Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
D vitamini
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var.
Kemikleri güçlendiren besinler; Süt ürünleri, fıstık, soya fasulyesi, lahana, badem, brokoli, ceviz, kurumuş meyveler, balık, mercimek, kuru baklagiller, tavuk, su ürünleri, incir, kivi, çilek, turunçgiller, biber, karnabahar, domates, yeşil sebzeler, zeytinyağı, bamya, ıspanak, şalgam, yeşil çay, pancar, yumurta, ...
D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Yoğurt kalsiyumun çok iyi bir kaynağıdır. Vücut yeterli kalsiyum aldığında alınan bu kalsiyum doğrudan kemikler için kullanılır. Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Öncelikle tuz, yapılan araştırmalar göre tuzu aşırı tüketen kişilerde kemiğin kırılma olasılığı 4 kat fazla olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle tuz tüketimine kemik sağlığı içinde özen gösterilmeli. Ayrıca asitli içecekler kemiklerin tükenmesine neden olabiliyor.
Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içerir. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir maddedir. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin. Kolalı içecekler de kafein, fosfor içerir ve kalsiyum emilimini bozabilir.
Çay içeriğinde bulunan çeşitli yapıdaki fitokimyasallar kemik sağlığına oldukça önemli katkılar sunmaktadırlar. Düzenli ve miktarına uygun bir şekilde siyah çay tüketildiğinde kemikleri güçlendirir, osteoporoz ve artrit gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kemik erimesine bal, kivi, muz, elma, buğday, çavdar ve zencefil iyi gelir. Bunlara ek olarak adaçayı, soya fasulyesi, badem, ceviz ve keten tohumu da oldukça etkilidir.
Çok fazla vitamin (A, E, B6 ve C...) içeren elmalar özellikle cilde esneklik ve sıkılık veren, bağışıklık sistemini güçlendiren, kan dolaşımını iyileştiren ve kemik hücrelerini güçlendiren C vitamini açısından çok zengindir.
Ceviz yağı, Hint yağı, Hindistan cevizi yağı ya da at kestanesi yağı masaj için uygundur. Bu bitkisel yağlar sayesinde kemiklerdeki kan dolaşımı hızlanır. Bundan dolayı da kemik ağrıları çeken insanda rahatlama olur.
Kemiklerinizi güçlendirmek için süt içiyorsanız bu çok mantıklı. Süt ve süt ürünleri yoğun kalsiyum kaynağıdırlar ve kalsiyumun kemikleri güçlendirdiğini ve osteoporozu önlediğini biliyoruz.
Kemikler Vücudumuzun Kalsiyum Dengesini Sağlar
Kemik; protein, kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi bileşenlere de ev sahipliği yapar. Yetişkin bir insanın vücudunda 1.2 kg kalsiyum bulunur, bu vücut ağırlığının yaklaşık %2'sini oluşturmaktadır.
Kemiklerimiz kalsiyum deposudur ve sürekli olarak yenilenirler. Özellikle kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.
Maden suyu sindirim sistemini kolaylaştıran, böbrekleri ve mideyi koruyan ve idrar yolları enfeksiyonu önleyen bir besindir. Kabızlığa iyi geldiği gibi kemik yapısını da güçlendirir.
Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, kalsiyum açısından çok zengin olan pekmezin, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmakta yararlı bir gıda olduğunu söyledi.
2) Kemik Erimesini Önler
Yumurta kabuğu protein ve kalsiyum içeren yapısı sayesinde, kemik sağlığını da korumaktadır.
İyi kaynaklar: Badem, susam, pekmez, fıstık, fındık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar, kalsiyumla zenginleştirilmiş tofu, balıklar, kurutulmuş meyveler ve kuru baklagiller.
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar. Kalsiyum kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir; ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir.
- Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler aşırı tüketilmemelidir. - Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. - Aşırı protein (et) alımı da kemik erimesini arttırır. Bunun nedeni fazla potein alımıyla vücuda fazla miktarda fosfor girmesidir, alınan fazla miktarda fosfor kalsiyumundan faydalanmamızı engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri