Tatlı ve beyaz patatesin B6 ve C vitaminleri birbirlerine yakın olmalarına karşı tatlı patatesin A vitamini içeriği çok daha zengindir. A vitamini ile göz sağlığı, C vitamini ile bağışıklık sistemi ve B6 vitamini ile de metabolizma ve sinir sitemine fayda sağlarlar.
Tatlı patatesler genellikle beyaz patateslerden daha sağlıklı olarak lanse edilir, ancak gerçekte her iki tip de besin değerleri bakımından zengindir. Görüldüğü üzere her iki patates türünün içerikleri benzerlik göstermektedir.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
Tatlı patates, A vitamini içeriğiyle tanınmaktadır. A vitamini, tatlı patateslere turuncu rengi veren ve yendiğinde vücutta A vitaminine dönüştürdüğü bir bitki pigmenti olan beta-karoten olarak yer alırlar. Bunların yanında B6 ve C vitamini kaynağıdır. Tatlı patates vitaminlerin yanında mineraller de içerir.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
Patates seçerken kararmamış, düzgün şekilli ve pürüzsüz olmasına özen gösterin. Tazeliğini anlamak için parmağınızla kabuğuna baskı uygulayın. Eğer patatesin kabuğu inceyse ve çabuk soyuluyorsa tazedir. Ayrıca patatesi kullanacağınız şekle göre almanız da önemlidir.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Patatesleri 4'e bölüp, dilimliyoruz. Çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber ve pul biber atıyoruz. 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekleyip, karıştırıyoruz ve yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. 200 derecede, kızarana kadar pişiriyoruz.
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates püresini haftada dört veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yüzde 11 risk altında oldukları açıklandı. Haftada dört veya daha fazla cips yiyen kişilerin yüksek tansiyon riski ise yüzde 17 artıyor.
Haşlanmış patates faydaları ishal için birebirdir. Bu rahatsızlığı yaşadığınız günlerde bol bol haşlanmış patates tüketebilirsiniz. İçeriği B6 vitamini sayesinde stres ve kronik yorgunluğa karşı tedavi görevi üstlenir. Anne sütünü artıran folat, patateste bolca bulunur.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
C grubu patatesler: Yumuşak dokulu, piştiğinde dağılan ve daha çok kızartmalık olarak kullanılan, püre, çorba ve fırında pişirmeye uygun olup bol nişastalı patateslerdir. Monalisa, agria, bintje, Adapazarı patatesi bu gruba girer.
Mor patates tüketmek, kan dolaşımını ve tansiyon dengesini düzenliyor. Bunda yüksek miktarda kan basıncını düzenleyici bir besin olan potasyum ve antioksidan içermesinin rolü yüksek. Ayrıca içerdiği besinler kan damarlarınızı güçlendirmeye de yardımcı oluyor.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
Tıpkı klasik patates gibi kızartmasını yapabilir ya da fırında pişirebilirsiniz. Tatlı patates buharda pişirilince veya haşlanınca vitaminini kaybetmemektedir.
Patatesin en sağlıklı tüketim şekillerinden biri olan fırında patates düşük kalori değeri ile diyet menülerinde tercih edilebilir.
Dilimlediğimiz patatesleri bir kaba alıp zeytinyağı ve baharatları ilave edip karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize yerleştiriyoruz ayrı ayrı olsun ki daha güzel pişsin. Önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz patateslerin piştiğini anlamak için çatalla da kontrol edebilirsiniz.
Moleküler gastronomi uzmanları bize zararsız, ideal ve daha lezzetli bir kızartma için 160-180 derece aralığını tercih etmemizi öneriyor. Küçük ve önemli ayrıntı da şu: Et, balık ya da sebze fark etmiyor, herhangi bir gıdayı una buladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutarsanız unlanmış ürün daha çok yağ emiyor.
Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri