Yaban mersini, çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerin tümü önemli besinlerle doludur. Özellikle hücre büyümesini ve doku onarımını destekleyen C vitamini bakımından yüksektirler. C vitamini ayrıca vücudunuzdaki en bol protein olan kolajen sentezini de artırır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Anne sütü içen çocukların, daha uzun boylu olması yaygın bilinen bir sonuçtur. Süt, peynir, yoğurt, yumurta, balıkların siyah etleri ve bol su tüketimi boyun uzatılmasında oldukça etkili besinler olarak dikkat çeker.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Tam anlamıyla uykunuzda büyürsünüz. Bunun için doğru uyumak gerekir. Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır.
Ergenlik dönemine özgü sorunları dolu dizgin yaşıyorsun. Yaşına göre boyun normal, 20 yaşına kadar 5-10 santim daha uzayabilirsin.
Kasların gelişip güçlenmesini ve miktarını artırmakla birlikte boy uzamasını destekleyici özelliği bulunmaktadır. Her gün 60 gram tüketilmesi önerilmektedir. Pekmez de Kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Enerji vermesiyle bilenen pekmez, çocuk gelişimi açısından da önem teşkil etmektedir.
Küçük yaşlarda özellikle simitle tüketilen gıdalardan biri olan susam da buna yardımcı… Boyu uzatan besinlerin temeli kalsiyum minerali ve D vitaminine dayanmaktadır. Eğer ergenlik dönemindeki çocuklar bu vitamin ve minerali yeteri düzeyde alıyorlarsa mümkün olduğunca uzun boya sahip olacaklarını unutmamalıdır.
Süt dışında yoğurt, kefir, peynir gibi süt bazlı gıda ürünleri de boy uzamasında etkili besinlerden.
Mart, nisan ve mayıs aylarında boy uzama miktarı eylül, ekim ve kasım aylarındakinden 2-2.5 kat daha fazla oluyor. Bahar, çocukların boylarının uzamasının altın mevsimi olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla veliler bu güzel mevsimden yararlanarak, çocuklarının boylarının uzaması için hazırlık yapmalı.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Araştırmalar, bebeklerde günde bir yumurta tüketiminin boy uzamasına yardımcı olduğunu ortaya koydu. Araştırmalar, gelişim geriliği gösteren bebek ve çocuklarda günde bir yumurta tüketiminin boy uzaması ve büyümeye olumlu katkı sağladığını tespit etti.
Hayır, Bir Yerden Asılmak Boy Uzatmaz!
Bir yerden asılırsanız belki rahatlayabilirsiniz, ama ciddi manada bir boy uzaması söz konusu olmaz.
Hipofiz bezi yetmezliği: Büyüme hormonunda eksiklik oluşturur. Genetik etkiler: Genlerden gelen kısa boyluluk etken olmaktadır. Büyüme hormonunun az salgılanması: Az büyüme hormonu salgılaması kısa boy olmaya etkili olur. Yetersiz beslenme: Yetersiz beslenme gelişimin sağlanmasını engeller ve büyüme ve boy geri kalır.
Yeterince uyumak büyümeye etki eden bir diğer önemli faktördür. Uyku, çocuklarda ve gençlerde büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku sırasında vücut, büyümesi için gereken hormonları serbest bırakır. Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler.
Hekimlere ve halka yönelik haberlere yer veren “Medical News Today” sitesi, mastürbasyonun penis boyu üzerinde kalıcı etkisi olduğu yolunda bilimsel bir kanıt olmadığını yazdı.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Erkeklerde pubertal büyüme atağı testis hacminde büyüme ile başlar ve pik büyüme hızına yaklaşık 13-14 yaşlarında ulaşırlar.
Zıplatın! Çocuğunuzun boyunu uzatacak bir diğer faktör ise tabi ki fiziksel aktivitedir. Bu aktivitelerin başında da herkesin bildiği gibi zıplama gelmektedir. Zıplamanın vücutta HGH büyüme hormonunun üretimini %500 oranında arttırdığı bilinmektedir.
Kronik hastalıklar boy artımını ergenlikte ve çocukluk döneminde olumsuz etkilerler. Kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek yetersizliği, kronik kalp hastalığı, kronik barsak hastalıkları ve romatizmal hastalıklar, astım gibi uzun süre kortizon kullanılmasına yol açan hastalıklarda boy kısalığı saptanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri