Soğuk su ile yapılan kahve, sıcak su ile yapılan kahveden daha çok köpürür.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
Türk kahvesini yaparken köpüklü olması için en önemli etken cezveye koyduğunuz sıralamaya dikkat etmektir. Önce kahve, ardından su ve en son şeker eklenmeli, her malzeme ekleme sonrası iyice karıştırılmalıdır. Bu kahvenizi çok daha köpüklü yapacak ve her seferinde işe yarayacak bir yöntemdir.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
Kaç fincan yapılacaksa o kadar su koyuyoruz, ardından şekeri ekliyoruz. En son olarak da kahveyi koyuyoruz, kahvenin köpüklü olmasını istiyorsanız kahveyi bol koymalısınız. Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
CAPPUCINO. Cappucino için latteyle beraber en meşhur iki espresso bazlı içecekten biri diyebiliriz. Bir shot espressoya süt eklenerek yapılır. En büyük özelliği köpüklü olmasıdır, bu yüzden sütten elde edilen köpüğü olmazsa olmazıdır.
Farklı kahve çekirdeklerinden hazırlanabilen espresso, genelde sert kahve severler tarafından tercih edilmektedir. Tat olarak yoğun, kıvamlı ve serttir.
Americano nedir? Americano ise daha yumuşak bir kahvedir. Filtre kahveye oranla da daha serttir. Espressonun sıcak suyla seyreltilmiş haline americano diyoruz.
Mangalda veya közde pişen kahvenin çok daha güzel olmasının sebebi ağır ağır ve kısık ateşte pişmesidir. Bunun için evde kahve yaparken de kısık ateşte ve yavaş pişirin. Kahve tamamen kabarana kadar cezveyi ocakta tutmayın. Kahve kabarmaya başlayınca köpüğün bir kısmını alıp fincanlara eşit oranda dağıtın.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Közde pişen kahve, ağır ağır ısı aldığı için daha çok köpük çıkarma eğilimine sahiptir. Fakat her kahvede olduğu gibi, kaynamaya başlarsa, bu köpüğü kaybeder. Bu nedenle pişerken köpüğünün bir kaşıkla alınması ve kaynamaya başlamadan ateşten alınması çok önemlidir. İyi bir kahve, her zaman iyi malzemelerden yapılır.
Derince bir kabın içine kahveyi, şekeri ve suyu koyup çırpalım, rengi değişip kadifemsi bir köpük olana kadar çırpmaya devam edelim. Bardağımızı ağız kısmında iki parmak boşluk kalacak şekilde buz ve süt ile dolduralım.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Bunun için, presse 1/3 oranında süt koyun. Pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayabilirsiniz. Daha kaliteli süt köpüğü için, yüksek yağlı barista sütü veya tam yağlı süt kullanın. French presse göre daha az etkili olan yöntem ise, kavanozdur.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Espressonun bir fincan olacak kadar sıcak su eklenmiş halidir (bakınız: Espresso nedir?). Espressoya kıyasla daha seyrek olduğundan daha yaygın bir kitleye hitap eder. Yoğunluğu ve içimi filtre kahveye benzer.
Espresso. Dünya üzerinde kahve denince akla ilk gelen isimlerin başında yer alan Espresso, İtalya'da doğmuş ve hızla tüm dünyaya yayılmış olan bir çeşit. Latte ve Cappucino gibi pek çok sütlü kahvenin bazını da oluşturan Espresso, oldukça sert ve yoğun kıvamlı bir çeşit.
Bir espresso shot üzerine buharlanmış süt ve isteğe bağlı süt köpüğü ekleyerek hazırlanan Cafe Latte, Türkiye'de en çok tercih edilen iki sütlü kahveden biri.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Partikül ne kadar küçük olursa karbondioksitin açığa çıkışı da o kadar hız kazanmaktadır. Türk kahvesi, extra fine olarak da bilinen ekstra ince şeklinde öğütüldüğü için bölünen partikül sayısı çok daha fazladır. Bu durum da daha fazla köpük oluşumuna neden olacaktır.
Öncelikle kahveyi, şekeri ve suyu makinenin içerisine alarak iyice karıştırın ve şekerin erimesini sağlayın. Homojen bir kıvam aldığında, makinenin tuşuna basabilirsiniz. Bu esnadan sonra kahveyi gerekmediği sürece karıştırmayın. Kenarlardan köpükler çıktığında ilk aşamadaki kahvenin yarısını fincana dökün.
Sade kahve, içinde hiç şeker barındırmayan kahvedir. Az şekerli kahvede yarım küp kesme şeker kullanılır. Orta şekerli kahvede bir küp kesme şeker, şekerli kahvede ise iki küp kesme şeker kullanılır. Kahvenizde şeker miktarı arttıkça, kahvenin köpüğü azalmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri