Karadeniz iklimine uygun olan bölgelerde yetişen yabani vez meyvesi Sivas'ta da Koyulhisar tarafında yetişiyor. İki senede bir olan kış meyvesi Kasım ve Aralık aylarında tezgahlarda yerini alıyor. Faydası saymakla bitmeyen meyve bölge halkı tarafından Sivas meyvesi olarak da biliniyor.
Üvez meyveleri bol miktarda fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir, bakır ve manganez içermektedir. Karoten seviyesi oldukça yüksektir. C vitamini bol miktarda içerir. Beyaz kan hücrelerini arttırıcı özelliği bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır.
Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor. Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip.
Aktar Orhun Özfidancı, "Yabani vez Karadeniz iklimine uygun bir meyvedir. Sivas'ta da Koyulhisar, Suşehri taraflarında çıkar. Sivas halkının çok hoşuna giden ve Sivas'ta ayrı bir yeri olduğu için çok sevilen bir meyvedir. Kış meyvesi olduğu içinde Kasım, Aralık aylarında Sivas'ta bulunuyor.
Üvez gülgiller ailesinden bir bitkidir. Üvez meyvesi zengin mineral içeriğine sahiptir ve dağ meyvesi olarak da bilinmektedir. Üvez meyvesi ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.
Üvez ağacı özellikle yaprakları üzerinden sağlamış olduğu fayda ile ön plana çıkıyor. - Özellikle ishali kesmek için yaygın kullanılır. - İdrar söktürücü bir özelliği var. - Böbrekleri temizler.
Dağda yetişen meyveleri, otları ve hayvanların yenmesini yasaklamak dinimize aykırıdır. Bu bakımdan nakli esas almayan, kafadan yazılan kitaplar okumak uygun değildir.
Üvez meyvesi dalından koparıldığında sert olur ve bu şekilde yenilmeye çalışıldığında tadı çok kötüdür ve boğucudur. Meyve, kahverengi bir renk alana dek oda sıcaklığında bekletilerek marmelat kıvamına geldiğinde yenmelidir.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Anavatanı Avrupa ve Sibirya olan üvez ağacı; Kuzey Anadolu, Avrupa, Rusya, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı Afrika ve Lübnan bölgelerinde de yetişir. Üvez ağacı Türkiye'de Ağrı, Amasya, Artvin, Bursa, Çanakkale, Giresun, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Trabzon illerinde bulunur.
Üvez nedir? Üvez, gülgiller familyasının en minnoş üyelerinden biri. Kışın yapraklarını döken, boyu 25 metreye kadar çıkabilen türleri olduğu söylense de ülkemizde genel olarak orta boylu bir ağaç olarak anılan bu bitkinin aslında birçok türü var.
Üvez denilen meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yenir. Türkiye'de 11 kadar üvez türü bulunur.
Yabani olarak da yetişebilen hünnap meyvesi bahçelere de özel olarak yetiştirilebilir. Anavatanı Çin olsa da ülkemizde Güney ve Batı Anadolu'da yetiştirilmektedir. Çin'de 'Hayatın meyvesi' 'Ölümsüzlük meyvesi olarak ülkemizde innabi, ünnap ve çiğde adı ile bilinmektedir'' dedi.
Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Aşk meyvesi de deniliyor: Çarkıfelek meyvesinin faydaları nelerdir? - Beden Sağlığı
Mesela on tane çilek bir adama zarar veriyorsa, üç tane yiyince bir şey olmuyorsa üç çilek ona günah olmaz. Vejetaryen denilen kimseler, çiğ sebzelere alıştıkları için onlara zarar vermiyor. Zarar vermediği için de çiğ sebze yemek onlara günah olmaz. Çiğ et de, çiğ sebze gibi mubah gıdadır.
Yol kenarlarına dikilen meyveler özel mülk dışında belediyelere aitse devlet hazinesinde olan ağaçların meyvesinden yenmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Mezarlıklarda bulunan meyvelerde ise insan bilmediği bir yerden yememesi lazım.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Üvez meyvesi tercih edilmesi gereken bir meyvedir. Gülgiller ailesinin bir üyesi olan üvez meyvesinin tüketimi genel olarak önerilmektedir. Özellikle üvez meyvesi mineral açısından en zengin olan meyveler arasında yer almaktadır. Ülkemizde özellikle üvez meyvesi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.
Üvez ağacı, gülgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Orta boya sahip olan üvez ağacının en sık karşılaşılan türü yamaç bölgelerde ve çalılık alanlarda yetişir.
Üvezleri cam kavanoza koyup eziyoruz ve içine tuzu, sirkeyi ve suyu ilave edip tülbent ve ya kağıt havluyla kapatıp mayalanmasını bekliyoruz. Kavanozun üzerinde beyaz denizanasına benzer mayalanma işlemi olduğunda artık sirkemiz olmuş demektir, süzüp kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri