Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Kabak tatlısı başka illerde de yapılmaktadır ama Hatay'ın kabak tatlısı özel kabak ve kıtır olmasıdır. Kabak tatlısında hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen organik ve doğaldır. Kabak tatlısında kullanılan malzemeler, beyaz kabak, pancar şekeri ve kıtır olması için kireç suyu kullanılmaktadır.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Alacağınız bal kabağının sapının tamamen kurumuş olması gerekir. Eğer yeşil saplı ya da yer yer yeşil kalmış saplı bir bal kabağı görürseniz bu, olgunlaşmadan toplandığı anlamına gelir. Onlar yerine sapı tamamen sararmış ve kurumuş olanları tercih etmelisiniz.
Kabak tatlısı, balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tür tatlı.
İlgili 39 soru bulundu
Kabaklar soyulup rendelenir tencereye alınır. Üzerine şeker eklenir. Yüksek ateşte suyu uçana kadar pişirilir. Soğuyunca içine ceviz içi eklenip karıştırılır.
Antakya mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan kireçte kabak tatlısı için kabaklarınızı pişirmeden önce şekere değil kireçli suya yatırmanız gerekir. Bu işlem kabakların dışlarının sertleşmesine neden olur. Kabaklar en az yarım gün boyunca kireçli suda tutulur. Süre uzadıkça kabakların sertliği de artar.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Bu işaret bal kabağının uzun süre toprakta kaldığını gösterir. Uzun süre toprakta kaldığı için de olgunlaştıktan sonra toplandığına işaret eder.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
1 kilo bal kabağı 1,5 su bardağı toz şeker.
Geniş bir çelik tencereye dilimlediğiniz kabakları yanyana dizin ve üzerini örtecek kadar şeker koyun. Tencereniz dar ise 1 kat kabak, 1 kat şeker dizerek tüm malzemeyi bitirin. Tencerenizin kapağını kapatın ve kabağı sulanıp şekerin erimesi için en az 4 saat mümkünse 1 gece oda sıcaklığında bırakın.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Bolu Usulü Kara Kabak Tatlısı - Bolu
Kabağın içi boşaltılır, dış kabukları soyulmadan üçgen şeklinde iri iri doğranıp iç kısımları alta, kabukları üste gelecek şekilde tencereye dizilir. Üzerine toz şekeri ve suyu eklenerek, kısık ateşte kapağı kapalı pişmeye bırakılır. Pişince bir gece dinlenmeye bırakılır.
Tam mevsimindeyiz artık bal kabağının. Bal kabağı tatlısından kekine, bal kabağı çorbasından püresine bol bol tüketebiliriz. Bal kabağı tatlıyla özdeşlemiş bir sebzedir Türk kültüründe. Ama son yıllarda artık farklı farklı tariflerde de kullanılmaya başlandı.
Kabak çekirdeği, bal kabağı,sakız kabağı (Cucurbita pepo) bitkisinin tohumudur. Atıştırmalık olarak hafif kavrulmuş şekilde, tuzlu, tuzsuz tüketicinin beğenisine sunulabilmektedir.
Bitkinin üzerindeki yapraklar ve kırbaçlar kısmen sararmış ve kurumuştur. Balkabağı olgunlaştığında koyu turuncu zengin bir renge sahiptir. Meyvenin kabuğu sert olmalıdır üzerine basıldığında herhangi bir ezik oluşmaması gerekmektedir.
Kara kabak çeşitleri ya da diğer ismiyle siyah kabak türü fazla bilinmese de leziz yemekler için malzeme oluşturur. Etli meyvesi ile dikkat çeken kara kabak ile kızartma, haşlama türü yemekler yapılarak sofraya eklenebilir.
Kestaneyi andıran harika tadıyla ister öyle tüketin, ister çorba, makarna sosu ya da kahve, kurabiye ve pastaya kullanın. Kabak kabukları da öyle güzel pişiyor ki kabuğuyla yiyebiliyor ya da soslarda kullanabiliyorsunuz. Ayrıca eklediğiniz her şeye de oldukça yoğun ve güzel bir kıvam katıyor.
Anadolu'nun pek çok yerinde yetiştirilen, dışı çok koyu yeşil ya da sarı olabilen karakabakla yapılan pek çok yemek vardır. Trakya, Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde tatlısı, yumurtalısı ve bulgurlu yemeği yapılır.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Not:-Kabak tatlısı yaparken asla tencereye su konulmaz. Bu kabağın kıvamını bozar. Bir gece önceden şekere yatırılır. Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı.
Bal kabağını uzun ince parçalar şeklinde doğrayın. Kireçli suyun üzerinde çok ince bir tabaka şeklinde duran kireç kaymağını suyuyla birlikte (suyu bulandırmamaya dikkat edin) alarak başka bir kaba aktarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri