve sertleştirmeye uygun çeliklerdendir.
Tavlı tel, sünekliği artırmak ve sertliği azaltmak için tavlanan düşük karbonlu çelik teldir. Bu işlemler tellerin dayanıklılığını kaybetmeden esneklik kazanmasını sağlar.
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Çelik Nasıl Üretilir? Günümüzde çelik üretimi iki farklı üretim yöntemi ile yapılmaktadır. Entegre demir çelik tesislerinde uygulanan, çelikhanelerdeki yüksek fırınlarda “Oksijen Üfleme Yöntemiyle” çelik üretimi ve “Elektrik Ark Ocağında” çelik hurdasının girdi hammaddesi olarak kullanıldığı üretim.
Paslanmaz çelik, bu uygulamalar için karbon çeliğinden veya alüminyumdan çok daha iyi bir malzeme seçimidir. 304 / L kalite paslanmaz çelik, tuzlu suya maruz kaldığında iyi bir şekilde tutabilecek, ancak suya batmadığı bileşenlerin yapılması için en popüler sınıflardan biridir.
304 Kalite Paslanmaz Çelik Genel Özellikleri
UNS normuna göre S30400 olarak adlandırılırlar. Yüzde 18 krom içeriğindeki bulunabilecek alt limittir, kimyasal bileşiminde %18-20 arası krom bulunur. 304 kalite paslanmaz çelik malzemeler, kaynak yapılma yönünden oldukça iyidirler. Korozyon dirençleri çok yüksektir.
Hemen hemen her alanda kullanım avantajı bulunan 304 paslanmaz çelikler, %18 krom, %8 nikelden oluşmaktadır. Yüksek oranda talep gören bu ürünler, suya dayanıklı formuyla da son derece kusursuz bir işlevsellik sunmaktadır. Özellikle yüksek akma ve kopma dayanımının ihtiyaç duyulduğu alanlarda kullanılmaktadır.
Su verme işleminde çelik parça, belli bir süre Ac3 veya Ac1 sıcaklığında tutulduktan sonra bu sıcaklığın üzerinde bir sıcaklıkta ısıtılır. Daha sonra su, nitrat, yağ ve havada hızla soğutulur. Genellikle karbon içeriği yüzde 0,3' ten fazla olan karbon çeliği ve alaşımlı çelik için kullanılan bir ısıl işlem yöntemidir.
3. Sertleştirilmiş AISI 4140 malzemesinin yüzeyindeki en yüksek çekme kalıntı gerilmesi, 45 HRC sertlikte olduğu görülmüştür. 4. Termal metot olan sertleştirme işlemi, 40, 45, 50 HRC sertleştirilmiş numunelerin yüzeyinde sırası ile 169, 299, 203 MPa çekme kalıntı gerilmesi oluşturduğu tespit edilmiştir.
C 35 sade karbonlu çelik % 0,35 karbon içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri