Gümüş, takılar, mücevherler belli bir zaman geçtikten sonra kararma ve renginde koyulaşma meydana gelir. Bu kararmanın esas nedeni, kükürt elementidir. Dünya üzerinde çok miktarda bulunan kükürt elementinin en az miktarı bile, gümüş madeni üzerinde kararmaya yol açacaktır.
Metal ürünlerde zaman içerisinde oksijen teması ile birlikte kararmalar oluşabilmektedir. Bu oksitlenme yalnızca havadan değil parfüm ve sudan da oluşabilmektedir. Özellikle sürekli kullanılmak istenilen takılarda bu durum büyük sorunlara yol açabilmektedir. Metallerin kararması türüne göre değişiklik göstermektedir.
Peki metal lekesi nedir? Kararma, metal yüzeyi havaya ve neme maruz kaldığında yavaş yavaş meydana gelir. Metal, havadaki kükürt ile tepkimeye girdiği için kimyasal bir reaksiyon meydana gelmeye başlar (oksidasyon olarak bilinir), bu da söz konusu maddelerin her tarafında karanlık bir tabaka oluşturmaya başlar.
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
2'şer yemek kaşığı sirke-karbonat ya da tuz-limon karışımıyla işe başlayabilirsiniz. Gümüş takıyı bu karışımda yarım saat beklettikten sonra yumuşak bir bezle silmeniz yeterli olur. Yüzeydeki kararma bu şekilde giderilir..
İlgili 18 soru bulundu
Çelik takılar denizde ya da havuzda kararmayan takılardandır.
Çelik takıların genellikle çevresel faktörlere bağlı olarak kararır. Ter, parfüm, losyon ve saç spreyi gibi kimyasallar, çelik takıların matlaşmasına hatta kararmasına neden olabilir. Aynı zamanda, kalitesiz çelik takıların havadaki oksijenle teması da çelik takı kararmasına neden olabilir.
Havadaki Elementler. Soluduğumuz havayı oluşturan bazı elementler, gümüşle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Hidrojen, kükürt ve sülfür, bu elementlerdendir. Yani, kullanmadığınızda gümüş takıları açıkta bırakmak, bir süre sonra kararmaya sebep olacaktır.
925 ayar gümüş neden kararır? Bu fenomen korozyon olarak adlandırılır ve özellikle gümüş için kararma olarak adlandırılır. Oluşan siyah madde gümüş sülfürdür. Bu, Gümüş ile ilgili yaygın bir sorundur, 925 katı Gümüş bile kararmaya neden olabilir, bu bir hata değildir, bu doğal bir olaydır.
3.Argentium Gümüş ve Kararmaz Alaşımlar
Argentium bir markadır; ancak piyasada benzer olanlar da mevcuttur. Bu alaşımlar minimum% 92,5 gümüştür; fakat bazıları gümüş içeriğinde biraz daha yüksek olacaktır.
Limon suyu ve tartar sos ile bir macun hazırlayıp, metallerinizi saracak şekilde sürüp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem bazı metallerinizin daha çok kararmasına sebep olabilir. Böyle bir durum olursa karbonatlı suda bekletilmelidir. Karbonat ve sirke karışımı yaparak da metalleri parlatabilirsiniz.
Altın kaplamasız pirinç takıları tercih ettik çünkü kaplama zamanla nadiren dayanır. Basit pirinç zamanla kararır, ancak uygun bakım ile tüm parlaklığını korur.
Bakır Malzemeler: Temizlik & Parlatma İpuçları
Bakır malzemelerin yapısından dolayı birkaç kullanım sonrasında detaylı temizlik yapılmalıdır. Çok fazla suya ve ısıya maruz kalan bakır ürünlerin renginde zamanla solma ve kararma meydana gelir.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Yani Stainless Steel takı modelleri normal kullanım koşullarında hiçbir şekilde kararmaz. Stainless Steel malzemesi oksitlenmeye ve kararmaya karşı dayanıklı bir malzemedir.
Görüntünüzü en şık hale getirecek olan ürünlerden bir tanesi ise 316L Paslanmaz çelik bileklikler yapıları gereği kesinlikle kararmaz, solmaz, yıpranmaz uzun süreli kullanıma uygundur.
Son yıllarda sterling silver olarak da bilinen 925 ayar gümüş takılar dayanıklılık bakımından müşterilere avantaj sunar. 925 ayar şeklinde dizayn edilen yüzlerce farklı takı çeşiti bulunur.
Beyazlığı ve parlaklığı sayesinde albenili takılarda kullanılan gümüş, zaman içerisinde kararmaya başlar. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta; gümüş zamanla kararmaz. Gümüşün kararmasındaki en büyük etken kükürttür. Havada bulunan kükürt gümüşle tepkimeye girerek kararmasına sebep olur.
Gerçek Gümüş Kararma Özelliğine Sahiptir
Bunların yanı sıra gümüş maddesi doğası gereği kararan özelliğe sahiptir. Sahte gümüş kararma yapmadığını gerçek gümüşü karardığını belirtmek isteriz. Eğer satın aldığınız gümüş takı belli bir süre geçtikten sonra kararma yapıyorsa aldığınız ürün gerçek gümüştür.
Çelik takı modelleri kararmayan yapıları ve sağlamlığı sayesinde uzun yıllar kullanılabilir.
Paslanmaz çelik malzemeden üretimi yapılan küpe, kolye, yüzük, bileklik, alyans gibi takılar içeriğinde tercih edilen maddeler sayesinde kararmayan yapıya sahiptir. Paslanmazlık özelliği kromdan gelen çelik aksesuarların aynı zamanda sağlık için de faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
Çelik alyans ve de takılarda içeriğindeki krom sebebiyle paslanma ve kararma yaşanmaz. Kadınların en fazla karşılaştığı alerjik reaksiyon yaşanmaz. Bunun sebebi içeriğinde nikel bulunmamadır. Gümüş takılarda vakit içinde kararma olmasına rağmen çelik takıda bu durum yaşanmaz.
Çelik takılar, dayanıklılık ve ekonomik açıdan daha iyi bir seçenek olabilirken , gümüş takılar daha geleneksel bir görünüm ve daha ayrıntılı tasarımlar sunar. Sonuç olarak, takı seçiminizi, kişisel stilinize, bütçenize ve hangi özelliklerin sizin için daha önemli olduğuna bağlı olarak yapmanız en iyisi olacaktır.
Titanyum yüzükler ; Çelik gibi dayanıklı ,Alüminyum gibi çok hafiftir.Serttir, çizilmez , oksitlenmez ,paslanmaz ,küflenmez ,kararma yapmaz ve metallerin en iyisidir.
Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri