- İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.) - Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler, - Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler, - Parmak balık, schnitzel, dondurulmuş patates gibi ürünler uzak durmamız gereken işlenmiş gıdalardandır.
Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor. Obeziteden diyabete, kanserden alzheimer'e, parkinsondan kalp-damar rahatsızlıklarına kadar daha birçok hastalığı tetikliyor.
Dondurulmuş gıda ürünleri (Sebzeler, köfte, soğan halkası gibi yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, et ve beyaz et ürünleri, hamur işleri) Ambalajlı bakliyat ürünleri, makarna, şeker. Paketli çiğ kırmızı et ve tavuk ürünleri. Sıvı yağ ürünleri, tereyağı, margarin.
Tükettiğiniz gıdalar; Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun.
İlgili 45 soru bulundu
Söz konusu listelerde; örneğin en tehlikeli kanserojen madde olarak belirtilen E 330, halk arasında limon tuzu olarak adlandırılan ve portakal, limon vb. gıdalarda bol miktarda doğal olarak bulunan sitrik asittir.
Yukarda belirtilen iki maddeye dahil olan ve ayrıca tuz, şeker veya yağ eklenmiş gıdalar bu kategoriye girer. Bazı konserve meyve ve sebzeler, bazı peynirler, taze yapılmış ekmekler ve konserve balıklar bunlara örnektir.
Aşırı işlenmiş gıdalar arasında hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler ve sosisli sandviçler, sosisler, patates kızartması, gazlı içecekler, hazır kurabiyeler, kekler, şekerler, çörekler ve dondurma gibi yiyecekler yer alıyor.
Turşu, salatalığın tarladan toplanması, daha sonra sirke ve limon suyunda bekletilmesi ile oluşturulmuş bir besindir. Sirkede bekledikten sonra salatalık turşuya dönüşür ve yemeye hazır hale gelir. Bu nedenle, önce işlem görüp sonra yemeye hazır hale geldiği için turşu bir hazır gıda örneğidir.
Sentetik besinler, besin takviyelerinde ve güçlendirilmiş gıdalarda bulunan yapay besinleri ifade eder. Buna karşılık, doğal besinler, meyveler, sebzeler, balıklar, süt ürünleri, fasulye, tahıllar ve et gibi gıdalarda bulunan vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve antioksidanlar gibi besinlerdir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
İşlenmemiş gıdalar; taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve yağlı tohumlardan oluşan bitkisel ürünler ile çiğ süt ve yumurta gibi işlem görmemiş hayvansal ürünlerden oluşmaktadır.
Paketli hazır ürünler katkı maddesi ve gıda boyası içerdiği için alerjik reaksiyonların yanı sıra, ileriki dönemde kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına, hormon bozukluklarına neden olabilir.
Hayvansal besinlerin etiketinde oval şekilde ve içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu "tanımlama işareti" aranmalı, diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen "İşletme Kayıt Numarası" (İKN) bulunan ...
E330 katkı maddesine sitrik asit ingilizce şekliyle citric acid ve limon tuzu da denilmektedir. Karboksilik asitlerden renksiz, kristal yapıda bir organik bileşiktir. Sitrik asit ekşi meyvelerin çoğunda bulunur. Kivi, çilek, limon ve birçok meyvede doğal olarak bulunmaktadır.
E124 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Astım alerjisi yapabiliyor. Amerika'da kullanımı yasaklanmıştır. Meyveli içeceklerde kullanılıyor.
SODYUM NİTRİT (E250)
Neredeyse hepsine E250 yazdığını göreceksiniz. Bu katkı maddesi Sodyum Nitrittir. Peki sodyum nitritin zararları nedir? Sodyum nitrit protein bakımından zengin olan et gibi gıdalarda aminoasitlerle kombine olarak nitrosaminleri oluşturur ve bu amin bileşenleri kanseri tetikleyicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri