Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir. En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
Karadeniz yöresi ile özdeşleştirilen hamsi balığı, aynı zamanda Marmara Denizi, Akdeniz ve Azov denizinde de yaşamakta olan bir balık türüdür. Hamsi balığının yaklaşık olarak 400 metre derinliğe kadar yapabildikleri bilinmektedir.
Karadeniz Mutfağı'nın temel gıdası olan hamsi, Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda, Akdeniz, Marmara ve özellikle Karadeniz ile Azak Denizi'nde çok geniş sürüler halinde yaşar. Türkiye'de avlanan tüm deniz balıklarının yarısından çoğunu hamsi oluşturur.
Ancak yalnızca Karadeniz bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Sinop, Ordu, Giresun, Samsun, ve Artvin'den değil Fransa, İspanya, Peru, Venezuela, Korsika, Rusya, Sardinya, Tunus, İtalya, Çin, Gürcistan, Japonya ve Yunanistan gibi dünyanın dört bir tarafından bir çok ülkede tanınan ve yemekleri yapılan bir balıktır hamsi.
Karadeniz'de palamut yerini hamsiye bıraktı
KARADENİZ'de, av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle 'Vira bismillah' diyen ve denize açılan balıkçıların ağları, palamudun ardından hamsiyle doluyor. Rize'de hamsinin kilosu, iriliğine göre 20- 60 liradan satılıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur.
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir. En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco'da havadan balık yağıyor. Körfez Bölgesi'ndeki halk yol, kaldırım ve çatılarda hamsi buluyor.
Marmara hamsinin sırt rengi diğerinden daha açık ve beyaza yakın bir renk tonu vardır. Diğer yandan Karadeniz'den çıkan hamsinin vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak oluyor” diye anlattı.
Hamsi, yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi.
Karadeniz Türkiye balık üretiminin %76'sını karşılar. Başta hamsi olmak üzere 3 kabuklu ve 38 balık türü avlanır. Karadeniz'den avlanan balıkların; %61,5'i hamsi, %26'sı çaça, %4,3'ü Karadeniz istavriti, %2'si palamuttur.
Engraulis (yani hamsi) cinsi türler genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar. Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebi- liyorlar. Hamsi özellikle Karadeniz ve Azak Denizi'nde bol miktarda bulu- nan bir balık türü.
Ancak genele vurduğumuzda Balık ÇEŞİTLİLİĞİ en fazla AKDENİZ (sıcaklıktan dolayı), Balık MİKTARI en fazla KARADENİZ.
Gün balığı ya da Süslü wrasse (Thalassoma pavo), Atlantik Okyanusu doğu bölgesi ve Akdeniz'in kayalık kıyılarına özgü ticari önemi az olan balık türüdür. Akvaryumda daha çok tercih edilen balık Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara Denizi'ndede bulunur.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Hamsi Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi'nden Doğu Karadeniz'e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır. Göçlerini batıya doğru sürdüren hamsi sürüleri Kasım ayı ortalarından itibaren Marmara Denizi'nde görülmeye başlanır.
Marmara Denizi'nde hamsi çok bol. Göz ve radarlarla yapılan gözlemlerde bazı bölgelerde daha yoğun görünüyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla şu anda Marmara Denizi'nde bol miktarda hamsi görülüyor.
Hamsi biraz daha küçüktür ve koyu kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalya beyaz etli daha büyüktür. Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur. Bu balıkları taze yiyebilirsiniz, ancak genellikle konserve edilirler ve bu da besin bileşimlerini değiştirir.
Hazırlamışken de fotoğrafladım. Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Karadeniz yöresine ait bir yemek türü olan hamsili pilav, Karadenizlilerin sofralarının vazgeçilmez lezzeti.
Balıkçılık Şili'de büyük bir endüstridir ve dünyadaki en büyük balık ve denizcilik ihracatçısıdır. Şili deniz dünyadaki en verimli deniz ekosistemleri arasında görülüyor.
Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
Sedat Gönener, hamsinin bol ve lezzetli olabilmesi için kulağına kar suyunun kaçması gerektiğini belirterek, “Çünkü hamsi soğuk havayı sever. Eğer hava şartları uzmanların dediği gibi soğuk olursa hamsi de bol olur. Hamsi için deniz suyu sıcaklığının 10 derecelerde olması gerekiyor.
Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri