Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur. Pirinç pilavını pişirmeye başlamadan önce, suda beklettiğiniz pirinçler iyice yıkanarak nişastalı suyundan arıtılır.
pirinci önceden suda hiç bekletmeden de pilav yapabilirsiniz. tavaya zeytin yağı koyun, canınızın istediği kadar pirinç ekleyin, pirinçleri yağda çevirin biraz. sonra kaynar su ekleyin, pirincin üzerini 1-1,5 parmak geçecek kadar.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar.
İlgili 23 soru bulundu
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Çok basit bir dille anlatayım; pirinçleri az kavurursanız pilavınız lapa olur. Eğer çok kavurursanız da kullanacağınız suyun dengesi değişeceğinden pilavınız kıtır kıtır olur. Bu noktaya dikkat edelim. Pirinçlerin kokusunu duyduğunuz an kavurma işleminin bittiği an olmalı.
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
SOKAK PİLAVCILARININ LEZZET SIRLARI
Pirinci yeteri kadar bekletmek: Pirinçleri sıcak suya atarak en az yarım saat bekletmelisiniz. Böylece pirinçler nişastasını bırakarak pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu yöntemle "Pilavım yine lapa oldu." derdinden kurtulabilirsiniz.
Tane tane pilav yapmak isteyenler öncelikle pilav yapacakları pirinçleri çok iyi yıkamalılar. Yıkamak için kullanılan suyun mutlaka dolaptan çıkarılmış ve soğuk olması gerekmekte. Pirinçleri uzun uzun soğuk hatta buzlu suyla yıkayın. Suyun rengi beyazlaştıysa ve ağırlaştıysa mutlaka değiştirin.
Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin, tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Bu esnada bir kenarda sıcak suyu hazır bulundurun.
Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır. Tane tane bir pilav için soğuk su ile yıkamanızı öneriyoruz.
Su testi: Çiğ pirinci (yaklaşık bir yemek kaşığı) bir bardak suya ilave edin. Pirincin tamamı suyun dibine gömülürse, aldığınız pirinç sahte değildir. Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahip olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçten daha fazla tüketmesine neden olmuştur. Basmati pirinç ıslatılır mı sorusuna nişasta olmadığı için yıkmaya gerek yoktur cevabı verilir.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
- Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
PİRİNÇ SUDA BEKLETİLMELİ Mİ BEKLETİLMEMELİ Mİ? Pirincin suda bekletilmesi sağlık açısından oldukça önemli olduğundan suda bekletilmesi önerilmiştir. Tuzlu suda bekletilmesinin sebebi pirinçlerin ikiye ayrılmamalıdır. Eğer pirinç sıcak suda bekletilirse, tenceredeki su pirinciyle aynı hizada olmalıdır.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Su pirinçin üzerine tamamen kapatsın. 1 kaşık tereyağı ve yaklaşık 2 tatlı kaşığı tuzu (isteğe göre) koyup karıştıralım ve 1-2 dk ağzı açık şekilde kısık ateşte kaynatalım sonra tencerenin kapağını kapatıp en kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyelim. Pilav suyunu çektikçe göz göz çukurluklar olduğunda ocağı kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri