Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün.
Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir. Yeşil mercimek pişirildiğinde diğerlerine göre kolay dağılmamaktadır ve taneli halini korumaktadır. Bu yüzden genellikle yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Kabuklu halde toplanan kırmızı mercimek, işlenerek kabuklarından soyulur ve ayçiçek yağı ile cilalanır. Yağ oranı % 3´ü geçmemelidir. Top tane ve yaprak tane olarak satılır. Yaprak tane daha çabuk pişer ve böcek yapma riski yoktur.
Kaç çeşit kırmızı mercimek var? Top taneli ya da yaprak taneli olarak iki çeşit kırmızı mercimek satışı yapılmaktadır. Yaprak taneli olanı daha kısa sürede pişmekte ve saklama koşullarında böceklenme yapmamaktadır. Çorbada kullanılacaksa 10 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi zamandan kazandırmaktadır.
Kırmızı Mercimeğin Faydaları
Yaşlanmayı geciktirir. Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kırmızı mercimek alırken nelere dikkat edilmeli? Kırmızı mercimekte diğer bakliyatların aksine yeni mahsulünde taneler serttir, geç pişer. Bu sebeple belli bir müddet eski mahsulün tüketilmesi gereklidir. Mercimek satın alırken içerisinde beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı ve yenik tanelerin olmaması gerekmektedir.
Yerli kırmızı mercimeğin ambalajının arkasında menşei: Türkiye yazıyor. İthal kırmızı mercimeğin arkasına Kanada veya Avustralya yazıyor.
Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Kırmızı mercimek, sıklıkla çorba yapımında kullanılır. Ayrıca börek ve kek yapımında, makarna gibi yiyeceklerin soslarında, salatalarda, mercimek köftesi gibi atıştırmalıklarda ve yemeklere lezzet katması için de kullanılır. Hindistan ve Güney Asya'da, kırmızı mercimeğin kırıklarından baharat yapıldığı bilinmektedir.
Top taneli ya da yaprak taneli olarak iki çeşit kırmızı mercimek satışı yapılmaktadır. Yaprak taneli olanı daha kısa sürede pişmekte ve saklama koşullarında böceklenme yapmamaktadır. Çorbada kullanılacaksa 10 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi zamandan kazandırmaktadır.
Yeşil mercimek bakliyat ürünleri içerisinde Duru'nun Türkiye menşeili olarak satmadığı tek üründür. Bunun en büyük sebebi ise bu üründe talebi karşılayacak kadar bir üretimin ülkemizde olmamasıdır. Bu nedenle ithal yeşil mercimek kullanılmaktadır.
Kırmızı futbol mercimek, mercimeğin dışında yer alan kabuğun soyulup iç mercimeğin pamuk yağı ile yağlanması ile oluşan kırmızı mercimek türüdür. Türkiye'de ve Dünya'da yaygın olarak tüketilen mercimek türü olup, Duru Bulgur sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen mercimeği kullanmaktadır.
Kas hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve sporcularda kas oluşumunu hızlandırır. Demir ve magnezyum oranı bakımından yüksek olması sebebiyle, kansızlık problemlerini giderir.
Baklagiller ailesinden olan mercimeğin farklı çeşitleri bulunuyor. Bunlar; kırmızı, sarı, kahverengi ve yeşil mercimektir. Hepsinden çorba yapılır ancak kırmızı mercimeğin tadı hepsinden ayrı güzeldir. Pişen ve süzülen kırmızı mercimek içine eklenen sebze ve baharatlarla birleşerek mide dostu bir çorba haline gelir.
Protein değeri ve lif oranı bakımından tatmin edici olan Yayla kırmızı mercimek, mutfakların vazgeçilmez besinleri arasında bulunuyor. Lezzetli çorbaların yanı sıra besleyici salatalar için de tercih edilen kırmızı mercimek B vitamini bakımından zengin özelliği ile de öne çıkıyor.
Kanada, mercimeği, 1970'li yıllarda ülkemizden götürdü, soğuk iklimine uyum sağlasın diye genleriyle oynadı, dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. Yerli ile ithal mercimek yapısal olarak aynı olmakla birlikte lezzet ve protein değeri olarak farklıdır. Mercimekte güneşlenme süresi arttıkça lezzeti ve besin değeri artar.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Kaynayan çorbanın altını söndürüp kabartma tozunu ekliyoruz. (Ocağın altını kapatmamızın sebebi çorbanın taşmasını engellemek) .
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Bu bakımdan ülkemizde Karadeniz Bölgesi dışında kalan her yerde mercimek yetiştirilebilmektedir. Mercimek çeşitleri arasında en fazla yetiştirilen ise kırmızı mercimektedir. Bu üretimin %70'lik diliminden fazlası; Şanlı Urfa, Mardin ve Diyarbakır çevresinde gerçekleştirilmektedir.
Beluga mercimek ya da siyah mercimek olarak bilinen mercimek türünün ana vatanı Akdeniz'dir. Ülkemizde ise Ege ve Güney Anadolu bölgelerinde siyah mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Mercimeğin pişme süresi yetişme ve saklama koşularına bağlı olarak değişiyor. Yüksek sıcaklıkta kurak coğrafyalarda yetişen mercimeklerin dış kabukları suya dayanıklı hale geliyor ve pişme süresi uzuyor. Ilık ve nemli bir ortamda uzun süre saklanan mercimekler de daha geç pişiyor.
Ürün detaylarıÜrün detayları Menşei Türkiyedir. Saklama koşulları bilgisi paket üzerinde yer almaktadır.
Seçenekler: 500 gr41,58 TL/kg. 1 kg29,58 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri