Kabukları ile yenebilen elma armut gibi meyveleri kabuklarını soymadan yemek, kan şeker dengenizi daha iyi sağlayabilir. Tek seferde 1 porsiyondan daha fazla meyve yemek, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabilir. Günde 3 porsiyon meyveyi 3 farklı ara öğünde tüketmek daha iyi bir kan şeker dengesi sağlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayriye Arıkan, posalı besinler olan 'elma, kuşkonmaz, kuru baklagiller, brokoli, balık, yağlı tohumlar, portakal, soya fasulyesi, keten tohumu ve tarçın'ın kan şekerini normal düzeyde seyretmesine yardımcı olacağını söyledi.
Lif kaynağı besinler tüketmenin kan şekerini dengelediği bilinmektedir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içeriğindeki lif nedeniyle şeker hastalarının öğünlerinde taze veya pişmiş olarak tercih edebilecekleri besinler arasında yer alır. Ara öğünlerde veya ana öğün yanında taze salata olarak da tüketilebilir.
Tarçın, tip 2 diyabeti yönetmeye iki farklı şekilde yardımcı olur. Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Sarımsak kan şekerini düşürür ve pankreastan insülin salınımını arttırır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına günde 3 diş çiğ sarımsak tüketmeleri önerilir.
Limon gibi karbonhidrat içerir. Yenildiğinde vücutta şekere dönüştüğü için şekerimiz yükselir. Süt grubundan yoğurt ve süt meyve yerken yanında tüketilmesi önerilen bir besin grubudur. Yani meyve şekerinden dolayı ortaya çıkacak şekerin, kan şekerimizin daha yavaş yükselmesine fayda sağlar.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Bir bardak havuç suyu yaklaşık 650 mg potasyum içerir, 45 mg kalsiyum ve 20 mg C vitamin içermektedir. Suyu sıkılmış olan sebze ve meyveler kan şekerini ani bir şekilde yükseltir.
Kan şekerini düşürür: Mandalina oldukça düşük glisemik indekse sahip. 2 küçük boy mandalina (100 gr) yaklaşık 53 kalori ve 2,1 gram posa içeriyor. Bu özelliği ile 1 porsiyon mandalina kan şekerini aniden yükseltmiyor, içinde bulunan meyve şekeri kana yavaş yavaş karışıyor.
Araştırmacılara göre, günde 3 fincan çay içmek, kan şeker seviyesini dengeliyor ve diyabet riskini azaltıyor. Amerikalı araştırmacılar, günde üç fincan çay içmenin, diyabet riskini azalttığını savunuyor. Araştırmaya göre siyah çay, kandaki glikoz seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor.
Öte yandan limonda bulunan çözünür lifler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, şeker düzeyini sağlıklı bir aralıkta tutmaya katkı sağlar.
Kan Şekerini Düzenler
Elma sirkesi kullandığınız zamanlar kan şekeri seviyesinin düştüğünü görebilirsiniz.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
DİYABETLİLER İÇİN ZARARLI MEYVELER
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak "Maden suyu magnezyum içeriği sayesinde insülin hormonunun duyarlılığını artırarak kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlamaktadır" diyor.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri