Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Leblebi şeker hastaları için en uygun kuruyemişlerden bir tanesi. Kandaki şeker seviyesinin sağlıklı bir düzeyde tutulmasına yardımcı oluyor.
Lif bakımından zengin leblebi, diyabet hastalarına sağladığı bu faydaların yanı sıra buğday yerine tüketildiğinde de tokluk kan şekeri seviyesinin düşmesine de etki eder. Beyaz leblebi şekeri yükseltir mi diye sorulacak olursa; yükseltmez, diyabet hastalarına genelde sarı leblebi tüketmeleri önerilir.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
İlgili 22 soru bulundu
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Araştırmalar, günlük yeşil çay tüketiminin yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu belirlemiştir. Bu nedenle diyabet veya hiperglisemiden şikayetçi kişiler için önerilir. Bu içeceği hazırlamak için bir bardak sıcak suya yaklaşık 2 yemek kaşığı yeşil çay ekleyin ve 15 dakika bekletin.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Elma sirkesi kullandığınız zamanlar kan şekeri seviyesinin düştüğünü görebilirsiniz. Elma sirkesi insülin duyarlılığını arttırabilir.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kişiye göre hazırlanan beslenme programlarında gün içinde 2-3 kaşık bulgur tüketimi de önerilir.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir. Tahin şekeri yükseltir mi gibi soruların cevabı maalesef olumludur.
Büyük bir haşlanmış yumurta sadece 78 kaloridir ve içinde 6.29 gram protein barındırır. Yağ miktarı 5.30 olan yumurtada neredeyse hiç şeker yoktur. Aynı zamanda kalsiyum ve forfor zengini de olan yumurta şeker hastaları için en ideal besinlerdendir.
Bir bardak havuç suyu yaklaşık 650 mg potasyum içerir, 45 mg kalsiyum ve 20 mg C vitamin içermektedir. Suyu sıkılmış olan sebze ve meyveler kan şekerini ani bir şekilde yükseltir.
Pirinç pilavının 1 porsiyonunda 250 kalori bulunmasından dolayı aşırı yenildiği zaman tip 2 diyabete sebep olmakta ve kan şekerini yükselterek seker hastalığı oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Şeker Hastalarının Gizli Düşmanı: Karbonhidrat.
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir. Kan şekeri düzenlendiğinde acıkmalar ve yorgunluklar ortadan kalklar.
MEDİMAGAZİN - Tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan 4 ilacı doğrudan karşılaştıran büyük bir klinik deneyde , araştırmacılar, insülin glarjin ve liraglutidinin, kan şekeri düzeylerini önerilen aralıkta tutmak için FDA tarafından onaylanan dört ilaçtan en iyi ikisi olduğunu buldular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri