İlgili 27 soru bulundu
Gebze (eski adı, Dakibyza ve Libyssa olan) Kocaeli'de bir sanayi ilçesidir. Marmara Denizinin kuzey kıyısında, İstanbul'un sınır komşusu olan Gebze, Kocaeli'nin en büyük ilçesidir.
İlçenin başlıca turizm noktaları Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Hannibal Mezarı, Ballıkayalar Tabiat Parkı, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'dir. İlçede bulunan tek müze, Eskihisar'daki Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'dir.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Endüstri denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri Kocaeli. Üretim, ihracat ve istihdama sağladığı katkıların yanı sıra, ileri teknoloji ve Ar-Ge alanındaki çalışmaları ile de kent, ülke ekonomisinin yıldızı. Ancak adı uzun yıllardır endüstri ile anılan Kocaeli, artık turizm alanında da gücünü göstermeye başladı.
Şehirde yetiştirilen yüzlerce sebze ve meyve, mandıra çiftlikler, şehrin mutfağını da etkilemiştir. Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır.
Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir.
1. Cebeci Plajı Kocaeli'nde denize nerede girebilirim sorusuna verilecek yerler arasında olan plaj yerli halk kadar turistler tarafından da çok tercih ediliyor. Sahil şeridinin ve deniz tabanının kumlardan oluştuğu plajın denizi sığ ve temiz bir yapıda.
Kocaeli'nde toplam 11 AVM bulunuyor.
İzmit'in çevre ilçelerinde bulunan plajlar sayesinde ilçeye geldiğinizde tatilinizi doya doya yaşayabilirsiniz. Başta Altınkemer Halk Plajı olmak üzere; Kovanağzı Plajı, Kerpe Halk Plajı, Cebeci Halk Plajı, Bayramoğlu Kadınlar Plajı bölgenin denize girilebilen en popüler plajlarındandır.
Kocaeli'de ne meşhur diye soranlara verilecek ilk cevap pişmaniye olur. Ancak Kocaeli'nde pişmaniye dışında çeşit çeşit çorbalar, lezzetli tatlılar, et ve balık yemekleri mevcut. Umaç çorbasından, meşhur İzmit simidine, kiremitte alabalıktan ciğceli kavurmaya İzmit'in meşhur yemeklerini öğrenmek için buyurun içeriğe!
Tarla ürünlerinde ilk 5 ürün Mısır (silajlık) 193.259 ton, Yulaf (Ot) 80.000 ton, Yonca (Yeşil Ot) 50.067 ton, Buğday 42.616 ton ve Fiğ (Ot) 25.231 tondur. Sebze yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün Domates Sofralık 26.554, Karpuz 12.425 ton, Hıyar (Sofralık) 9.074 ton, kavun 8.647 ton ve taze fasulye 5.507 tondur.
1888 yılında Nicomedia, bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'Kocaeli' ismi verildi.
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir.
Saraybahçe Belediyesinin adı İzmit olarak değiştirilmek üzere Kocaeli İlinde 'İzmit İlçesi' kurulmuştur. İlçemiz, 374.074'i aşkın nüfusu, 102 Mahallesi ile ülkemizin en önemli ilçelerinden biridir.
Gebze, 1522 tarihli bir kanunnameye göre İzmit Sancağına, XVII. yüzyılda Üsküdar'a, XVIII. yüzyıl ortalarında Kocaeli sancağına bağlanmıştır. 1924 tarihinde ise Kocaeli iline bağlı bir ilçe olmuştur (Yavuzyılmaz, 2002: 36).
Osmanlı Beyliğinin kurulmasında büyük emekleri geçen Akçakoca Bey´in oğlu olan İlyas Çelebi de hem Gebze´nin fethinde hem de kuruluşunda büyük rol oynamıştır.
Gebze ile İstanbul arasındaki mesafe 112 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri