Günümüzde Çin, tek başına dünyadaki sarımsak ihtiyacının yaklaşık % 80'ini karşılamaktadır. Allium sativum, sarımsak, William Woodville, Medical Botany, 1793.
Ülkemizde kuru sarımsak üretimi açısından en önemli sayılabilecek ilçe yaklaşık %25'lik pay ile Taşköprü'dür. Kastamonu'da üretilen sarımsağın tamamına yakını Taşköprü ilçesinde yetiştirilmektedir. 3 Bölgedeki 126 köyden 96'sı çiftçilerin beyaz altın da dediği sarımsakla uğraşmaktadır.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Üretimin yaklaşık %80'i Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2017 yılında 22 milyon ton sarımsak üretilmiştir. Çin'den sonra en fazla sarımsak üreten ülke Hindistan olup, dünya üretimindeki payı %6 düzeyindedir. 2017 yılında dünyada 1.6 milyon hektar alanda sarımsak üretimi gerçekleştirilmiştir.
Dünyada sarımsak ekim alanı bir önceki yıla göre %2,9 oranında artarak yaklaşık 1,6 milyon hektar olmuştur. Dünya sarımsak ekim alanlarının %50,7'sini Çin, %21,9'unu Hindistan, %4,4'ünü Bangladeş oluşturmaktadır. 2019 yılında sarımsak üretimi bir önceki yıla göre % 6,6 artarak yaklaşık 31 milyon ton olmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
Anavatanı: Orta Asya ve Akdeniz Bölgesi Çin İspanya Portekiz Fransa Orta ve kuzey Avrupa Orijin bitkisi: Allium longicuspis Tarihçe: İÖ I. Ve II. yy'da Çin'de biliniyordu.
Yalçın, yerli sarımsak ve Çin sarımsağının arasındaki farkları şöyle ifade etti: "Sarımsaklar alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Dolaba koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor.
Ha, aşı geldikten sonra Çin sarımsağın fiyatı biraz düşmüş olabilir. Çünkü onlar kalitesiz, tatsız ve aromasızdır. Piyasaya gelişi 10 liraya ise normal satışı da 2025 liradır. Ancak Çin sarımsağını seçerek 3540 liraya kadar satanları var.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Ülkemizde sarımsak üretimi en yoğun olarak Kastamonu'nun Taşköprü'de ilçesinde yapılıyor.
İlçede yetiştirilen sarımsağın diğer sarımsaklardan tadı ve aromasıyla ayrıldığına işaret eden Çatal, "Taşköprü, dünyaca ünlü 'beyaz altın'ın başkentidir. Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen sarımsak artık Avrupa Birliği tarafından da tescillendi. Tescil ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Taşköprü'nün dünyaca ünlü 'beyaz altını' Taşköprü sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı.
Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunuyor. Tohum olarak adlandırılan her bir diş kendini kaplayan zardan oluşuyor.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Türkiye'de Doğu Karadeniz, Gürcistan sınırında, Kafkaslar'da, bazı Avrupa ülkelerinde ve Almanya'nın güney bölgelerinde yetişen ayı sarımsaklarının yaprakları Nisan ayında toplanır.
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Ayrıca kullandığımız sirke ve tuzlar bakır içeriyorsa, sarımsakta ki sülfürle birleşip mavi renk alıyormuş. Fakat biz yerli sarımsakta böyle bir sorunla hiç karşılaşmadık. Kesinlikle yerli sarımsak kullanın. İthal, özellikle Çin sarımsağı almayın.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
Sarımsağın başkenti olarak bilinen Taşköprü'ye bile satılan Araban sarımsağı, Taşköprü sarımsağının tahtını sallamış, Taşköprülüler ise kendi sarımsaklarının daha iyi olduğunu, Araban sarımsağının ilçede Taşköprü sarımsağı olarak satıldığını söyleyerek, tescili bulunmaması nedeniyle eleştirilerde bulunmuştu.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri