Koyu renkli ve çok ince olmayan kıyafetler giyin Sokağa çıktığınızda ultraviyole korumalı geniş gözlük ve geniş siperlikli şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
- Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmayın. - Şapka ve gözlük takıp,uygun kıyafetler giyin. - Gölgede ya da şemsiye altında durmaya özen gösterin. Ancak yansıyan ışınların dahi cilde zarar verebildiğini unutmayın.
Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce güneş kremini sürmeniz gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta ise güneş kreminin faktörüdür. Amacımız güneş ışınlarının derimizle temasını engellemek değil, yumuşatmak olduğundan ilk günlerde 20 -30 faktörlü kremler sürerek cildimizi yavaş yavaş güneşe hazırlamalıyız.
İlgili 38 soru bulundu
Vücutta ve yüzde bulunan güneş yanıklarının giderilmesi için; bol su içmek, soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilde kompres yapmak, eczacı ve doktorların önermiş olduğu krem/ pomad/ losyon/ jelleri cilde uygulamak, nemlendirici sürmek faydalıdır.
Güneş kremleri UV radyasyonunu bloke ederek ve cilt hasarını önleyerek çalışır. Uzmanlara göre çoğu güneş kremi bronzlaşmayı engeller. Bronzlaşmaya çoğunlukla UVA ışınları neden olur ve geniş spektrumlu bir UVA/UVB ürünü kullanıyorsanız bu bronzlaşmayı engeller.
Güneş Karmalarını Geçirmek İçin Yöntemler
E vitamini yağı; kan dolaşımını hızlandırmakta ve cildin rengini eşitleyerek, cildin temizlenmesini sağlar. Kararmış olan bölgeye E vitamini yağı ile masaj yapıp bir saat beklemek yeterli olacaktır. Ardından durulama işlemi yapılabilir.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma döneminin ardından gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir.
Güneş yanığının geçmesi; ciltteki yanık vaziyetine göre farklılık gösterir. Bu yüzden güneş yanığının geçiş süresi de ciltten cilde göre farklılık gösterebilir. Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer.
Karbonat ya da şeker ile limon suyunu karıştırabilirler. Her iki malzeme de bir macun elde edilene kadar karıştırılır. Bir yemek kaşığı karbonat ya da şeker için bir iki damla limon suyu kullanmak yeterlidir. Kararan bölge bu macun ile güzelce ovulur, on beş dakika sonra soğuk ile durulanır.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
E Vitamini Yağı: E vitamini yağı güneş kararmalarını geçirme konusunda oldukça etkilidir. Kan dolaşımını hızlandıran ve cilt rengini eşitleyen yağ, cildin iyi bir biçimde temizlenmesini sağlar. E vitamini yağını kararmış olan bölgeye masaj yoluyla uygulayarak bir saat bekleyebilir ve ardından durulama yapabilirsiniz.
Güneş yanığına bağlı olarak lekelenen ve kararan cilt yüzeyi 5-7 gün arasında açılacaktır. Ancak bu açılmada cilt tamamen eski haline dönmemektedir. Bunun için krem ya da doğal maskelerden faydalanmak gerekir.
Sarışın ya da kızıl gibi beyaz tene sahip kişiler, güneşe karşı koyu tenlilere oranla daha duyarlı olurlar. Bu da daha fazla korunmaları gereksinimini sağlar. Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
Güneş Kremi Kullanın:
Geniş spektrumlu (UVA ve UVB) bir güneş kremi tercih edin ve en az SPF 30 koruma faktörü olan bir ürün seçin. Güneş kremi, cildinize sürmeden önce yaklaşık 15-30 dakika bekleyin ve her iki saatte bir tekrar uygulayın.
Zerdeçal; cilt üzerinde güneş ışınlarının neden olduğu lekeleri ve kararmayı giderir. Zerdeçal iki farklı şekilde cilde uygulanabilir. Bunlardan ilki süt ile karıştırılmasıdır. Zerdeçala süt karıştırarak elde edilen maske ciltte koyulaşma görülen bölgelere sürülerek 15 dakika bekletilir, durulanarak işlem tamamlanır.
Temiz cildinizi taze sıkılmış limon suyu, gül suyu ve gliserin karışımı ile silerek gece boyunca beklemelisiniz. Cilde masaj yaparak uyguladığınız karışımı sabah ılık su ile temizleyerek ritüeli kararma geçene kadar her gece tekrarlayabilirsiniz.
Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Ortalama olarak beyaz tenli bir insanın bronzluk süresi 10-12 gün sürer. Esmer tenliler ise güneş ışığını daha kolay alabilmekte ve hızlı bronzlaşırlar, fakat cildin eski haline dönmesi diğerlerine oranla daha uzun zaman alır. Esmer bir insanın bronzluk süresi ortalama 6-7 ay sürer.
Cilt rengi açma işlemlerinde kullanılan diğer yöntemler dermapen, C vitamini enjeksiyonu, glutatyon enjeksiyonu ve PRP işlemidir. Dermapen uygulaması cildin yenilenerek eşit bir renk tonuna ve parlak bir görünüme sahip olması amaçlar.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri