En önemli boşanma nedeni sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu
En az bir kez boşanmış bireylerin (görüşme sırasındaki medeni durumuna bakılmaksızın ve birden fazla boşanmış bireylerin son boşanma olayına göre) boşanma nedenleri incelendiğinde, yüzde 32,2 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma ilk sırada yer aldı.
Bazı durumlarda kadının talebi üzerine hâkimin de evliliğe son vermesi mümkündür. Mahkemede boşanma sebebi olabilen haller mezhepler arasında ihtilaflı olmakla birlikte, hastalık ve kusur, kocanın nafakayı kesmesi, kayıplık ve hakem yoluna başvurulmuş olması bunlar arasında sayılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Boşanma kararı şu şekillerde kesinleşebilir; Davanın tarafları iki haftalık istinaf başvuru hakkı süresi içerisinde herhangi bir işlem yapmazlar, istinaf başvuru haklarını kullanmazlar ise, boşanma kararı kesinleşir.
1 Aylık Evliyken Boşanmak
1 ay boyunca evli olan bireylerin, mahkemeye anlaşmalı boşanma davası üzerinden başvurması medeni hukuk kapsamında geçerli değildir. Eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olması ve anlaşmalı boşanma davasında şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istediklerini mahkemeye bildirmeleri gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim İlk Kime Sorar? Anlaşmalı boşanma davasında hakim ilk kural olarak davacıya soru soracak ve anlaşma maddelerini iradesini sakatlayacak herhangi bir şey olmadan mı imzalamış yoksa baskı altında mı buna bakacaktır.
Anlaşmalı boşanma davaları en hızlı sonuç alınan dava türüdür. Anlaşmalı boşanmak isteyenler duruşma gününde bizzat mahkemede bulunmalıdır. Hakim, tarafları dinledikten sonra boşanma isteğinin her iki tarafta da olduğuna ve çiftlerin hür iradeleriyle karar verdiğine ikna olursa tek celsede boşanma kararı verebilir.
Kaba boşanma hızının 2022 yılında en yüksek olduğu il, binde 3,11 ile İzmir oldu. Bu ili binde 3,09 ile Uşak, binde 3,01 ile Antalya izledi.
Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2021 yılında gerçekleşen boşanmaların %33,6'sı evliliğin ilk 5 yılı, %20,9'u ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Obsesyon, depresyon veya AİDS, kanser, frengi gibi fiziksel hastalıklar gibi sebepler boşanma sebebi değildir.
Cinsellik olmadan evlilik olur mu tabiki hayır. Sağlıklı bir evlilik olabilmesi için cinsel hayat en önemli bileşendir. Evliliklerde cinsel hayatımız %70 gibi önemli bir oran oluşturmaktadır. Cinsel yaşantı olmaksızın sürdürülebilen evliliklerde eşler ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.
Özellikle ters ilişki ne zaman olursa olsun doktor raporuyla ispat edilebilir.Aradan uzun zaman geçse dahi.Bü yönden rapor alabilirsiniz ama karşı taraf bunun iradi olarak yapıldığını öne sürerse ispat güçlüğü yaşanabilir.
Bağışıklık sisteminiz zayıflar. Erkeklerde ereksiyon sorunları oluşur. Kalp ve damar sorunları yaşanabilir. Libidonuz düşebilir.
Hakaret, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan boşanma sebepleri arasında “Özel Boşanma Sebepleri” kapsamında değerlendirilmemiştir. “Genel Boşanma Sebepleri” olarak adlandırılan “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” kapsamında hakaret, kanıtlandığı ve delillendirildiği ölçüde boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.
Onur kırıcı davranış, eş tarafından diğer eşin şeref ve haysiyetine yönelik, ağır suretle gerçekleştirilen saldırılar olarak tanımlanmaktadır. Bu saldırılar, söz, yazı hatta hareketlerle de ortaya çıkabilmektedir.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
Boşanma davasında delil yoksa ne olur? Davasını ispatlayamayan ve delil sunamayan kişinin davası reddedilecektir. Boşanma davasında iddia veya savunmasını delile dayandıramaz ise mahkeme tarafından delil yetersizliğinden davası reddedilecektir. Kişi, delil olmadan dava açılması halinde davayı kaybedeceğini bilmelidir.
Eğer o paylaşımın gerçekten o kişi tarafından yapıldığı ispat edilebilirse yapılan paylaşım veya gönderi mahkemede delil olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri