Türkçe'de b harfi ile biten kelime yoktur.
Kaya Bilgegil, “Türkçe kelimeler b, c, d, g harfleri ile bitmez, sonu bu harflerden biri olan yabancı asıllı kelimeleri de bu harflerin sert leriyle telâffuz ederiz” (Bilgegil 1981: 299) tespitinde bulunurken, Haydar Ediskun ise, “Türkçe bir kelimenin sonunda süreksiz-yumuşak ünsüzler (b, c, d, g) bulunmaz.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
ne kelimesinden türeyen (bkz: niye)(bkz: nere)(bkz: nasıl) soru kelimeleri hariç türkçede hiçbir kelime n harfiyle başlamaz.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Hh, Türk alfabesinin 10. harfidir. Türkçedeki H harfi, yöreden yöreye söyleyiş farklılıkları gösterir. Batıdan doğuya gidildikçe, alışılagelmiş H sesi, boğazın daha derininden gelen ya da daha hırıltılı bir sese dönüşür.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (/ʃ/) sesini göstermek için kullanılır.
Sert ünsüz harflerden bir tanesi olan f harfi; Latin alfabesinin altıncı, Türk alfabesinin ise yedinci harfidir. Çıkış yeri olarak değerlendirildiğinde sert dudak ünsüzleri arasında yer alan f harfi; Türkçe sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda bulunabilmektedir.
"ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır. Örneğin "ağaç" sözcüğünde "ğ" harfiyle başlayan hece vardır. A-ğaç.
Yine 1998 baskısına Rusya ile ticari ilşkilerimiz sebebiyle haraşo gibi kelimelerin girmesi bir diğer dikkat çeken noktadır. Türk Dil Kurumunun yayınladığı 'Türkçe Sözlük'ün ilk ve son basısında yer alan Batı kökenli yabancı kelimelerden sayıca en fazla olanı Fransızca kelimelerdir.
4- İki ünsüz harfle başlayan kelimeler öz Türkçe değildir. 5- Üstünde düzeltme işareti bulunan ve uzun okunan ünlülerin yer aldığı kelimeler Farsça ya da Arapça kökenlidir. 6- Son iki harfi ünsüz olan kelimeler Öz Türkçe değildir. Bu kelimede z ve m ünsüz harfleri yan yana kullanılmıştır.
Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır. Farsça ve Arapça gibi doğu dillerinden Türkçeye geçen kelimelerin arasında B ile biten birçok sözcük yer alıyor. Bu kelimeler zamanla Türkçeleştiği için son harfleri hem B hem de P şeklinde yazılır.
Türkiye'de sonu C harfi ile biten kelimeler sesi olarak iki tane sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler amaca uygun olarak anlamı üzerinden farklı yerlerde kullanılmaktadır. Özellikle kelime açısından bulmacalar söz konusu olduğunda çok fazla ön plana çıkarlar. Bu kelimeler arasında 'Hac ve Sac' sözcükleri bulunmaktadır.
Türkçede d ile biten kelimeler genellikle Arapça, Farsça ve İngilizce kökenli harflerdir. Bu kelimelerin sonuna gelen d harfi TTK sözlüğüne girdiğinde t harfine dönüşmüştür. Bu nedenle sonu d olan harflerin sayısı azalmıştır.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Ü, Latin alfabesinde bir harftir. Almanca, Türkçe, Macarca, Azerice, Türkmence, Uygurca, Tatarca, Estonca dillerinde kullanılır.
Ç (küçük biçimi ç), Latin alfabesini temel alan sistemlerde kullanılan bir harftir. Arnavutça, Azerice, Kurmançça, Tatarca, Türkçe, Türkmence ve Zazaca gibi dillerin alfabelerinde yer alır. Bunun dışında Fransızca, Katalanca ve Portekizce gibi dillerde C harfinin değişkesi olarak da kullanılır.
tdk başkanı prof. dr. şükrü haluk akalın: imla bir gelenektir. alfabemizdeki 'k' harfinin adı ve okunuşu kılavuzda 'ke' olarak belirlenmiştir. ancak mgk (me ge ka), tck (te ce ka), tsk (te se ka), ssk (se se ka), pkk (pe ka ka) gibi bazı kısaltmalardaki k harfinin, basın organlarında, bilimsel yayınlarda ve mevzuatta ' ...
Merhabalar. Köktürkçe'de 2 adet "k" harfi vardır. Bunlardan biri "ince k" (bu şekilde gösterilir: 𐰚) diğeri ise "kalın k" harfidir (o da bu şekilde gösterilir: 𐰴) Bugünkü Türkçemizde ise sadece "k" harfi vardır ve bu ince şekilde (ke) telaffuz edilmelidir. Ka şeklindeki telaffuz bugün için hatalı olacaktır.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
Ülkemizde yer alan 81 ilin içerisinde h harfiyle başlayan 2 adet il mevcuttur.
Latin alfabesi şu anda dünyada en yaygın kullanılan alfabedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri