Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 5.hastalık, 6.hastalık, el-ayak-ağız hastalığı örnek gösterilebilir. Döküntünün bakteriyel nedenleri arasında sık görülen kızıl enfeksiyonu olup daha nadir görülen bakteriyel etkenler de vardır ve antibiyotik tedavisi verilmesi gereklidir.
Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan cilt katmanı kuruduğunda, cilt pul pul dökülme eğilimi göstermektedir. Kuruluk dışında deri döküntüsüne sebep olan faktörler arasında, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, bakteriler, virüsler, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilmektedir.
Deride döküntü, nefes darlığı ve iştahsızlık enfeksiyon belirtilerinden bazılarıdır.
Cilt Hastalıkları vücudun en geniş organı olan deride meydana gelen çeşitli hastalıkları tanımlar. Bu nedenle oldukça fazla sayıda ve farklı nedenlere bağlı cilt hastalığı mevcuttur. Cilt hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp branşı dermatolojidir.
İlgili 15 soru bulundu
Duygusal stres kaşıntı, terleme, yüzde kızarma ve yanma gibi geçici probemler yanında prurigo nodularis, atopik dermatit, psoriasis, seboreik ekzema, kronik urtiker, akne vulgaris, liken planus, alopesi areata ve telojen effluvium gibi geniş bir grup deri hastalığada neden olmaktadır.
Stres döküntüsü genellikle kaşıntılı, yuvarlak kenarlar veya kurdeşen şeklinde görülür. Kurdeşen vücudun herhangi bir yerinde görünebilir ve boyut olarak değişebilir. Genellikle 24 saat içinde kaybolurken, bir kurdeşen nöbeti 6 haftaya kadar sürebilir.
Hastalığın 3. günde ateş düşerek vücutta yaygın dantel şeklinde, kaşıntılı sınırları düzensiz döküntü ortaya çıkar. Döküntü 1 hafta içinde kaybolur. Tanı genellikle klinik gözlem ile konur ve tipik bir tedavisi yoktur.
Enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında ciltte görülen kırmızı renkli lezyonlara 'döküntü' denir. 'Ekzantem' ve 'raş' da döküntü anlamında kullanılan kelimelerdir. Çocuklarda ateşli ve döküntülü hastalıklar sık görülür ve bu hastalıkların ayırıcı tanısı önemlidir.
Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, kas ağrıları, ishal, kusma, yorgunluk ve daha fazlası yer alabilir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Deride kızarıklıklar, kabarıklıklar ve kaşıntı, Yorgun ve/veya hasta hissetme, Öksürük, Hırıltılı solunumdur.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
Tıbbi olarak scarlatina olarak bilinen kızıl hastalığı; strep boğaz enfeksiyonuna neden olan A grubu streptokok bakterilerinin vücuda girmesi sonucu, yüksek ateş, boğaz ağrısı, döküntü ve halsizlik ile kendini gösteren bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
En sık görülen bu hastalıkların yanı sıra strese bağlı olarak ortaya çıkan alerji, vitiligo, liken, hiperidrozis, uçuklar ve daha birçok deri hastalığı genellikle stres sonucu oluşmakta ve kişileri oldukça rahatsız edecek durumlar ortaya çıkarmaktadır.
Strese bağlı egzamanın belirtileri, kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, cilt kuruluğu ve ciltte tahriş şeklinde olabilir. Stres, egzamanın şiddetini artırabilir veya alevlenmeleri tetikleyebilir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Terör, aşırı kaygı, korku, aile içi sıkıntılar, ekonomik sorunlar, mesleki zorluklara ve sorumluluklara bağlı ortaya çıkan stres, egzama, saç dökülmesi gibi birçok deri hastalığının ortaya çıkmasına ya da alevlenmesine yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri