Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi durumlarda içtihat yapılmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi durumlarda içtihat yapılmaz?

Yani birisi ortaya çıkıp ben müçtehidim ve her konuda içtihat ederim diyemez. İçtihat; haklarında kesin delil, nas bulunan konularda yapılmaz. Bunun dışındaki konularda yapılır. İçtihat için belli bir zaman veya mekân şartı da aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Hangi durumlarda içtihat yapılamaz?

Yani hakkında âyet, hadis, yani nas bulunan konularda, bir içtihad yapılamaz; çünki Allah veya Peygamber o konuyu zaten düzenlemiştir. Zaten, içtihadı “fer'i olan bir şeri hükmü delilinden çıkarma” şeklinde tarif edenler de vardır. 4 Mesela, namazın, orucun rükünleri, vakitleri vb. hakkında artık içtihad yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İctihadın şartları nelerdir?

Bir müctehidin sahip olması gereken bazı bilgiler şöyle sıralanabilir: Kur'an'ı, Sünnet'i, icmâ'yı, kıyas'ı, fıkıh usûlünü, fürû'u'l-fıkh (fıkhın fürûunu) ve Arap dilini bilmek. İctihadların hükmü yerine ve duruma göre değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Herkes içtihat yapabilir mi?

Herkes içtihad edemez. İçtihad eden zatların belli bazı şartları haiz olmaları gerekmektedir. 2. İçtihad eden zatların Kur'an, Hadis ve Kıyas gibi fıkhî ölçülere muhalefet etmemeleri gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

İctihad ne zaman yapılır?

Eğer nassların sübûtu veya delâleti zannî olup kesinlik ifade etmiyorsa veya bir nasstan bir kaç hüküm çıkarmak mümkün oluyorsa ictihada başvurmak gerekir. Diğer yandan ictihad, en çok hakkında nass bulunmayan olayların hükümlerini belirlemek için yapılır (Abdülvahhâb Hallâf, Masâdiru't-Teşriî'l-İslâmî, s.10).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

(F040) İctihad Kapısı Kapalı mıdır? - İhsan Şenocak

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Içtihada niçin ihtiyaç vardır?

Terim olarak naslarda yani Kur'ân-ı Kerim ve sünnette hakkında açık ve kesin hükmü bulunmayan fıkhî bir meselenin hükmünü, ilgili delilden çeşitli yöntemler kullanarak çıkarabilmek için bütün gücün harcanması anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Içtihadın hükmü nedir?

İctihadın hükmü ile, hem müctehidin ictihad etmesinin dinî yükümlülük açısından durumu hem de yapılan ictihadın günah-sevap, isabet-hata, bağlayıcılık-nakz açılarından dinî ve hukukî değeri kastedilir. İctihad, bir olayın şer'î hükmünü bilme çabası olduğu için dinî mükellefiyet açısından farz-ı kifâye olarak görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

İçtihat kuralı nedir?

İçtihat, hukukun yardımcı kaynaklarından biridir. Hukukun uygulanmasındaki yardımcı kaynaklar, hakkında yazılı veya yazılı olmayan bir hukuk kuralı (örf ve âdet kuralı) bulunmayan konulara ilişkin uyuşmazlıklarda, başka bir deyişle, hukuk boşluğu söz konusu olduğunda hâkimin başvurabileceği kaynaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Içtihatlara uyulması zorunlu mudur?

Sonuç olarak denilebilir ki, Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay tarafından alınan içtihatları birleştirme kararları içtihatlarda herhangi bir değişiklik olana kadar uyulması zorunlu bir hukuk kaynağı niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

İçtihat kararını kim verir?

İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul'da verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

İçtihat ile içtihat nakz olunmaz ne demek?

Bir müçtehidin ulaştığı sonuç ile aynı düzeydeki bir başka müçtehidin ulaştığı sonucun birinin diğerine bir üstünlüğünden bahsedilemeyeceği için “içtihat içtihadı nakz etmez” ifadesi genel geçer bir ilke olarak yaygınlık kazanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İçtihat yaratmak nedir?

Somut olayda mevcut olan anlaşmazlık konusunda, üst mahkemelerin benzer olaylar bakımından verdiği farklı kararlarla ortaya çıkan ve anlaşmazlığı ortadan kaldırmaya yönelik; yetkili üst kurullarca alınan kararlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

İçtihat kapısının kapanması ne demek?

İslam dünyası 12. yüzyılda ekonomik çöküntü ve siyasi anarşiye sürüklenince, bir de din tartışmaları olmasın diye "içtihat kapısı kapandı" (yasaklandı!) denildi; ağır bir tutuculuk oluştu. Böylece, o çağlardaki ataerkil toplum yapısının ürünü olan yorum ve âdetler zamanla din kuralı zannedildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Içtihadı birleştirme kararını kimler isteyebilir?

“1. İçtihatların birleştirilmesi veya birleştirilmiş içtihatların değiştirilmesi, Danıştay Başkanı, konu ile ilgili daireler, idari ve vergi dava daireleri kurulları veya Başsavcı tarafından istenebilir. Aykırı kararlarla ilgili kişiler, içtihatların birleştirilmesi için Danıştay Başkanlığına başvurabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncahukuk.com

Içtihatta bulunmak ne demek?

İçtihat lügatte, çaba göstermek anlamına gelmektedir. Istılahta ise, fakihin herhangi bir şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşabilmek için çaba sarf etmesi anlamındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hukukta içtihat ne demek?

Yargısal içtihatlar, mahkemelerce verilen kararlarda bir sorunun çözümü için izlenen yolu ifade edip, somut bir konu hakkında yargının uyuşmazlığı çözümleyen kararı anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Uyulması zorunlu olan hukuk kuralları nelerdir?

Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edb.adalet.gov.tr

İçtihat kapısı açık mıdır?

Akıl ve çevreye veya doğu ve batıdan ithal edilen düşünce ve görüşlere istinaden, hiçbir kimse İslâmi konularda ictihad edemez. İctihadın kapısı her zaman açıktır. İctihad kapısı, birinci asırda açık olduğu gibi her asırda da açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mıdır?

İçtihadı birleştirme kararlarının bağlayıcı gücü

Bu anlamda, Yargıtay daireleri ve kurulları ile adliye mahkemeleri, mevcut içtihadı birleştirme kararları değiştirilmediği veya kaldırılmadığı (Yargıtay Kanunu m. 45/111) sürece, bunlarla bağlı olup uygulamayı bunlar doğrultusunda sürdürmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitaydergisi.gov.tr

İçtihat nedir kpss?

İçtihat, hukukun yardımcı kaynaklarından biridir. Hukukun uygulanmasındaki yardımcı kaynaklar, hakkında yazılı veya yazılı olmayan bir hukuk kuralı (örf ve adet kuralı) bulunmayan konulara ilişkin uyuşmazlıklarda, başka bir deyişle, hukuk boşluğu söz konusu olduğunda hakimin başvurabileceği kaynaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Yargıtay kararları içtihat mıdır?

Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup bunlar aleyhine başka yargı mercilerine başvurulamaz. Büyük Genel Kurulun en önemli görevi “içtihadı birleştirmek”tir. Bu nedenle bu kurula “İçtihadı Birleştirme Kurulu” da denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

İçtihat ve ictihadın konusu nedir?

İçtihadın sözlük anlamı; meşakkatli, külfetli, zor bir işi meydana getirmek için, bütün gücünü sarf ederek ceht ve gayret göstermektir. Terim anlamı ise; kesin ve açık delillerle sabit olmayan öznel yargıları, şer'î delillere uygun olarak ortaya çıkarma konusunda bütün güç ve takatini sarf ederek çalışmaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

İçtihat nedir kısaca tarif ediniz?

- Yasada veya örf ve adet hukukunda uygulanacak kuralın açıkça ve tereddütsüz olarak bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun düşüncelerinden doğacak olan sonuç.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Şer'i delillerden hüküm çıkarmaya ne denir?

Sözlükte “araştırmak, peşine düşmek, sonuca varmak” gibi mânalara gelen istinbât fıkıh usulü terimi olarak “ictihad ve kavrayış yoluyla naslardan hüküm çıkarmak” demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Mutlak içtihat ne demek?

Cehd kökünden türemekte olan olan içtihat sözcüğü bir konu içinde elinden gelen bütün çabayı sarf edebilmek, bir şeyi elde edebilmek için bütün gücünü kullanmak anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda da mücâhede ve cihâd sözcükleri de mahiyetleri değişik olan ancak çaba sarf etmek ifadesi ile örtüşen kelimelerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT