Arapça kökenli bir sözcük olan vatan kelimesi, insanın doğup büyüdüğü ülke anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vatan kelimesi 18. yüzyılın ilk çeyreğinden bu yana kullanılmaktadır. Başta ''vatan borcu'' ve ''vatansever'' olmak üzere birçok birleşik isim ve tamlama, bu kelimeden türetilmiştir.
Arapça wṭn kökünden gelen waṭan وَطَن “kişinin doğduğu veya yaşadığı yer, yurt, konut” sözcüğünden alıntıdır.
Ülke kelimesi eş anlamlı olarak vatan ve yurt ile beraber ayrıca memleket ve diyar sözcükleri üzerinden de öne çıkıyor. Bir devletin egemenliği altında bulunan kara, hava ve denizin oluşturduğu bütünlük ülke olarak ifade edilir.
Kavram. Genel olarak bir toprak, vatan üzerinden yaşayan homojen insan topluluğu kastetmek için kullanılır. Fransız İhtilali yükselen ulus mantığı millet kavramını bünyesine katmıştır. Millet kavramı Arapça, ulus Türkçe'dir.
İlgili 24 soru bulundu
sevgi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Arapça dwl kökünden gelen dawla(t) دولة “1. döngü, deveran, 2. kısmet, talih, baht, 3. servet, 4. iktidar, egemenlik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça dāla دَالَ “döndü, dolandı (özellikle felek, kısmet)” fiilinin faˁla(t) vezninde ism-i merresidir.
Bir kimsenin doğduğu ve yaşadığı, siyasal ve duygusal yönden bağlı olduğu toprak parçasını; ruhun özlemini duyduğu asıl ve gerçek âlemi ifade eden sosyoloji, siyaset ve tasavvuf terimi. Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamından başka çeşitli terkipler içinde mecazi mânalarda kullanılan bir kelime.
İslamda vatan sadece İslam kanunlarının uygulandığı yerlerdir. Milli bir kavram olarak vatan sevgisinin dinle alakası olmadığından dinde de yeri yoktur. Vatan sevgisi imandandır hadisi hadis değildir. Bir Müslüman İslami açıdan vatan olan bir yerde askerlik yaparken ölürse şehit olur.
% 100 Vatan ailesi üyelerine aittir.
vatan / وطن
(Çoğulu: Evtan) Bir kimsenin doğup büyüdüğü yer. Yurt.
Osmanlılar, “vatan” yerine bazen “mülk”, “memleket” ve “memâlik” kelimelerini kullanmıştır. Osmanlı için bütün topraklar “mülk”tür ve bu kelime de vatanla aynı anlama gelmektedir.
Eski Türkçe bürge “pire” sözcüğünden evrilmiştir.
Horoz, Farsça Horûs sözcüğünden gelmektedir. Kümeste yetiştirilen evcil bir kuştur. Tavuğun erkeğine denir.
Sözcük kökeni
Türkçeye Arapça'dan geçen "namus" kelimesinin kökeni Yunanca'da "kurucu ilke" ya da "genel ilke" anlamına gelen "nomos" kavramına dayanır.
düğün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tügün “düğüm, akit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tüg- “bağlamak, düğümlemek” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
İslamda üç önemli mudafa vardır din vatan namus önem sıralamasını yazmak gerekirse 1 vatan, 2 din 3 namus gelir sebebi basit ülke olmasa başkası sana dinini yaşatmaz dinin yaşayamayan " müslümanlar için gecerli başkası üstüne alınmasın" namusunu mudafa edemez , bir zamanlar bende merak edip bir bilene sormuştum , ilk ...
Vatan-ı asli, ancak başka bir vatan-ı aslî ile bozulur. Yani kişinin başka bir memlekete yerleşmesiyle onun vatan-ı aslîsi değişmiş olur.
Anavatan, toplumların ilk yurdu, ilk vatanları, ilk yerleşimleri anlamına gelir. Anavatan kavramı toplumların tarih sahnesinde ilk kez devlet veya devletvari bir yapılanma kurdukları topraklar anlamına gelir. Bireyler için bu kavram doğup büyüdüğü, ailesinin tarihsel kökenlerinin olduğu yerdir.
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Vatan, atalarımızdan miras kalan bir yadigar, şehitlerin kanıyla kazanılmış, tarihi ve kültürel zenginlikleri sinesinde saklayan, sınırları belirlenmiş, varlığımız, memleketimiz, benliğimiz, kısaca her şeyimiz olan kutsal topraklardır.
Fiilin kökü olan “törü” kelimesinden Türk adı ortaya çıkmıştır. Bu söz gelişerek Törük = Türük = Türk şekline dönüşmüştür. Türk kelimesinin karşı- lığı “türetilmiş, türeyük, yaratılmış, yaratık, doğmuş, insan” anlamlarındadır. Bu sözün “güç, güçlü, kuvvet, kuvvetli” anlamlarına geldiği de anlaşılmaktadır.
millet - Nişanyan Sözlük. Arapça mll kökünden gelen milla(t) ملّة “din, töre, bir din ve töreye bağlı cemaat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice millā מִלָּה “söz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice mālal, məlal מלל “konuşmak, söylemek” fiilinden türetilmiştir.
Köken kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri