Kimlere Silah Ruhsatı Verilmez? -Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar. -Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
Ateşli silahla suç işlemiş ve bu durumdan dolayı hüküm giymiş sabıkalılar, nörolojik, psikolojik ve fizyolojik hastalığı bulunan kişiler, 21 yaşından küçük olanlar, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişilerle kamu hizmetinden yasaklı olanlar ve engelli olan şahıslara silah ruhsatı verilmez.
Silah taşıma ruhsatı harcı kimlerden alınmaz
Türkiye de Özel kanunlarına göre her yerde ve her zaman silah taşımalarına izin verilen kamu görevlilerinin örneğin polislerin, jandarmanın edindikleri zati silahlarına, istekleri halinde ayrı ayrı taşıma ruhsatı verilir, bu kişilerden ruhsat harcı alınmaz.
Ön ödeme veya mahkumiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren beş yıllık süre geçmediği takdirde, bu kişilere taşıma ruhsatı verilmez. (Değişik dördüncü fıkra:RG-11/9/2021-31595-CK-4503/8 md.)
İlgili 38 soru bulundu
Bu madde kapsamında sayılan fiillerden dolayı yargılanması devam eden şahısların ruhsat verilme ve yenileme işlemleri, yargı kararı kesinleşinceye kadar durdurulur. Yargılama sonucuna kadar silah ilgili birimce emanete alınır. Bu madde de belirtilen mahkumiyet, kesinleşmiş mahkumiyettir.
Kişinin cezasının paraya çevrilmesi, ertelenmesi veya hakkında HAGB kararı verilmesi durumunda, ateşli silah ruhsatı yasağı geçerli olmayacaktır. Uygulamada HAGB kararı ruhsat engeli olarak kabul edilmektedir.
Silah taşıma ruhsatları nereden verilmiş olursa olsun Ek 1 inci maddede sayılan yerler dışında geçerlidir. Birden fazla silaha sahip olanlardan bu Kanun Hükümlerine göre, durumları silah taşımaya uygun olanlara istekleri halinde, mevcut silahlarının hepsi için ayrı ayrı taşıma ruhsatı verilir.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Bakanlar ve yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcıları, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Savunma Sanayi Başkanı ve Emniyet Genel Müdürü ile bu görevlerde bulunmuş olanlara süresiz silah ...
Not: Bakanlıkça Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşü de alınmak kaydıyla bölgeler itibarıyla tespit edilen normlara göre arazi sahibi sayılacak miktarda araziye sahip olup, geçimini münhasıran araziden elde ettiği gelirle sağlayan arazi sahiplerine taşıma ruhsatı verilmektedir.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
"Psikolojik sorun olmamalı"
"Türkiye Psikiyatri Derneği'nin "Ateşli silah ruhsatı için başvuran kişiler için psikiyatrik muayene kılavuzu"nda yer alan bilgilere göre ateşli silah bulundurmak isteyenlerin akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olmaması gerekiyor.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Taşıma daha iyi bir haktır. Silah bulundurma ruhsatı almak isteyen kişiler. Türk vatandaşı olan 21 yaşını doldurmuş, adli sicili temiz olan ve harç ödemek kaydı ile sınırsız işyerinde veya meskeninde ( evinde ) silah alabilir ve ruhsatlandırabilir.
Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.
Ruhsatsız silah taşımak ve bulundurmak bilindiği üzere suçtur. Kolluk güçlerince tespit edilen ruhsatsız silahlar bilindiği üzere müsadere edilerek adli emanete alınır. Bu silahı tekrar geri almanız mümkün olmayacaktır. Ancak ruhsatsız silah yakalatan kişiler sonrasında başka silah için ruhsat alabilmektedirler.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir.
Almanya'da geçerli olan Ateşli Silahlar Yasası'na göre, ateşli silah sahibi olmak veya satın almak için bir "silah bulundurma ruhsatına" ihtiyacınız var. Dolu bir ateşli silah kullanmak veya taşımak içinse "silah taşıma ruhsatı" gereklidir.
Yolcumuz, ödeme ve check-in işlemlerinin ardından bagaj etiketi ile birlikte silah teslim noktasına giderek seyahat öncesi işlemlerini tamamlamalıdır. Ayrı bir silah teslim noktası bulunmayan havaalanlarında, yolcular doğrudan check-in personeli ile iletişime geçmelidir.
sorusunu cevaplandırdı. Taşıma ruhsatlı da olsa silah taşınamayacak yerler şöyle: "Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda.
Yurt dışından sadece dış temsilciliklerimizde çalışan dış işleri personeli ile askeri, güvenlik ataşesi, güvenlik görevlileri bir defaya mahsus olmak üzere silah getirebilirler. İlgili işlemler İçişleri Bakanlığınca yapılır. Bunun dışında şahısların yurt dışından silah alıp getirmesi mümkün değildir.
Buna göre; ''Avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurmasına dair kanun'' kapsamında kullanımına izin verilmektedir. Kanun kapsamında havalı tüfek ve silahlar için ruhsat almak gerekmez.
BULUNDURMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR
Ruhsatınızın bitim tarihinden itibaren (6) altı ay içinde yeniletmek üzere ruhsatı veren makama müracaat edilmesi gereklidir, aksi takdirde ruhsatınız iptal edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri