Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Çünkü yün kendi başına kaşıntıya neden olabilen bir etkendir. Dolayısıyla da yün kıyafetlerden uzak durulması gerekir.
Cildi tahriş edecek naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar yerine başta pamuk, bambu ve ipek olmak üzere %100 doğal liflerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir.
Sentetik kumaşlar, insanların vücutlarında kızarıklıklar, kaşıntı hissi ve şişkinliklere neden oluyor. Ayrıca gardırobun özelliklerinin, deterjanın ve yumuşatıcının da alerjiyle ilgisi bulunuyor.
Pamuklu ve vücuda yapışmayan giysiler tercih edilmelidir. Polyester, naylon, deri gibi tahriş edici ve dar elbiselerden kaçınılmalı. Bunlar terlemeye neden olarak egzamayı şiddetlendirir'' diye konuştu.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
İlgili 34 soru bulundu
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Çünkü yün kendi başına kaşıntıya neden olabilen bir etkendir. Dolayısıyla da yün kıyafetlerden uzak durulması gerekir. Daha çok keten ve pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Keten, çok nefes aldığı için pamuktan daha iyi yalıtmaz ve bazı insanlar yeni bir keten gömleğin nişastalı, kaşındıran hissinden şikayet ederler. Pamuk çok daha az buruşur ve iyi görünümünü korumak daha kolaydır.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Hafif belirtiler ve şiddetli olabilecek belirtiler arasında şunlar vardır; kaşıntılı gözler, şişlik, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma ve nefes almada zorluk, kaşıntı. Bu belirtiler bağışıklık sisteminizin verdiği cevaba bağlı olarak, alerjen tüketildikten dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkabilir.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Dalama, kumaş yüzeyindeki yüksek yük taşıyan lif uçlarının cilt yüzeyine, acı reseptörlerini harekete geçirecek ölçüde bastırması sonucunda oluşmaktadır. Kumaş kaynaklı olarak oluşan dalama hissinin algılanmasını sağlayan duyu alıcıları, cilt yüzeyine oldukça yakın bulunmaktadırlar.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon Kumaş Sağlıklı Mıdır? Kesinlikle sağlıklıdır; çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere ham maddesi kayın ağacıdır, ve bu doğal bir liftir. Viskoz kumaşlar, zarif ve rahattır. Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe (dokunuş) elde edilmektedir.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Özellikle hassas cilde sahip olan kişilerin buna mutlaka özen göstermeleri gerekir. Bazı kadınlar da iç çamaşırının, lastik yerinin deriyle temas ettiği bölgede allerji meydana geldiğini vurguluyor. Hatta bu bölgelerde baskı nedeniyle kaşıntı veya kızarıklık da oluşabiliyor.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Alkol, baharatlı yiyecekler ve psikolojik stres de kaşıntıyı arttırabilecek faktörler arasında yer alıyor. Sıcak uygulamanın kaşıntıyı arttırdığı, soğuk uygulamanın ise azalttığı biliniyor. Nemlendiriciler de kaşıntının giderilmesinde faydalı oluyor.
Ciltte kaşıntı olan bölgeye soğuk bez ya da buz torbası uygulamak. Cildi nemli tutmak. Oral antihistaminikler.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri