Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Estiğinde sıcaklığın artacağı ve yağış olacağı anlaşılır Denizi alt üst eder.Balığa çıkılmaz.Bir diğer adıda bozyeldir.Lodosun arkasından genellikle poyraz eser.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
balığa rahatlıkla gidilebilinir,lodos,poyraz,karyel,yıldız , kıble,bu rüzgarlar av verir ,birde deprem durumuna.
Levrek Balığının Sevdiği Rüzgar; Poyraz!
İlgili 38 soru bulundu
Büyüklerimiz hep Poyraz der, bunun bir sebebi vardır. Lodos denizi kaldırır, derin dip dalgaları oluşturur. Böylece dipteki kum, çöp, pislik, yosun kalkar ve balık da bu karışık suyu yutar ve eti bozulur. Poyrazda ise denizin üstü dalgalanır, deniz dibi etkilenmez.
Levreğin av mevsimi her ne kadar mayıs ortası-eylül sonu olarak tespit edilmişse de kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında kısa akışlar yaptığı için aralıklı olarak av verebilir. Levrek Serranidae familyasından olup, bilimsel adı Dicentrarchus labrax'tır.
Dolayısıyla balığı avlama süreniz uzar. Ay karanlığının bir diğer önemli noktası ise, balığın gece görüşü fazla olmamasından dolayı yeterince avlanamamasıdır. Ay karanlığında sabah saatleri her zaman verimli olur. Dolunayda ise gece görüşü olduğundan dolayı, balık gece avlanabilir.
Örneğin; Ocak, Şubat, Mart: Kışın en soğuk aylarında hamsi, istavrit, mezgit, uskumru, karagöz ve kefal balıkları avlanabilir.
Lodosta palamut, kuzeyli fırtınalarda ise lüfer meydana çıkar. Ancak henüz bu zamanda balık sürüleri nispeten dağınık ve hareketli olduğundan balığın ne zaman, nerede ortaya çıkacağını kestirmek son derece güçtür.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Hayatta kalma içgüdüleri ve görme, levrek gibi bir çok balık türü avlamak için gece dışarı çıkar. Sualtı LED ışıkları da aynı amaçla kullanılabilir, ancak süper parlak olmadıklarından veya bazı balıkları korkuta bileceklerinden emin olun.
Kıyıdan yemli deniz balığı avı : Karagöz, Çupra, İzmarit vb. balıkları avlayacaksanız 30-80gr civarında atarı olan ucu balık vurduğunda hissedebileceğiniz oranda hassas olan boyu 270-330m arasında olan teleskopik kamışları ve 2 parçalı kamışları tercih etmelisiniz.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Levrek, yakalaması en zor balıklardan biri. Çünkü kendisi tam bir şüpheci. Farklı bir şeyler sezdiğinde ya da gördüğünde peşini bırakmayan ama hemen de öyle oltaya gelmeyen bu balığı yakalamanın en pratik yollarından biri rapala adı verilen sahte yemden geçiyor.
Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.
Zargana tüm denizlerimizde bolca bulunmaktadır. Zargana balığı İstanbul'da kofana-lüfer ve Ege ve Akdeniz'de akya ve sinarit balıkları için ise başlıca yem olarak kullanılmaktadır. Zargana balığının avcılığı nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayına kadar devam etmektedir.
Balıkları özel ve çok narin türler değilse sıcaklıktan ölmesi pekte mümkün değil. Artı akvaryum suları geceden sabaha ısınıp hemen soğumaz bu bir zaman süreçte olur her canlı gibi akvaryum balıklarıda bu bulundukları ortama hemen ayak uydurmaya çalışır defanslarını ona göre ayarlarlar .
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir. Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.
Sabah ve akşam suyunda balık avlamak verimlidir. Neden günün bu zaman dilimleri verimlidir? Çünkü balıklar genel olarak sabah ve akşam suyunda beslenirler. Ama uzun bir göç yolundan gelen bir sürü aç olması durumunda, ne zaman yem balığına denk gelirse o zaman beslenir.
Akarsularda akıntılar potansiyel yem taşıcı faktörlerdir. Akıntının taşıdığı besinleri balığın kolayca görebileceği, elde edebileceği alanlar balıkların yoğun olarak bulundukları alanları oluştururlar.
Derinlere indikçe artan basınç seviyesi balığın hava kesesinde biriken oluşan gazları sıvı hale getirmekte. İnen hava kesesi ile balığın midesine oluşan etki ortadan kalkmakta ve balık kademeli olarak kıyıya ilerlemekte.
Levrek: Mayıs ayı, levrek avının hareketlendiği bir dönemdir. Denizlerimizin farklı bölgelerinde avlanan levrek, lezzetli eti ile ünlüdür. Kırlangıç Balığı: Akdeniz ve Ege sahillerinde rastlanan kırlangıç balığı, mayıs ayında da avlanabilir.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Kıyı suları, sahiller, haliçler, lagünler akarsuların denize döküldüğü yerler doğal yaşam alanıdır ve hatta geçici olarak akarsuların içlerine girebilirler. Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri