İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Süt ve süt ürünleri / antibiyotikler
Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Tetrasiklin antibiyotikler ile süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiklerin emilimini azaltabilir ve bu da antibiyotiklerin etkisini yok edebilir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri tükettikten 1-2 saat sonra antibiyotik alınmalı.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
1- Basit ağrı kesiciler.
Ör parasetamol. İlk sırada, doktora danışmadan kullanılacak ve reçetesiz satılan ilaçlardır. Bunların ödem giderici etkisi yoktur. Ateş düşürücü etkileri olsa da, bu etki ağrı açısından yararlı değildir.
Bunun yanında örneğin muz yiyerek ekstra alacağınız potasyum vücudunuza fazla gelebiliyor. Bu yüzden siz siz olun, tansiyon ilacı alıyorsanız muz gibi potasyum bakımından yüksek besinleri tüketmeyin.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklardaki dengeyi geri kazanmaya yardımcı olabiliyor.
Araştırmalar, sitrik asitten zengin turunçgillerin de bazılarında benzer suçlu etkiler gösterebileceğini gösterdi. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etken madde varsa bu kolesterol ve bazı antihistaminklerde ilacın etkinliğini azaltabilme etkisi olduğu ortaya çıktı.
İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Örneğin günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat arayla içmelisiniz.
Deksketoprofenin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. ARVELES emzirme sırasında kontrendikedir.
Parol ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar grubundandır. Etken maddesi parasetamol migren, diş ağrısı, adet krampları gibi ağrılarda ve grip, soğuk algınlığı kaynaklı ateşin tedavisinde kullanılır. Parol kısa süreli kullanıma uygun bir ilaçtır.
En kısa tedavi süresi boyunca en düşük etkili dozu kullanmayı düşününüz. PAROL'un emziren anne tarafından tedavi edici dozlarda alınması bebek üzerinde bir risk oluşturmaz. Parasetamol az da olsa süte geçtiği içim emzirme döneminde hekim önerisi ile kullanılabilir.
Süt ve süt ürünleri /Antibiyotikler
Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin. Ayrıca kafeinli içecekler veya domates gibi asitli besinler antibiyotiklerle birlikte veya yakın zamanda alındığında mide hassasiyetini artırabiliyor.
C vitamini beraberinde kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri gibi gıdalarla beraber alınırsa kendi emilimi bozulur, aç alınması önerilir.
Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Sarımsağı aspirinle kullanmayın
Ancak sarımsak fazla tüketildiği zaman yanında da aspirinin veya pıhtılaşmayı geciktirici bazı ilaçlar içildiğinde mide, beyinde kanama riskini artırabildiği bilinmektedir. Yine idrar söktürücü ilaçlar, vücutta su ve tuz kaybına yol açmaktadır.
Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. İbuprofen içeren ağrı kesiciler, meşrubatlarla bir arada alınmamalı. Asitli içeceklerde bulunan karbondioksit ve asit ilacın emilimini arttırır, ilacın dozu kontrolden çıkar ve toksisitesi artar.
Ayrıca bu durum mide ve bağırsaklar için de ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle süt, peynir ve yoğurt gibi yüksek kalsiyum içeren gıdaları tüketirken antibiyotik kullanımınıyla 2 saat ara olmasına özen göstermek gerekir.
Tetrasiklinin dahil olduğu bazı antibiyotikler eğer bol demir içeren gıdalarla alınırsa vücut tarafından iyi bir şekilde emilemezler. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, erik ve erik suyu demir içerir ve antibiyotikle yakın zamanda tüketildiklerinde ilacın etkisini önemli derecede azaltabilirler.
Yaklaşık 432 muzu tek oturuşta yemek sizi öldürür.
Sindirim sisteminden kemik sağlığına, bağırsak hastalarından kansere, kalp sağlığından beyin sağlığına kadar muz tüketiminin faydaları saymakla bitmez.
Ceviz ve diğer lif bakımından zengin yiyecekler tiroit ilaçlarının emilimini engeller. Tiroit ilaçlarında bulunan kimyasalların emilmesi için yatmadan hemen önce alınması öneriliyor. Siyah meyan kökünde bulunan gliserizin, digoksin ile bir araya geldiğinde kalp atışı düzensizliklerine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri