Muz hem sindirime yardımcı olur hem de kolay sindirilir. Şeftali, armut, kavunda mide yanması yaşayanlara önerilen meyveler arasında yer alıyor. Sebzeler: Mide yanması yaşamamak için öğünlerinizi hafif tutmalısınız. Bunun için haşlanmış sebzeler ideal bir seçim.
Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolayısıyla yanmayı azaltacağını ifade eden uzmanlar, tam tahıllı gıdaların da yanmaları ciddi oranda azalttığını ifade etmektedir.
Muz, kavun, armut ve şeftali gibi meyveleri sıkça tüketirseniz sindirim sisteminizin rahat ve hızlı biçimde çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. İyileştirici özelliklere sahip olan aloe vera bitkisini kullanabilirsiniz. Bitkinin jelini su ile karıştırarak içebilirsiniz. Mide ekşimesi sorununu azaltmada etkilidir.
İlgili 42 soru bulundu
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Geçmeyen Mide Yanması Nedenleri? Mide yanması sürekli bir sorunsa, bu farklı nedenlere bağlı olabilir. Kronik reflü hastalığı, gastrit, ülser veya daha ciddi mide rahatsızlıkları bu semptomları tetikleyebilir. Geçmeyen mide yanması durumu varsa, bir doktora başvurmanız önemlidir.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
Bal: Birçok rahatsızlığa şifa olan bal, mide ağrısına ve mide yanmasına da iyi gelir. Özellikle aniden başlayan mide ağrıları için bir tatlı kaşığı bal tüketerek rahatlayabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek bağırsaklarınızın çalışmasına da yardımcı olabilirsiniz.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Büyük çocuk ve yetişkinlerde tedavi:: Başta PPI başlanır. 1-2 haftada yanıt alınamazsa aljinikasit (GAVİSCON) eklenir. Gerekirse domperidon (MOTİLİUM®) da kullanılabilir.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
Midenin düşmanı: Helikobakter pilori.
Sabahları yumurta, domates, zeytin, peynir, bir miktar yeşillik ve biriki dilim tam buğday ekmeği ile yapılan kahvaltı, mideyi güçlendiriyor. Öğlen yemeklerinde et, balık ya da tavuk yenmesi de midenin yükünü hafifletiyor.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Yulaf ezmesini, elma, armut gibi meyveler, çiğ kuruyemiş ve yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Alkol ve asitli içecekler: Yaz aylarında tüketimi artan bu tip içecekler yerine bol su içmeye özen göstererek reflü şikâyetlerinizi hafifletebilirsiniz. Maden suyu da reflü hastaları için güvenlidir.
Çay her ne kadar bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri